Στον στρατιωτικό εισαγγελέα για άρνηση στράτευσης οδηγήθηκε σήμερα ο Νίκος Καρανίκας αντιρρησίας συνείδησης και μέλος του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης. Ο κ. Καρανίκας υπήρξε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με την παράταξη Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη. Η περιπέτεια αυτή δεν είναι η πρώτη για τον κ. Νίκο Καρανίκα καθώς στο παρελθόν έχει δικαστεί και φυλακιστεί ως ανυπότακτος. Ο δικηγόρος του χαρακτηρίζει ασυνήθιστη τη σημερινή διαδικασία που ακολουθήθηκε ενώ βλέπει και πολιτικές προεκτάσεις. Της Αγγελικής Δημοπούλου. 

Ads

 
Το περιστατικό
 
Όπως αναφέρει ο ίδιος ο κ. Καρανίκας στο tvxs.gr στις 09.00 το πρωί δυο αστυνομικοί βρέθηκαν στην πόρτα του σπιτιού του και του ανακοίνωσαν πως συλλαμβάνεται. Οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Τούμπας όπου ενημερώθηκε ότι έχει κινηθεί διαδικασία σύλληψής του από το στρατό. Κατόπιν οδηγήθηκε στο στρατοδικείο όπου τον παρέλαβε η στρατονομία ενώ ορίστηκε αυτόφωρο τριμελές δικαστήριο. Εκεί ζήτησε αναβολή την οποία πήρε για την Παρασκευή.
 
Ο Νίκος Καρανίκας που αυτοπροσδιορίζεται ως αρνητής στράτευσης και μέλος του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης, το 1996 δικάστηκε για την άρνησή του να στρατευτεί. Έγιναν δυο δίκες. Στην πρώτη καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση και στη δεύτερη σε διετή αναστολή με ένα χρόνο φυλάκιση. Τελικώς παρέμεινε στη στρατιωτική φυλακή από το Αύγουστο έως τον Δεκέμβρη του 1996.
 
“Ο στρατός θεωρεί ότι αν μπεις σε στρατιωτική φυλακή γίνεσαι στρατιώτης ακόμη κι αν έχεις φυλακιστεί με την κατηγορία της ανυποταξίας, οπότε βγήκα από τη φυλακή με φύλλο πορείας” σημειώνει ο Νίκος Καρανίκας στο tvxs.gr. “Το 2002 ξαναπήγα σε δίκη με την κατηγορία της λιποταξίας και αθωώθηκα στο δικαστήριο αλλά συνέχισαν να με διώκουν ως ανυπότακτο. Και σήμερα, ημέρα απεργίας χωρίς ένταλμα που είναι πρωτοφανές με ξανασυνέλαβαν” τονίζει και σημειώνει “αν υπάρχει ποινή για την άρνηση στράτευσης την έχω κάνει”.
 
Σύμφωνα με το δικηγόρο του Νίκου Καρανίκα, Θωμά Χαραλαμπίδη η διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά τη σημερινή σύλληψη δεν είναι η συνήθης, καθώς για περιπτώσεις άρνησης της στράτευσης δεν ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία. “Κατά τη δική μου εκτίμηση αυτό δεν είναι τυχαίο και έχει να κάνει με μια στοχοποίηση του ιδίου και του πολιτικού χώρου στον οποίο ανήκει”.
 
Σημειώνει δε ότι και σε άλλες περιπτώσεις μελών του Συνδέσμου αντιρρησιών συνείδησης υπάρχει πιο ελαστική αντιμετώπιση. “Το να θεωρείται ότι πρέπει να δικαστεί από αυτόφωρο δικαστήριο που εξορισμού  έχει μειωμένες εγγυήσεις και για την ορθότητα της νομικής κρίσης αλλά και από την άποψη της υπεράσπισης των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου είναι κατά την άποψη μου εξόχως προβληματικό”.

