Σφοδρή κριτική δέχεται η δημοτική αρχή Αθηναίων εξαιτίας της άρνησής της να παράσχει τις αυτονόητες διευκολύνσεις (παροχή ρεύματος, τοποθέτηση εξέδρας κ.λπ.) στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Φασισμού και του Ρατσισμού στις 21 Μαρτίου.

Ads

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται συστηματικά τα τελευταία 10 χρόνια στην Ομόνοια, εμβληματικό τόπο διαχρονικής συνάντησης των μεταναστών και των προσφύγων από τη δεκαετία του 1990.

Φέτος, όμως, το αίτημα που κατέθεσε ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος της «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», Π. Κωνσταντίνου, απορρίφθηκε καθώς «υπάρχει αρνητική εισήγηση του αντιδημάρχου και του γενικού γραμματέα», αναφέρει η απάντηση του δήμου.

Αντιδημοκρατική απαγόρευση καταλογίζει στη δημοτική αρχή η «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», θυμίζοντας ότι το πρόσφατο ψήφισμα καταδίκης της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής του δημοτικού συμβουλίου κατέληγε με τη στήριξη του συλλαλητηρίου στις 21 Μαρτίου. Αιχμηρή η «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα» χρεώνει στη δημοτική αρχή «κίνηση-αντίβαρο για να καθησυχάσει την ακροδεξιά πτέρυγα». «Οι πλατείες της πόλης, και ειδικά η εμβληματική πλατεία Ομονοίας, πρέπει να είναι αυτονόητα ανοιχτές στο αίτημα για μια πόλη κλειστή στον φασισμό», υπογραμμίζει η «Ανοιχτή Πόλη».

Ads

Όλα αυτά ενώ το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις διαδηλώσεις προβλέπει διάλυση συγκεντρώσεων «με απλή γνώμη δημάρχου», εκτός από αποφάσεις αστυνομικών διευθυντών. «Δεν θα μας καθορίζουν τα γραφεία δημάρχων πώς θα διαδηλώνουμε. Το συλλαλητήριο δεν πρόκειται να μετακινηθεί σε άλλη πλατεία», καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ.