Αρνητικό ήταν τελικά το δείγμα του εργαζόμενου στο πλοίο Blue Star Μύκονος. Πρόκειται για περιστατικό που αναστάτωσε τόσο την Καβάλα από την οποία απέπλευσε, όσο και το νησί της Λήμνου στην οποία έδεσε, λόγω του ύποπτου κρούσματος για κοροναϊό αλλά και εξαιτίας των χειρισμών που έγιναν και τα οποία θα μπορούσαν να έχουν καταλήξει σε μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση, αν το κρούσμα ήταν θετικά. 

Ads

Το πλοίο απέπλευσε τελικά το απόγευμα της Πέμπτης από τη Μύρινα της Λήμνου, όπου είχε ακινητοποιηθεί από τα ξημερώματα, μπαίνοντας σε καραντίνα και περιμένοντας το αποτέλεσμα του τεστ του ναυτικού που ελεγχόταν για κοροναϊό. 

Το χρονικό της υπόθεσης  

Το πλοίο επρόκειτο να αναχωρήσει χθες βράδυ στις 21:30 προκειμένου να πραγματοποιήσει το δρομολόγιο Καβάλα – Λήμνος – Αγ. Ευστράτιος – Μυτιλήνη – Χίος – Βαθύ Σάμου – Καρλόβασι – Φούρνοι – Άγ. Κήρυκος -Μύκονος – Σύρος – Πειραιάς. Ωστόσο, στις 21.35 ο καπετάνιος του πλοίου ζήτησε ασθενοφόρο για να παραλάβει μέλος του πληρώματος που εμφάνιζε πυρετό. Τελικά το πλοίο αναχώρησε στις 10:30, ενώ ο ασθενής ναυτικός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Καβάλας.

Ads

Το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιό του δένοντας στη Λήμνο περίπου στις 2 τα ξημερώματα. Ο καπετάνιος και ο νομίατρος της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας ζήτησαν – όταν το πλοίο φτάσει Λήμνο – να μην αποβιβαστεί και επιβιβαστεί κανείς, καθώς ο ναυτικός θεωρείτο ύποπτο κρούσμα για κοροναϊό. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αποβιβάστηκαν 127 επιβάτες. 

Τελικά ανακοινώθηκε στους επιβάτες του πλοίου, που μέχρι τότε δεν γνώριζαν το λόγο της καθυστέρησης, ότι το πλοίο βρίσκεται σε καραντίνα και θα πρέπει να περιμένουν πάνω σε αυτό μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ για τον ναυτικό από το ΑΧΕΠΑ.

Μέσα στο «Blue Star Μύκονος» βρίσκονταν 341 επιβάτες και 77 μέλη πλήρωμα. Οι 127 επιβάτες που αποβιβάστηκαν ενημερώθηκαν από τις τοπικές υγειονομικές αρχές και τον ΕΟΔΥ να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, έως ότου γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα για το μέλος του πληρώματος του πλοίου. 

Ερωτήματα για την ορθότητα της διαδικασίας

Ευλόγως προέκυψαν ερωτήματα για την ορθότητα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε. Γιατί ενώ ο ΕΟΔΥ αξιολόγησε ως ύποπτο το περιστατικό επετράπη ο απόπλους του πλοίου; Γιατί το ΕΚΑΒ δεν ειδοποιήθηκε για να παραλάβει ασθενή ως ύποπτο κρούσμα κορονοϊού και άρα δεν αντιμετωπίστηκε με τη δέουσα σημασία; Γιατί, ενώ ήταν γνωστή η εξέλιξη της διαδικασίας νοσηλείας του ασθενούς, επετράπη σε επιβάτες να αποβιβαστούν στο λιμάνι της Λήμνου και σε άλλους να επιβιβαστούν;

Ευτυχώς ο ναυτικός βρέθηκε αρνητικός στον κοροναϊό, τόσο για την υγεία του ίδιου του ανθρώπου, όσο και για την κοινότητα, αφού οι απρόσεκτοι χειρισμοί θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει σε συναγερμό ολόκληρη της περιοχή της Καβάλας – διότι τα εκατοντάδες άτομα που αποβιβάστηκαν στο λιμάνι, οι οικογένειες τους καθώς και όσοι ήρθαν σε επαφή με το πλήρωμα του πλοίου θα έπρεπε να θεωρηθούν ως εν δυνάμει ύποπτοι φορείς κορονοϊού και θα έπρεπε να ιχνηλατηθεί τεράστιος αριθμός ανθρώπων – και της Λήμνου, όπου αποβιβάστηκαν επιβάτες παρότι το πλοίο τέθηκε σε καραντίνα.  

Στα παραπάνω προστίθενται και οι καταγγελίες από επιβάτες που σημειώνουν ότι εξ’ αρχής δεν θα έπρεπε να δοθεί άδεια απόπλου του πλοίου, ενώ τονίζουν ότι έμειναν χωρίς ενημέρωση για τα πραγματικά συμβάντα επί ώρες.