Δύο χρόνια μετά τον ισχυρό σεισμό στο Αρκαλοχώρι που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές, οι σεισμόπληκτοι του Δήμου Μίνωα που διαμένουν στους οικισμούς, ενώ δεν είναι ιδιοκτήτες σπιτιών που καταστράφηκαν αλλά είναι ενοικιαστές κατοικιών, καλούνται να τους εγκαταλείψουν εντός διμήνου.

Ads

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Πατρίς» του Ηρακλείου, ήδη έχουν σταλεί τα πρώτα ειδοποιητήρια, με το έγγραφο να αναφέρει πως «το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σύμφωνα με το υπ΄αριθ. 386054/2022 έγγραφο αναφέρει ότι σε όσους κατοίκους είχαν παραχωρηθεί οικίσκοι με την ιδιότητα του ενοικιαστή κατοικίας μετά το σεισμό του Σεπτεμβρίου 2021 πρέπει να επιστραφούν.

»Παρακαλείστε όπως εντός εύλογου χρονικού διαστήματος και όχι πέρα της 31-12-23 αποχωρήσετε από τον οικίσκο που σας έχει παραχωρηθεί για τις ανάγκες στέγασης. Σε περίπτωση που δεν αποχωρήσετε θα εφαρμοστεί η νόμιμη διαδικασία (ΦΕΚ 367/Β/1998)».

Ads

Μάλιστα, η παραπάνω ανησυχητική εξέλιξη έρχεται την ώρα που υπάρχουν καταγγελίες ακόμα και για κατασχέσεις σεισμόπληκτων ιδιοκτησιών, ενώ στα γραφεία του Τομέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών, έχουν «καθηλωθεί» 2.250 φάκελοι, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Γενικότερα, όπως αναφέρεται, το όλο θέμα ανακινήθηκε μετά την πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου της Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας η οποία εν μέσω της προεκλογικής περιόδου πραγματοποίησε εξονυχιστικούς ελέγχους σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των οικίσκων, καθιστώντας σαφές πως ο Δήμος θα πρέπει να ενεργοποιήσει έγγραφο το οποίο έχει στα χέρια του από το υπουργείο Υποδομών και συγκεκριμένα από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, με ημερομηνία 6-12-2022 το οποίο αναφέρει ότι «καθόσον έχει παρέλθει σχεδόν ένα έτος από τους σεισμούς του Ιουλίου 2021 και Σεπτεμβρίου 2021 οι οικίσκοι που παραχωρήθηκαν σε ενοικιαστές θα πρέπει να επιστραφούν». Επίσης επισημαίνεται ότι «όσοι διέμεναν στο πληγέν κτήριο ως φιλοξενούμενοι δε θεωρούνται δικαιούχοι του οικίσκου».

Στον Δήμο Μίνωα υπάρχουν 7 καταυλισμοί στους οποίους ζουν περίπου 300 άνθρωποι, σε 139 οικίσκους του Δημοσίου και άλλους 50 που δόθηκαν από δωρεές.

Τι απαντά ο Δήμος

Η πλευρά του Δήμου εμφανίζεται μουδιασμένη, καθώς καλείται να εκτελέσει την επίμαχη απόφαση σύμφωνα με πληροφορίες της «Π» από την ερχόμενη Δευτέρα. Ήδη η αρμόδια επιτροπή που χειρίζεται το θέμα των οικίσκων έχει συνεδριάσει και έχει αποφασίσει να ξεκινήσει τη διαδικασία δίδοντας ένα περιθώριο σε όσους ζουν στους οικίσκους και είναι ενοικιαστές να τους εγκαταλείψουν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι την ίδια ώρα που δύο χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό, μόλις 29 εγκρίσεις έχουν δοθεί για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων σπιτιών, οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτοξευθεί σε εξωφρενικά ύψη.

Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής  ένα σύγχρονο αντισεισμικό σπίτι το οποίο θα μπορεί να φιλοξενεί μια τετραμελή οικογένεια μπορεί να φτάσει μέχρι και 1.000 ευρώ, ενώ τα παλιά σπίτια τα οποία ενοικιάζονται δεν πέφτουν κάτω από 600-650 ευρώ, και οι τιμές αυτές είναι απαγορευτικές για το μέσο πολίτη ο οποίος θα πρέπει να διαθέσει περισσότερο από το 50% του μισθού του για το ενοίκιο.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί τεράστια αδιέξοδα, αφού ο κόσμος που δεν μπορεί να φτιάξει τα σπίτια του δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ενοικιάσει για να μπορέσει να μείνει στην περιοχή, όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Την απαράδεκτη ενέργεια του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών που προχωράει σε έξωση των σεισμοπλήκτων του Αρκαλοχωρίου από τους οικίσκους στους οποίους διαμένουν εδώ και δυο χρόνια, καυτηριάζει με δήλωσή του ο Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, προαναγγέλλοντας σχετική παρέμβαση και στο Κοινοβούλιο.

Ειδικότερα, ο Χάρης Μαμουλάκης, με αφορμή αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας Πατρίς επισημαίνει: «Η αναλγησία της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη δεν έχει όρια. Δεν αρκεί που εδώ και δυο χρόνια εμπαίζει τους σεισμόπληκτους της ευρύτερης περιοχής του Αρκαλοχωρίου, δεν αρκεί που οι κατασχέσεις σεισμόπληκτων ιδιοκτησιών εξελίσσονται κανονικά την ώρα που 2.250 φάκελοι για αποκαταστάσεις έχουν κολλήσει στην σχετική Υπηρεσία, το Υπουργείο Υποδομών φτάνει στο σημείο να ζητήσει απ’ όσους δεν είναι ιδιοκτήτες σπιτιών, να εγκαταλείψουν τους οικίσκους στους οποίους διαμένουν. Η οργή και η αγανάκτηση από τα πρώτα ειδοποιητήρια είναι έκδηλη και από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι θα εξαντλήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο έτσι ώστε να μην υλοποιηθεί αυτή η απαράδεκτη απόφαση».