«Απάντηση» στο πρόσφατο καταδικαστικό, για την ελληνική κυβέρνηση, ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου στην χώρα φέρεται να θέλει να δώσει ο Άρειος Πάγος, σε μια μάλλον πρωτοφανή και σίγουρα «περίεργη» κίνηση, αφού, σύμφωνα με συνταγματολόγους, τέτοιου είδους πολιτικές απαντήσεις τις δίνει μόνο η Εκτελεστική Εξουσία.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα συγκαλεί την Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου, προκειμένου να «αξιολογήσει» το ψήφισμα και το περιεχόμενό του.

Πέρα από το γεγονός ότι δεν έχει συμβεί κάτι ανάλογο για ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου, συνταγματολόγοι τονίζουν στο ieidiseis, ότι «οι δικαστές και οι εισαγγελείς του Αρείου Πάγου, γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα πως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι θεσμικό – πολιτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις απαντήσεις σε αυτό μπορεί να τις δώσει μόνον η Εκτελεστική Εξουσία, δηλαδή η Κυβέρνηση και όχι ο Άρειος Πάγος».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην σύμβουλος του Χαράλαμπου Αθανασίου, εκπρόσωπος Τύπου της Ολομέλειας, Παναγιώτης Λυμπερόπουλος είναι εκείνος που θα κάνει τη σχετική εισήγηση. Η Διοικητική Ολομέλεια αναμένεται να συγκληθεί την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου.

Ads