Την συγκρότηση μιας οργανωμένης τάσης, με συντονιστικό όργανο και με αναφορές στην κοινωνία και σαφή ρήξη με τα μνημόνια πρότεινε σήμερα, ο Ανδρέας Νεφελούδης, μέλος της Κεντρικής επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς. Τους προβληματισμούς του για την πορεία του κόμματος στην τρικομματική κυβέρνηση παρουσίασε ο κ. Νεφελούδης μιλώντας στο πλαίσιο της Παναθηναϊκής σύσκεψης μελών, στελεχών και φίλων της ΔΗΜΑΡ, που έχουν δυσαρεστηθεί από την πολιτική που έχει ακολουθηθεί. Την ίδια στιγμή ακούστηκαν οι παρεμβάσεις των δυο βουλευτών του κόμματος, Πάρι Μουτσινά και Οδυσσέα Βουδούρη, που επίσης έχουν εκφράσει την διαφωνία τους με το κόμμα σε ορισμένα σημεία. Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος

Ads

Ποιος φανταζόταν όταν φτιάχθηκε η ΔΗΜΑΡ, ως ένα δημοκρατικό κόμμα, ότι σήμερα θα βρισκόμασταν εμείς εδώ για να προβληματιστούμε και να συζητούμε για το πως έχει εξελιχθεί η Δημοκρατική Αριστερά”, αναρωτήθηκε ο Ανδρέας Νεφελούδης, ξεκινώντας την εισήγησή του, στο θέατρο Ροές, στο Γκάζι. Το θέμα της συζήτησης ήταν “Υπάρχει ελπίδα;” 

Σχολιάζοντας την πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα, την οποία υποστηρίζει και η ΔΗΜΑΡ όπως ο ίδιος επισημαίνει, τονίζει ότι “το 2009 ξεκίνησε ένα πρόγραμμα λιτότητας και επαχθών μέτρων για να μας οδηγήσει μετά από 10 χρόνια, το 2020, εκεί όπου ήμασταν το 2009. Στο 120% του ΑΕΠ. Αυτό καταδεικνύει την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής αυτής”.

Η ΔΗΜΑΡ κατά τον Ανδρέα Νεφελούδη αυτοαναιρείται συνεχώς αφήνοντας πολιτικό κενό στον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, δεν θα αποτελέσει αλλαγή στην πολιτική του κόμματος η αλλαγή σελίδας που δεν θα έχει αναφορές στην κοινωνία και δεν θα καταδικάζει ευθέως τα μνημόνια. 

Επίσης, κατά τον ίδιο, η στελέχωση των δημοσίων θέσεων με ποσόστωση αφήνει απ’ έξω τις διακήρυξεις για διαφάνεια φέρνοντας για ακόμη μια φορά στο προσκήνιο την παλαιοκομματική νοοτροπία. “Το πρόβλημα σε αυτή την πολιτική είναι ότι συμμετέχει και η ΔΗΜΑΡ”, σχολιάζει απογοητευμένος ο Ανδρέας Νεφελούδης.

Ads

“Πριν βγούμε από την κρίση θα γνωρίσουμε έναν έντονο διπολισμό. Όχι μεταξύ δυο κομμάτων αλλά μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς. Και σε αυτόν τον διπολισμό η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να διαλέξει στρατόπεδο. Εγώ θεωρώ ότι θα πρέπει να είναι σε αυτό της Αριστεράς”, τονίζει ο κ. Νεφελούδης.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει γίνει από μια ομάδα μελών της Δημοκρατικής Αριστεράς η πρόταση για ανάπτυξη μιας καταστατικά κατοχυρωμένης διαδικασίας διαλόγου σε τοπικό επίπεδο, όπου θα επανατοποθετηθούν οι θέσεις και η αξίες του κόμματος. Τα συμπεράσματα αυτών των διαλόγων, στη συνέχεια, θα συζητηθούν και σε κεντρικό επίπεδο.  

“Θέλουμε ένα κόμμα πραγματικά δημοκρατικό. Θέλουμε σήμερα ένα ρεύμα ιδεών και ανταλλαγής απόψεων για να συμμετέχουμε ενεργά στα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία, χωρίς όμως να έχουμε το βλέμμα στραμμένο στα ΜΜΕ. Θέλουμε να συγκροτήσουμε ένα οργανωτικό μόρφωμα που θα περιλαμβάνει αυτές τις ιδέες και να συγκροτηθεί ένα συντονιστικό όργανο που να οργανώνει τις συζητήσεις μας”, δήλωσε ο Ανδρέας Νεφελούδης.

