Η τεράστια απόκλιση και, συχνά, αντιστροφή των απόψεων για την πανδημία από το πρώτο στο δεύτερο κύμα, η εντεινόμενη δυσαρέσκεια και αρνητική αξιολόγηση των χειρισμών της κυβέρνησης και η κόπωση των πολιτών είναι μερικά από τα σημαντικά συμπεράσματα που αποτυπώνονται στη μέτρηση της Kapa Research για τις απόψεις και τις επιπτώσεις του κοροναϊού στους πολίτες. Παρά την προσπάθεια μετακύλισης των ευθυνών από την κυβέρνηση και την προπαγάνδα των ΜΜΕ, οι πολίτες πλέον αξιολογούν αρνητικά την κατάσταση. 

Ads

Η έρευνα καταγραφής στάσεων, αντιλήψεων και συμπεριφορών για τον κορωνοϊό,  έγινε για λογαριασμό του Έθνους, το διάστημα 16-18 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1030 ατόμων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Βασικό πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι σε ποσοστό 50% οι πολίτες αξιολογούν αρνητικά τη την πορεία της χώρας απέναντι στον κοροναϊό, έναντι 48% θετικών απόψεων, έχοντας πλέον αντίστροφη εικόνα σε σχέση με το Μάρτιο ότι οι θετικές γνώμες ήταν στο 65% και οι αρνητικές στο 29%.

image

Ads

Ειδικότερα για τις ευθύνες της κυβέρνησης υπάρχει επίσης μεγάλη μεταστροφή καθώς από 91% θετικές γνώμες που υπήρχαν το Μάρτιο και μόλις 8% αρνητικές, πλέον η έρευνα δείχνει ισόπαλες τις δύο τάσεις με 50 έναντι 48%

image

Αρνητική, αλλά σε μικρότερο βαθμό πλέον, είναι η αξιολόγηση της στάσης της Ε.Ε. στην πανδημία ενώ, αντίστοιχα, έχει διογκωθεί και η απαισιοδοξία των πολιτών (56%) καθώς μόλις το 24% αισθάνεται ότι θα αντιμετωπιστεί επιτυχημένα. 

image

77% των πολιτών θεωρούν ότι η χώρα δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο, ίσως το μόνο στατιστικό στοιχείο που παραμένει σταθερό από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα. 

Τηρούν τα μέτρα προφύλαξης αλλά…

Η μεγάλη πλειοψηφία (72%) τηρεί τα μέτρα προφύλαξης αλλά δεν εμπιστεύεται τους άλλους (53%) ότι κάνουν το ίδιο, κάτι που έχει αλλάξει άρδην από την περίοδο του πρώτου lockdown, ενώ ταυτόχρονα οι πολίτες δεν εκτιμούν ότι η πανδημία και οι περιορισμοί “ένωσαν” τους πολίτες. Διχασμένη εμφανίζεται πλέον η κοινή γνώμη με την αναγκαιότητα των μέτρων που λαμβάνεται σε σχέση με την έναρξη της πανδημίας, όταν οι πολίτες υποστήριζαν καθολικά, σε ποσοστό 98%, τη λήψη τους. 

image

Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ το ποσοστό των “αρνητών” του κοροναϊού είναι ελάχιστο, ένας στους τρεις πολίτες δεν δείχνει διάθεση να εμβιολαστεί όταν θα υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο ! Συνολικά, η στάση των πολιτών απέναντι στα μέτρα προφύλαξης, παρουσιάζει αρκετά ενδιαφέρουσες τάσεις. 

image

Η πανδημία πάντως προκαλεί κακή ψυχολογική κατάσταση στους πολίτες, τόσο λόγω των οικονομικών επιπτώσεων όσο και λόγω των φόβων για την υγεία , σημαντικές είναι  οι επιπτώσεις του εγκλεισμού ενώ πλέον τα συναισθήματα του φόβου (21%), του στρες (31%) , και της οργής (34%)  κυριαρχούν. 58% των πολιτών φοβούνται ότι θα νοσήσουν από τον ιό, ποσοστό όμως που έχει πέσει αισθητά από το Μάρτιο, όταν ο ίδιος φόβος αντιστοιχούσε στο 86% των πολιτών. 

image

Αναλυτικά η έρευνα της Kapa Research για το Έθνος