Σε δυο μήνες θα αποφασίσει ο Άρειος Πάγος για το αν έχουν ή όχι δικαίωμα τα funds να πλειστηριάζουν ακίνητα τα οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά από τις τράπεζες, με την εισαγγελική πρόταση να είναι θετική για τις εταιρείες διαχείρισης.

Ads

Το σοβαρό αυτό ζήτημα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες στη χώρα με «κόκκινες» οφειλές, συζητήθηκε την Πέμπτη στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου κλήθηκε να αποφανθεί για το θεσμικό κενό μεταξύ των δύο νόμων – του 3156/2003 και του 4904/2015 -, το οποίο ανέδειξε η απόφαση Α.Π. 822/2022, τον περασμένο Οκτώβριο, μπλοκάροντας τους πλειστηριασμούς από τις εταιρείες διαχείρισης.

Με την απόφασή του αυτή, ο Άρειος Πάγος απέρριψε την πρόσθετη παρέμβαση που ασκήθηκε από εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, ως απαράδεκτη ελλείψει νομιμοποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης στηρίχθηκε στο ότι η παρεμβαίνουσα εταιρεία διαχείρισης δεν μπορεί να επιδιώξει την εκπλήρωση της ένδικης απαίτησης στο όνομα και για λογαριασμό της εταιρείας που κατέστη δικαιούχος της απαίτησης με εκχώρηση (επενδυτής – fund), αφού ο νόμος 3156/2003 για τις τιτλοποιήσεις δεν απονέμει στην εταιρεία διαχείρισης την ιδιότητα του κατ’ εξαίρεση νομιμοποιούμενου διαδίκου, όπως συμβαίνει ρητά στον νόμο για τα κόκκινα δάνεια (4354/2015).

Η εισαγγελική πρόταση είναι να επιτρέπεται στις εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων να προβαίνουν σε δικαστικές πράξεις, ήτοι κατασχέσεις και πλειστηριασμούς σπιτιών για λογαριασμό των funds που αγόρασαν τα «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες.

Ads

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις έξω από τον Άρειο Πάγο, μέλη φορέων, συλλογικοτήτων, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΜΕ.