«Αρνητικές» και «απαράδεκτες» χαρακτηρίστηκαν από τον πρωθυπουργό και τον Κύπριο πρόεδρο οι προτάσεις Ταλάτ για τη διθακυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους. Μάλιστα, ο Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε ότι η Λευκωσία «δεν δέχεται καν να τις συζητήσει».

Ads

Ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε τη δημιουργία ομάδας νομικών, με σκοπό τη συνδρομή στην καλύτερη δυνατή ερμηνεία ορισμένων πτυχών του Κυπριακού, κίνηση που χαιρέτισε ο Κύπριος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι θα ενισχύσει την περαιτέρω συνεργασία και συντονισμό.

«Θέλουμε μια λύση που θα τερματίσει την κατοχή και τη διαίρεση του Νησιού. Γιατί το Κυπριακό είναι πρωτίστως πρόβλημα κατοχής από την Τουρκία», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, ενώ σημείωσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα απαντήσει στην επιστολή Ερντογάν, με την οποία θα τον καλέσει να επισκεφθεί την Αθήνα στο μέλλον.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η Αθήνα αναμένει από την Άγκυρα να τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Χριστόφιας, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι η Λευκωσία «πάγωσε» ορισμένα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Βρυξελλών-Άγκυρας.

Ads

Στο πλαίσιο των επαφών του στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκε το απόγευμα και με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

Μετά το πέρας της συνάντησης η οποία κράτησε μία ώρα ο κ. Σαμαράς δήλωσε: «Ακούσαμε με προσοχή τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βέβαια, στη φάση αυτή τη λεπτή και ευαίσθητη των συνομιλιών οι θέσεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι τουλάχιστον απαράδεκτες. Αυτό το οποίο απαιτείται είναι αρραγής εθνική ενότητα, συνειδητοποίηση των προβλημάτων και βεβαίως μία λύση η οποία θα στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο της Κύπρου».

Τον κ. Σαμαρά συνόδευαν ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Π. Παναγιωτόπουλος.

Περισσότερα από 40 λεπτά κράτησε η συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης η κ. Παπαρήγα δήλωσε:

«Εμείς όπως ξέρετε, και όπως δείξαμε σε κρίσιμες στιγμές όπως ήταν η περίπτωση με το δημοψήφισμα για το σχέδιο Άναν, παραμένουμε και φραστικά και στο περιεχόμενο υπέρ ενός ανεξάρτητου ομόσπονδου κράτους, διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδία και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε προτάσεις που γίνονται και από την πλευρά της ηγεσίας της Τουρκίας αλλά και προτάσεις που χαϊδεύουν και που οδηγούν σε μια διχοτόμηση και στην πραγματικότητα σε δύο κράτη. Προτάσεις που θα δημιουργήσουν μεγάλες περιπλοκές όχι μόνο στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους αλλά και σε όλους τους λαούς της περιοχής. Δυστυχώς τα πράγματα εξελίσσονται άσχημα όχι μόνο γιατί διαχρονικά υπάρχουν εκείνοι, διεθνείς παράγοντες, που δεν θέλουν μια ουσιαστική λύση του Κυπριακού αλλά επειδή με τις τελευταίες εξελίξεις αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά ο ρόλος της Τουρκίας και εμπλέκεται το διαχρονικό διεθνές αυτό πρόβλημα με τις μάχες των αγωγών καθώς επίσης και με τους ανταγωνισμούς μεταξύ ευρωπαϊκών και αμερικανικών δυνάμεων. Εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες της Κυπριακής προεδρίας ώστε η λύση που θα δοθεί να εξασφαλίζει ένα ενιαίο κράτος με μία διεθνή προσωπικότητα, να μην υπάρχει το σπέρμα της σημερινής ή αυριανής διχοτόμησης στη λύση του Κυπριακού και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε με αλληλεγγύη τόσο στους Ελληνοκύπριους όσο και στους Τουρκοκύπριους και θα δώσουμε από την πλευρά μας ότι μπορούμε. Για να δοθεί επιτέλους μία δίκαιη λύση. Γνωρίζοντας ότι τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά και εμείς δεν καταθέτουμε τα όπλα».

Την κ. Παπαρήγα συνόδευε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσκεψης στην Κύπρο και την Τουρκία “για να αναδείξουμε τις θέσεις μας και να στηρίξουμε τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για επίλυση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό” άφησε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά τη σημερινή του συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Εξερχόμενος ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε από τον πρόεδρο Χριστόφια για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις εντατικές συνομιλίες με τον πρόεδρο Ταλάτ. Εκφράσαμε την αταλάντευτη υποστήριξή μας στις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Επίσης, του εκφράσαμε την πεποίθησή μας ότι ο κίνδυνος για το Κυπριακό δεν είναι η αποδοχή, τουλάχιστον όσο θα είναι στην κυβέρνηση ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, μιας κακής λύσης, αλλά η διαιώνιση της σημερινής κατάστασης στην Κύπρο, δηλαδή της διχοτόμησης. Και αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος της αποτυχίας των εντατικών προσπαθειών της κυπριακής κυβέρνησης. Επίσης, είπαμε στον πρόεδρο Χριστόφια ότι ο Συνασπισμός και ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα υποστηρίξουμε με θέρμη την προσπάθεια διεθνοποίησης του κυπριακού προβλήματος με πρωτοβουλίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την υποστήριξη των προσπαθειών του Δημήτρη Χριστόφια και της κυπριακής κυβέρνησης, αλλά και στη χώρα μας θα στηρίξουμε όσο μπορούμε αυτές τις προσπάθειες, ευχόμενοι να βρούμε ανταπόκριση, διότι από την άλλη πλευρά υπάρχει τόσο η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς, όσο όμως και η απαράδεκτη στάση του διεθνούς παράγοντα που δεν πιέζει στην κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού, αλλά στην κατεύθυνση της στασιμότητας».

Τον κ. Τσίπρα συνόδευαν ο κ. Πάνος Τριγάζης, η κ. Ρένα Δούρου και ο κ. Δρίτσας.

Τη στήριξη στο πρόσωπο του Δημήτρη Χριστόφια ζήτησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης μετά από τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε: «Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και δεν είναι καθόλου ευφυές την ώρα που ο παίκτης σου είναι στο ρίνγκ να πηγαίνεις εσύ από πίσω να του τραβάς το σορτσάκι. Αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δίνει το δικό του αγώνα επάνω στο ρίνγκ. Πρέπει όλοι να είμαστε δίπλα να αβαντάρουμε, να φωνάζουμε, να τον εμψυχώνουμε, διότι οποιαδήποτε άλλη κίνηση αμφισβήτησης νομίζω ότι δεν δημιουργεί αισιοδοξία για ένα καλό αποτέλεσμα».