Εξετάζονται σήμερα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών τα ασφαλιστικά μέτρα του κ. Αριστείδη Φλώρου κατά του Documento, ThePresident, Tvxs και πιθανώς άλλων site που δεν γνωρίζουμε. Ο κ. Φλώρος ζητάει να διαγράψουμε παλιότερες αναρτήσεις μας για τις δικαστικές του περιπέτειες και τις καταδίκες του για σοβαρές εγκληματικές πράξεις, για τις οποίες αθωώθηκε τελευταία.

Ads

Ζητά επίσης, πέρα από τη διαγραφή των δημοσιευμάτων, να μην γίνεται οποιαδήποτε αναφορά του ονόματός του και να «απειληθεί» το tvxs με 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα που παραβιάζεται το διατακτικό της απόφασης. Με παράλληλη αγωγή,  ζητά 30.000 ευρώ γιατί το tvxs τού προξένησε «ηθική βλάβη».

Ο Αριστείδης Φλώρος είχε καταδικαστεί σε βαριές ποινές φυλάκισης για το σκάνδαλο της Energa και επίσης είχε διωχθεί ως ηθικός αυτουργός για ληστεία και απόπειρα δολοφονίας κατά του δικηγόρου Γεωργίου Αντωνόπουλου.

Διαβάστε: Αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα προς Tvxs / Aπό τον Αριστείδη Φλώρο της Energa

Ads

Ο Άρειος Πάγος ούτε αθωώνει ούτε καταδικάζει.  Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας δεν ασχολείται με θέματα ουσίας οιασδήποτε υπόθεσης που φέρεται ενώπιόν του. Δεν αποτελεί μέρος των αρμοδιοτήτων του η έρευνα και η εμβάθυνση εκ νέου σε μια υπόθεση, παρά μόνο η διασφάλιση ότι το νομικό πλαίσιο και οι δικονομικές κατασκευές αντιμετωπίστηκαν με σεβασμό από όλους τους παράγοντες της δίκης, που ενεπλάκησαν στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Σε περίπτωση που καταλήξει ότι υπήρχε κάποιο σχετικό δικονομικό πρόβλημα σε μία υπόθεση, την αναπέμπει στα τακτικά δικαστήρια. Παρόλα αυτά, ένα θερινό τμήμα του Αρείου Πάγου αθώωσε τον κ. Φλώrο για το σκάνδαλο της Energa, για το οποίο κατηγορήθηκε ότι υπεξαίρεσε από το Ελληνικό Δημόσιο περίπου 256 εκατ. ευρώ, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 χρόνων και φυλακίστηκε.

Στη περίπτωση που αντιμετωπίζουμε σήμερα, το κυριότερο θέμα δεν είναι όμως η λειτουργία της ελληνικής Δικαιοσύνης, για την οποία όλοι και λιγότεροι Έλληνες έχουν θετική γνώμη. Αλλά η απαίτηση του ενάγοντος να διαγραφούν αναρτήσεις χρόνων,  παραδείγματος χάριν της σύλληψης του το 2011.

Διαβάστε: Νέο εξώδικο προς Tvxs / Aπό τον Αριστείδη Φλώρο της Energa! – Kαταγγελία της ΕΣΗΕΑ

Αυτή η απαίτηση αποτελεί ίσως παγκόσμια πρώτη. Η υιοθέτηση της θα είχε σοβαρές επιπτώσεις, όχι μόνο τα ενημερωτικά site: οι σχετικές χιλιάδες ραδιοτηλεοπτικές ειδήσεις που κυκλοφορούν στο YouTube θα πρέπει να κατέβουν, οι εφημερίδες με τα εκατοντάδες άρθρα για την υπόθεση θα πρέπει να αποσυρθούν από τα αρχεία, της Βουλής για παράδειγμα. Και αν έχουν γραφεί βιβλία για το σκάνδαλο Energa ή για το θρίλερ της απόπειρας δολοφονίας του δικηγόρου κ. Αντωνόπουλου, θα πρέπει αποσυρθούν αμέσως από τα βιβλιοπωλεία.

Παρόλα αυτά, σεβόμενο τις νέες ρυθμίσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, το Τvxs αποφάσισε να επικαιροποιήσει κάθε μία από τις σχετικές αναρτήσεις, που όταν γράφτηκαν ήταν απολύτως αληθείς και καθόλου συκοφαντικές. Συντάκτες μας έχασαν πολύτιμο χρόνο από τη δουλειά τους για να εξετάσουν τις 182 αναρτήσεις που ζητούσε το αρχικό εξώδικο Φλώρου, στα τέλη Αυγούστου, να διαγραφούν, προσθέτοντας τη σημείωση: «Update: Ο κ. Φλώρος αθωώθηκε για τις προαναφερόμενες κατηγορίες».

Παρόλα αυτά ο τελευταίος δεν έμεινε ικανοποιημένος, προχωρώντας στην αγωγή και στα ασφαλιστικά μέτρα που εκδικάζονται σήμερα Δευτέρα. Mήπως ο πραγματικός σκοπός του δεν ήταν να αποκαταστήσει το όνομα του; Γιατί διαφορετικά θα έπρεπε να είναι περισσότερο από ικανοποιημένος με την επικαιροποίηση. Εκτός κι αν θεωρεί ότι κανείς στην Ελλάδα δεν παίρνει στα σοβαρά τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης..

Το βέβαιο είναι ότι σύμφωνα με την πρόσφατη ευρωπαϊκή νομοθεσία, αυτές οι κινήσεις αποτελούν κλασικά παραδείγματα καταχρηστικών και εκφοβιστικών αγωγών, των αποκαλούμενων SLAPPs (Strategic Lawsuits Against Public Participation).

Υποχρεωτική για όλα τα κράτη-μέλη η σχετική νομοθεσία υιοθετήθηκε για να προστατεύσει τους δημοσιογράφους από αγωγές που έχουν στόχο την οικονομική και ψυχολογική εξόντωση τους, με αφορμή την υπόθεση της Μαλτέζος δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια: πριν δολοφονηθεί, είχε δεχθεί για τα ερευνητικά ρεπορτάζ της καμιά πενηνταριά αγωγές από διεφθαρμένους πολιτικούς και επιχειρηματίες. Αυτή ήταν η βαριά «κληρονομιά» που άφησε στα τρία παιδιά της.

Διαβάστε: Η άποψή μας / Δημητριάδης – Φλώρος: Tα μεγάλα πνεύματα συναντώνται

Ο κ. Φλώρος φαίνεται να έχει υιοθετήσει την τακτική του Γρηγόρη Δημητριάδη, παλιού συνεταίρου και δικηγόρου του, που παραιτήθηκε από την κυβέρνηση μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ο ανιψιός του πρωθυπουργού έχει ξεκινήσει μία βιομηχανία αγωγών, πάλι κατά επιλεγμένων στόχων, μεταξύ τους και το Tvxs.

Πριν από 10 ημέρες, ο κ. Δημητριάδης έχασε την πρώτη αγωγή, κατά της ΕφΣυν, των Reporters United και του Θανάση Κουκάκη. Σχολιάζοντας την απόφαση, το χθεσινό Βήμα («Στρατηγικά χτυπήματα στις στρατηγικές αγωγές»), γράφει μεταξύ των άλλων ότι στην Ελλάδα δεν εφαρμόζονται οι συστάσεις  και η οδηγία για τις SLAPPs., οι οποίες «έχουν στόχο τον εκφοβισμό των δημοσιογράφων, τη φίμωσή τους και τελικά την ακύρωση κάθε κριτικής προς ισχυρούς παράγοντες, δημόσια πρόσωπα και πολιτικούς..

..τα ελληνικά δικαστήρια παραβλέπουν το περιεχόμενό της, τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, και συνήθως κινούνται σε λογικές αναντίστοιχες με τα δικαιώματα της ελευθερίας του δημοσιογραφικού λόγου και τα νέα δεδομένα που κυριαρχούν στις νομικές δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο πως ως χώρα έχουμε σχετικές καταδίκες από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Διαβάστε: Γρηγόρης Δημητριάδης – υποκλοπές / Απορρίφθηκε η αγωγή του κατά «Εφημερίδας Συντακτών», Reporters United και Κουκάκη

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ του εξώδικου και της  και της αγωγής του κυρίου Φλώρου μεσολάβησε νέα καταδίκη του για τα πλαστά πιστοποιητικά που χρησιμοποίησε για να αποφυλακιστεί. Όταν με τα ασφαλιστικά μέτρα ζητάει να μην γίνεται  η παραμικρή αναφορά στο όνομα του γενικώς, σημαίνει ότι θέλει να ελέγχει πλήρως τη ροή των πληροφοριών ακόμη και για τρέχοντα γεγονότα.

Το ίδιο ισχύει και για το γεγονός ότι μας ζήτησε να διαγράψουμε ακόμη και μια γελοιογραφία (επάνω) του Γιάννη Δερμεντζόγλου, που σατιρίζει το σκάνδαλο energa, χωρίς καμία αναφορά στον ίδιο.

Σε ορισμένους υπάρχει η αντίληψη ότι, ελέγχοντας την κυβέρνηση και τα πλοκάμια της σε άλλες εξουσίες, μπορούν να ελέγξουν την ιστορία της χώρας. Στο κλασικό, δυστοπικό βιβλίο του «1984», ο Τζόρτζ Οργουελ έγραφε: «όποιος ελέγχει το παρόν, ελέγχει το παρελθόν. Και όποιος ελέγχει το παρελθόν, ελέγχει το μέλλον». Στο σημερινό δικαστήριο, με τη φράση του Όργουελ, αναμετριόμαστε.