«Μόνο πεθαμένοι θα φύγουμε από εδώ», διαμηνύουν χαρακτηριστικά μετανάστες οι οποίοι συνεχίζουν για 18η ημέρα την απεργία πείνας με αίτημα τη νομιμοποίηση. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι ουδείς έχει έρθει σε επαφή μαζί τους για να ζητήσει την αποχώρηση από το νεοκλασικό της Πατησίων και διαψεύδουν τα περί 15νθήμερου τελεσίγραφου. Το χώρο επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων.

Ads

Οι 237 μετανάστες συνεχίζουν την απεργία πείνας, καταναλώνοντας μόνο νερό και λίγη ζάχαρη. Τα φαινόμενα κατάπτωσης πληθαίνουν, με αρκετούς από τους απεργούς να δυσκολεύονται να περπατήσουν. Επιβλέποντες γιατροί κάνουν λόγο για λιποθυμίες αλλά και για λοιμώξεις, εξαιτίας των οποίων η απεργία πείνας διακόπτεται προσωρινά και για λίγο προκειμένου για την κατανάλωση αντιβιοτικών. Έως τώρα, δεν έχουν παρατηρηθεί μεταδοτικές ασθένειες. Ιδιαίτερα κρίσιμη για την υγεία των απεργών κρίνεται η ερχόμενη εβδομάδα.

Οι μετανάστες επαναλαμβάνουν ότι η κινητοποίηση συνεχίζεται εν μέσω κακών συνθηκών. Υπενθυμίζεται ότι περίπου οι μισοί διαμένουν σε αντίσκηνα στον προαύλιο χώρο του κτιρίου, στο χώρο έχουν τοποθετηθεί μόλις 3 ντουσιέρες και -χημικές- τουαλέτες βρίσκονται μόνο έξω.

Σχολιάζοντας την προθεσμία για την αποχώρησή τους από το κτίριο, η οποία φέρεται να λήγει σήμερα, κάνουν λόγο για κυβερνητικές πιέσεις στον ιδιοκτήτη του κτιρίου. Οι ίδιοι μιλούν για προσπάθεια αποπροσανατολισμού από το αίτημά τους, το οποίο χαρακτηρίζουν αυτονόητο, δηλώνοντας ότι εργάζονται στη χώρα επί χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρουν ότι από 650.000 μετανάστες με άδεια παραμονής, οι 200.000 έχουν χάσει τα αντίστοιχα δικαιώματα καθώς δεν συμπληρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων.

Ads

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ο κάτοχος του κτιρίου στην Πατησίων (ιδιοκτήτης της Κάπα Research Κ.Ρουτζούνης) έχει στείλει από την προηγούμενη Παρασκευή επιστολή, στην υφυπουργό Εργασίας (υπεύθυνη για τη μεταναστευτική πολιτική) Άννα Νταλάρα, με την οποία ζητά την ειρηνική μεταστέγαση των μεταναστών απεργών πείνας, ανάμεσα σε άλλα, επικαλούμενος «σοβαρούς λόγους υγείας». «Το κτίριο είναι πολιτιστικό μνημείο της πόλης, ακατάλληλο για την απροσδόκητη αυτή χρήση, και αξίζει προστασίας», προσθέτει στην επιστολή, την οποία κοινοποιεί σε 6 υπουργούς (Εργασίας, Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Πολιτισμού, Παιδείας) και στο δήμαρχο Αθηναίων.

Το υπουργείο Εργασίας δήλωσε αναρμόδιο ως προς τη στέγαση των μεταναστών απεργών πείνας, διαβεβαιώνοντας ότι «σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Εργασίας, καθώς και όλα τα συναρμόδια υπουργεία, συνεργάζονται και καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την ομαλή διευθέτηση του ζητήματος».

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης

Σε ένδειξη αλληλεγγύης στην κινητοποίηση των μεταναστών, σήμερα διοργανώνονται συγκεντρώσεις έξω από τα ελληνικά προξενεία σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία. Στην Αθήνα, το απόγευμα (18.00), διοργανώνεται συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Αρχαιολογικό Μουσείο και πορεία διαμαρτυρίας έως τη Βουλή. Στη Θεσσαλονίκη (18.00) διοργανώνεται αντίστοιχη διαδήλωση στην Αγία Βαρβάρα της Άνω Τούμπας.