Καλούμενος από στέλεχος του κόμματος να παρουσιάσει τις διαφωνίες του με το κόμμα, ο Ανδρέας Νεφελούδης, απάντησε ότι αρνείται να αντιληφθεί την κοινωνία ως έναν αριθμό στο πλαίσιο μιας μεταρρύθμισης που δεν έχει ως κέντρο της την ανάπτυξη και την κοινωνία την ίδια. Επίσης, είπε ότι έχει παρατηρήσει έναν πρωτοφανή ερασιτεχνισμό δεν διάφορα ζητήματα, όπως ακόμη και την παραγωγή του προεκλογικού υλικού. “Παρατηρώ ότι η πλειοψηφία του κόμματος πηγαίνει προς μια κατεύθυνση, που εμένα δεν με αφορά, γιατί δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά”, είπε.

Αριστερή επαναφορά

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Πάρις Μουτσινάς, που καταψήφισε το Μνημόνιο 3 και τον προϋπολογισμό, παίρνοντας τον λόγο, ανέφερε ότι για τον ίδιο “η ΔΗΜΑΡ παραμένει ένα Αριστερό, ριζοσπαστικό κόμμα”. 

Παρόλα αυτά, στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος μετά τις εκλογές, φάνηκε ότι “είχαμε μπει στην φιλοσοφία της κυβέρνησης Παπαδήμου”. 

“Τώρα η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ φαίνεται να είναι αμήχανη και αδύναμη. Αυτό γιατί φοβόμαστε την διαφορετικότητα. Επίσης, έχουμε αναιρέσει όλα όσα είχαμε πει. Αυτές είναι και οι αιτίες που ο κόσμος δεν πιστεύει ότι μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή”, σχολίασε ο βουλευτής. 

Ο κ. Μουτσινάς πιστεύει ότι η κίνηση που δημιουργείται εντός της Δημοκρατικής Αριστεράς θα πρέπει να παλέψει για μια “αριστερή επαναφορά”. Αυτό το ζήτημα αυτό γίνεται κάθε μέρα πιο επίκαιρο, με την νεολαία να απομακρύνεται απογοητευμένη από το πολιτικό σύστημα. “Πρέπει να εκφράσουμε αυτές τις ιδέες πολιτικά και να τις κάνουμε κυρίαρχες μέσα στο κόμμα, γιατί οφείλουμε να συναντούμε την κοινωνία στα όσα λέμε”, εξήγησε ο ίδιος. 

“Πόσο Δημοκρατική Αριστερά είμαστε;”

“Είχαμε πει όταν διεξάγονταν οι διερευνητικές εντολές ότι θα στηρίζαμε την κυβέρνηση βάσει προγραμματικής συμφωνίας και χωρίς να συμμετέχουμε σε αυτή. Τι έγινε; Συμμετέχουμε στην κυβέρνηση χωρίς καμία προγραμματική συμφωνία να τηρείται”, παρατηρεί ο Οδυσσέας Βουδούρης, βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, που επίσης είπε όχι στο Μνημόνιο 3 και δεν ψήφισε τον προϋπολογισμό.

[jwplayer |file= https://www.youtube.com/watch?v=_iFhVnj_kfc]

“Πόσο Αριστερά είμαστε όταν ταυτιζόμαστε με τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο; Τι θα πούμε μετά στον κόσμο, έχοντας έναν απολογισμό ίδιο με αυτόν της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ;”, είναι κάποια από τα ερωτήματα που απασχόλησαν τον κ. Βουδούρη. 

Ο ίδιος μη θέλοντας να κάνει κάποια εισήγηση, αρκέστηκε στο να αναφέρει κάποια από τα πολιτικά βιώματά του τελευταίου καιρού. Θυμήθηκε ότι μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού, σε ένα “κομματικό δικαστήριο”, όπως το ονόμασε χαρακτηριστικά, ο γενικός γραμματέας του κόμματος ανέγνωσε στον ίδιο και σε όσους έπραξαν το αντίστοιχο (Μουτσινάς, Πανούσης) την ετυμηγορία: “Όποιοι έχουν διαφορετική άποψη – μας είπε ο γενικός γραμματέας – κάνουν ζημιά στο κόμμα”, αναφέρει ο κ. Βουδούρης. 

Ο Οδυσσέας Βουδούρης άφησε το βήμα του ομιλητή διατυπώνοντας ένα ερώτημα. “Μπορούμε άραγε εμείς, μια μειοψηφία μέσα στο κόμμα, να συμβάλλουμε καταλυτικά στην βελτίωση της κατάστασης; Πιστεύω ότι μπορούμε”.