Περιπέτειες αντιρρησιών συνείδησης
 
Ο κ. Χαραλαμπίδης τονίζει ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία όποιος διώκεται για ανυποταξία ανεξάρτητα από την εξέλιξη της υπόθεσή του μπορεί να διωχθεί ξανά με νέα απόφαση της στρατονομίας καθώς “ανυποταξία θεωρείται κάθε φορά που κάποιος καλείται στο στρατό και αρνείται την στράτευση”. Όπως σημειώνει αυτός είναι ο λόγος που οι θρησκευτικοί αντιρρησίες συνείδησης – ως επί το πλείστον οι μάρτυρες του Ιεχωβά – αντιμετωπίζουν πολύχρονες ποινές φυλάκισης. “Κάθε φορά μετά την καταδίκη τους όταν ξαναερχόταν χαρτί για να πάνε στο στρατό και αρνούνταν να πάνε, ξαναδικαζόντουσαν”.
 

Πάντως ο κ. Χαραλαμπίδης σημειώνει ότι για τους πολιτικούς αντιρρησίες συνείδησης μπορεί από νομικής άποψης να συμβεί το ίδιο. Ωστόσο, τονίζει ότι τις περισσότερες φορές δεν συμβαίνει καθώς διασύρει την Ελλάδα διεθνώς και στα ευρωπαϊκά φόρουμ ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υποστηρίζει δε, ότι η σημερινή δίωξη Καρανίκα δείχνει ένα πισωγύρισμα σε σχέση με αυτό αφού η εισαγγελέας αποφάσισε ότι υπάρχει αυτόφωρο αδίκημα.
 
“Το 2002 η ανυποταξία ήταν κακούργημα και στη συνέχεια έγινε πλημμέλημα για το οποίο συνήθως ορίζεται μια τακτική δικάσιμος. Η αυτόφωρη διαδικασία (περίπτωση Καρανίκα) σε συνδυασμό με την υπουργική απόφαση Βενιζέλου για το φιξ ποσό προστίμου των 6.000 που επιβάλλεται για το αδίκημα της ανυποταξίας ταλαιπωρεί πολύ. Είναι ένα μεγάλο πισωγύρισμα και ως τέτοιο θα φτάσει εκεί που πρέπει να φτάσει δηλαδή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια”.

 
Εξάλλου όπως σημειώνει για την περίπτωση Καρανίκα “μιλάμε για έναν άνθρωπο που είναι 43 ετών, δηλαδή σε δυο χρόνια δεν θα είναι καν στρατεύσιμος, δεν θα τον αναζητούν, δεν θα υπάρχει αδίκημα”. “Είναι μια καθαρά εκδικητική δίωξη” καταλήγει.

Ο Νίκος Καρανίκας, σύμφωνα με το βιογραφικό του ως υποψηφίου δημοτικού συμβούλου στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές με τη δημοτική κίνηση Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη
 

Αδιόριστος εκπαιδευτικός-σερβιτόρος. Γεννήθηκα το ’69, σχολείο πήγα, γράμματα έμαθα, όπως με προέτρεπαν και οι γονείς μου για να γίνω άνθρωπος. Από τα εφηβικά μου χρόνια όμως, κατάλαβα ότι άνθρωπος γίνεσαι στο συλλογικό και στους κοινωνικούς αγώνες και επίσης, ότι η καριέρα είναι σαν την χολέρα. Από μαθητής, μέλος της Κ.Ν.Ε. -ως το ’92, ιδρυτικό μέλος της νεολαίας ΣΥΝ., αρνητής στράτευσης και μέλος του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης. Ιδρυτικό μέλος του ελληνικού κοινωνικού Φόρουμ, συμμετείχα ενεργά σ’ όλες τις ευρωπαϊκές και τοπικές κινητοποιήσεις. ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και μέλος της ΚΠΕ του Συνασπισμού.

Ads

Στα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης μυήθηκα ως μέλος της δημοτικής κίνησης ‘Θεσσαλονίκη των πολιτών και της οικολογίας’ και μέσα από κινήσεις για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων, ενάντια στην υποθαλάσσια, τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, για την σχολική στέγη και βασικά στην ανοιχτή συνέλευση και τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της γειτονιάς ( E΄ διαμέρισμα) για τα ζητήματα της καθημερινότητας στην πόλη. Τα προσωπικά μου εξακολουθούν να είναι προσωπικά μου και δεν τα εκθέτω.