Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου εξέδωσε απόφαση, με βάση την οποία ανοίγει ο δρόμος για να λάβουν αναδρομικά της τελευταίας πενταετίας γιατροί του ΕΣΥ, καθώς  έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικές οι μνημονιακές περικοπές που έγιναν το 2012.

Ads

Συγκεκριμένα, απέρριψε την αναίρεση της πρώτης ΔΥΠΕ επικυρώνοντας, ουσιαστικά, τις αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων που δικαίωναν τους γιατρούς και έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο 4093/2012, κατά τον οποίο καταβάλλονταν παράνομα μειωμένες οι αποδοχές στους ιατρούς του ΕΣΥ (Πρωτοβάθμια Υγεία).

Οι λόγοι που κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος

Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι ο επίμαχος μνημονιακός νόμος είναι αντισυνταγματικός και δεν πρέπει να εφαρμοσθεί καθώς:

Ads

α) Δεν προέβη σε «εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις από τις εν λόγω μειώσεις», ούτε «αν το αναμενόμενο οικονομικό όφελος που θα προκύψει από τις μειώσεις είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο από τις επιπτώσεις των μειώσεων». Δηλαδή νομοθετήθηκαν μειώσεις που μπορούσαν να προκαλέσουν συνολικά ζημία αντί για όφελος και πιθανότατα προκάλεσαν ζημία.

β) Δεν εξετάστηκε από το νόμο «αν θα μπορούσαν να ληφθούν άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος» ως προς τη μείωση των δημοσίων δαπανών, αλλά με μικρότερο κόστος για τους γιατρούς του ΕΣΥ.

γ) Δεν εξετάστηκε αν οι αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ παραμένουν μετά τις νέες μειώσεις επαρκείς για την αντιμετώπιση του κόστους αξιοπρεπούς διαβίωσής τους και ανάλογες της αποστολής που τους έχει ανατεθεί με το άρθρο 5 παρ. 5 του Συντάγματος.