Για ιδεολογικούς λόγους απορρίπτεται το νόμιμο αίτημα της Πόλας Ρούπα για άδεια, όπως προκύπτει από το σκεπτικό των απορρίψεων που γνωστοποίησαν οι δικηγόροι της.

Ads

Με επιστολή της από τις Φυλακές Ελαιώνα η Πόλα Ρούπα κατήγγειλε στις αρχές Ιουνίου ότι το Τριμελές Συμβούλιο της φυλακής απορρίπτει τα αιτήματά της για άδεια εξαιτίας των πολιτικών απόψεών της.

Το μέλος του «Επαναστατικού Αγώνα», που έχει καταδικαστεί για τη βομβιστική επίθεση στην Τράπεζα της Ελλάδος το 2014, έχει ήδη εκτίσει το 1/3 της προβλεπόμενης κράτησης και εδώ και έναν χρόνο δικαιούται άδεια.

Η καταγγελία της Πόλας Ρούπα ότι τιμωρείται για την ιδεολογία της επιβεβαιώθηκε καθώς οι δικηγόροι της γνωστοποίησαν το σκεπτικό δύο απορριπτικών αποφάσεων του Συμβουλίου της φυλακής στα αιτήματα αδείας της.

Ads

Οι απορρίψεις στηρίζονται στην αιτιολογία ότι είναι ύποπτη για τέλεση νέων αδικημάτων διότι «από επιστολές και συνεντεύξεις της καταδεικνύεται ότι έχει ταυτιστεί με τον αναρχικό χώρο που αναπτύσσει δράση εκτός νομιμότητας».

Σε άλλο σημείο του σκεπτικού αναφέρεται ότι «στο βιβλίο της “Κράτος εναντίον Κομμούνας” πρεσβεύει ότι το κράτος επιτέθηκε με βία στους ελεύθερους κοινωνικούς χώρους».

Πρόκειται για το βιβλίο που η Πόλα Ρούπα κατέθεσε στο πλαίσιο της πολιτικής υπεράσπισής της και το οποίο διατίθεται σε κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας.

«Η αιτιολογία των αποφάσεων προσκρούει βάναυσα στις διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα, του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ», σημειώνουν οι δικηγόροι και σημειώνουν ότι αν η Πόλα Ρούπα δεν λάβει την άδειά της, «θα πρόκειται περί αναβίωσης άλλων εποχών, που θεωρούμε ότι έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί».