Ένα ακόμη επεισόδιο «αριστείας» καταγράφεται στο ενεργητικό της κυβέρνησης ΝΔ, αυτή τη φορά στην Παιδεία. Με «συνοπτικές διαδικασίες» και αμιγώς κομματικές επιλογές, το Υπουργείο Παιδείας έπαυσε τους διευθυντές εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, αιφνιδιαστικά, και διόρισε 116 νέους προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα. 

Ads

Η επιλογή των νέων -προσωρινών- διευθυντών έγινε με μια πρωτοφανή και εμφανώς αδιαφανή διαδικασία επιλογής, από ένα πενταμελές συμβούλιο επιλογής που συστήθηκε «στο πόδι», χωρίς τη συμμετοχή αιρετών συνδικαλιστών και θεωρείται πως γυρίζει την εκπαίδευση πολλές δεκαετίες πίσω. Ως επιχείρημα το Υπουργείο επικαλείται το γεγονός ότι ο νόμος με τον οποίο είχαν οριστεί οι προηγούμενοι διευθυντές είχε κριθεί αντισυνταγματικός, όμως είχε ένα ολόκληρο χρόνο για να νομοθετήσει κατάλληλα και να προσαρμόσει το πλαίσιο επιλογής αλλά δεν το έκανε.

Αντιθέτως πέρασε εσπευσμένα διάταξη στο πρόσφατο νομοσχέδιο και σε λίγες μέρες προχώρησε η επιλογή «προσωρινών» διευθυντών. Η σχετική επιτροπή εξέτασε μέσα στον Αύγουστο και μόλις σε 6 μέρες, εκατοντάδες φακέλους και προέβη σε μια ψυχρή επιλογή, χωρίς κανένα συγκρίσιμο στοιχείο ή ανακοίνωση βαθμολογίας. Μόνο με το χρυσό κανόνα των «δικών μας παιδιών». 

Διευθύντρια η σύζυγος του Βουλευτή

Σύμφωνα με εκπαιδευτικές πηγές, οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ πίεζαν για την παύση των Διευθυντών Εκπαίδευσης και τον ορισμό νέων από την κομματική επετηρίδα, κάτι που τελικά έγινε με αποτέλεσμα να τοποθετηθούν παντού «γαλάζια παιδιά». Οι επιλογές είναι τόσο προκλητικά κομματικές που στο Νομό Φωκίδας, τοποθετήθηκε Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης η σύζυγος του βουλευτή της ΝΔ Ιωάννη Μπούγα.

Ads

Μπορεί στο παρελθόν οι κυβερνήσεις να ασκούσαν επιρροή, όμως οι επιλογές προέκυπταν από διαδικασίες που λάμβαναν υπόψη μια σειρά από κριτήρια όπως τα ακαδημαϊκά προσόντα και η διοικητική εμπειρία σε αντίθεση με το νέο πλαίσιο που υποβαθμίζει αισθητά το επίπεδο των Διευθυντών Εκπαίδευσης. Οι επιλογές έγιναν χωρίς καμία μοριοδότηση των κριτηρίων για την επάρκεια και την καταλληλότητα, χωρίς αξιολογικούς πίνακες ή συνέντευξη. 

Ο παρωχημένος τρόπος επιλογής ανθρώπων ως κομματικών στελεχών και όχι ως στελεχών της εκπαίδευσης, αναμένεται ότι θα έχει επιπτώσεις στη λειτουργία της εκπαίδευσης και θα διαταράξει ισορροπίες ετών. Αν υποταχτεί στην ευρύτερη αντίληψη της κυβέρνησης ΝΔ και επανέλθουν λογικές ρεβανσισμού και κομματοκρατίας, τα προβλήματα αναμένεται να είναι δυσεπίλυτα, εκτιμούν παράγοντες της Παιδείας.