Την ερχόμενη Δευτέρα (14.30), η Ομάδα Δημοσιογράφων και η αθλητική οικολογική ανθρωπιστική κίνηση Hasta La Victoria Siempre, «στο πλευρό των εργατών μεταναστών απεργών πείνας, που συνεχίζουν τον συγκινητικό αγώνα τους σε κτίριο της οδού Πατησίων», προγραμματίζουν ποδοσφαιρικό αγώνα στο δημοτικό γήπεδο Γαλατσίου, στο Άλσος Βεϊκου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Υποστηρικτές της Hasta La Victoria Siempre, θα παραστούν οι Μίμης Παπαϊωάννου, ο Νίκος Σαργκάνης, ο Χουάν Ρότσα, o Σάββας Κωφίδης, ο Ηλίας Πουρσανίδης, ο Κώστας Μουρατίδης, ο Νίκος Μάλιαρης, ο Νίκος Μπογιόπουλος, ο Βασίλης Λέκκας, ο Γιώργος Κτενάς και ο γνωστός Μήτσι.

Χθες το πρωί σημειώθηκε παρέμβαση στη ροή του προγράμματος του δημοτικού ραδιοφώνου Ξάνθης. Διαβάστηκαν το αρχικό κείμενο των 300 απεργών πείνας, το κείμενο της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους μετανάστες (Ξάνθης) και ένα σύντομο χρονικό από τις 25 Ιανουαρίου.

Στην υπόθεση των 300 (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) μεταναστών παρενέβη πρόσφατα και η Κωνσταντίνα Κούνεβα: «Στέλνω χαιρετίσματα σε όλους και ιδιαίτερα στους 300 συναδέλφους απεργούς πείνας. Η γνώμη μου είναι να συνεχίσουν να ζητούν νομιμοποίηση. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να γίνουν δεκτές οι εργάσιμες μέρες που πραγματοποίησαν, αλλά δεν μπορούν να το αποδείξουν. Χρειάζεται ξανά νομοθετική ρύθμιση και πιο σκληρός έλεγχος στον εργοδότη, γιατί με την κρίση πιο πολλοί εργαζόμενοι είναι χωρίς ασφάλιση, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους (Έλληνες ή ξένοι), πράγμα το οποίο θα είναι καταστροφικό και γι’ αυτούς και για την Ελλάδα (…) Πώς γίνεται οι πολυεθνικές εταιρίες να κινούνται ελεύθερα σε όλη τη Γη και ο άνθρωπος να είναι συνέχεια περιορισμένος;».

Παρέμβαση από τους Πράσινους

Επισκεπτόμενος το κτίριο της Πατησίων, ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Γιάννης Παρασκευόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση πως «δεν είναι ώρα τώρα να μεταφερθούν» οι απεργοί πείνας. Σημείωσε, πάντως, ότι η κυβέρνηση «λαμβάνοντας την απόφαση να τους μεταφέρει από τη Νομική, έλαβε και την ευθύνη για τη διαμονή τους σε ευπρεπείς συνθήκες».

Ο ίδιος μίλησε για «μεγάλο κενό της πολιτείας» στο ζήτημα της νομιμότητας των μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση να εισακουστούν τα «σοβαρά αιτήματα» των απεργών πείνας και ζήτησε από την κυβέρνηση «άμεσες λύσεις», γενικότερα για μία «βιώσιμη μεταναστευτική πολιτική». «Οι Έλληνες μετανάστες δεν έφυγαν ούτε από τις ΗΠΑ λόγω του κραχ το 1929, ούτε από τη Γερμανία εξαιτίας της πετρελαϊκής κρίσης το 1953», κατέληξε.

Καταγγέλλουν γραφειοκρατικά «τερτίπια» για το άσυλο

Μετανάστες, μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων (όπως η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή) και φοιτητές (Αρχιτεκτονική, κ.ά.) συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καταγγέλλοντας ότι «παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες πριν δυο εβδομάδων ο Υπουργός για άλλη μια φορά με γραφειοκρατικές αλχημείες μπλοκάρει την εξέταση των αιτημάτων ασύλου και -χωρίς κανένα λόγο- σταματάει τις επιτροπές εξέτασης τους που ο ίδιος ανακοίνωσε».

Αντιπροσωπεία, στην οποία ανάμεσα σε άλλους μετείχαν ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Κωνσταντίνου και ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Κουλούρης, συναντήθηκε με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου ζητώντας εξηγήσεις. Εκείνα επικαλέστηκαν διαδικαστικά κωλύματα, τα οποία όπως είπαν θα ξεπεραστούν μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, αφού εγκριθεί και η υπουργική απόφαση για τους κανόνες λειτουργίας των επιτροπών.