Νόμιμη ενέργεια αποτελεί η αντίδραση του εργαζομένου στην υποβάθμισή του (π.χ. τοποθέτηση σε υποδεέστερη θέση, μείωση αποδοχών κ.λπ., χωρίς νόμιμη αιτιολογία) σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, ενώ νόμιμη είναι και η σχετική καταγγελία του στις αρμόδιες αρχές και η πραγματοποίηση απεργίας και συνεπώς η απόλυσή του για τους λόγους αυτούς συνιστά εκδικητική πράξη του εργοδότη.

Ads

Το ανώτατο δικαστήριο κρίνει πως η απόλυση εργαζομένου όταν γίνεται επειδή αντέδρασε στη μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του είναι αντίθετη στην καλή πίστη και τα χρηστά ήθη και εφόσον έγινε υπό συνθήκες που οδηγούν σε προσβολή της προσωπικότητας του εργαζομένου (π.χ. έπειτα από μακρόχρονη και ευδόκιμη υπηρεσία που επιχειρείται να εμφανιστεί από τον εργοδότη ως δήθεν προβληματική), τότε δικαιούται να αξιώσει εκτός από τους μισθούς υπερημερίας για την άκυρη απόλυση, επιπλέον αποζημίωση για την ηθική βλάβη την οποία υπέστη.

Συγκεκριμένα, το Εργατικό Τμήμα ΑΠ ακύρωσε απόλυση εργαζόμενου ως παράνομη και καταχρηστική (84/10). Παράλληλα, επικαλούμενο τις συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν το δικαίωμα στην εργασία και την ελευθερία ανάπτυξης της προσωπικότητας και της συμμετοχής στην κοινωνική και οικονομική ζωή έκρινε ότι εκτός από μισθούς υπερημερίας, του οφείλεται και αποζημίωση 600 ευρώ λόγω ηθικής βλάβης καθώς υπήρξε προσβολή της προσωπικότητάς του, αφού είχε θετική προϋπηρεσία 32 ετών στην επιχείρηση, με συνδικαλιστική θητεία και του προσφέρθηκε υποδεέστερη εργασία, με συνέπεια την ηθική του μείωση.

Σε άλλες περιπτώσεις ο ΑΠ ακύρωσε ως καταχρηστικές απολύσεις που έγιναν γιατί εργαζόμενοι συμμετείχαν ή/και ανέπτυξαν νόμιμη συνδικαλιστική δραστηριότητα, συμμετέχοντας σε νόμιμη απεργία με σκοπό τη διαφύλαξη εργασιακών και οικονομικών τους δικαιωμάτων. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η απόλυση είναι άκυρη ως εκδικητική, αφού δεν υπήρξε κάποιο εργασιακό πρόβλημα απόδοσης, συμπεριφοράς κ.λπ., αλλά αιτία ήταν η ανάπτυξη νόμιμης συνδικαλιστικής δράσης (713/10), αφού ο εργαζόμενος συμμετείχε σε απεργίες κρατώντας πανό (φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν και στον Τύπο), παρότρυνε και άλλους να συμμετάσχουν, ενώ κατέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας επειδή δεν του δινόταν το υπόλοιπο της αδείας του.

Ads

Πηγή: Έθνος