Την πρώτη προσφυγή κατά της έκτακτης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας την Πέμπτη ο δικηγόρος Αγγελος Τσιγκρής, πρώην υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στην Αχαΐα. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα φοροεισπρακτικά αυτά μέτρα, που επιβλήθηκαν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών τον περασμένο Αύγουστο, είναι αντισυνταγματικά και παράνομα. Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του τέλους επιτηδεύματος κατέθεσε σήμερα, Παρασκευή και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

Ads

 
Αίτημα του ΔΣΑ είναι να συζητηθεί άμεσα η υπόθεση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με τη διαδικασία της «πρότυπης δίκης» όπως προβλέπει ο Ν. 3900/2010. Ακόμη, ο Σύλλογος έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του το κείμενο της προσφυγής του για να αποτελέσει υπόδειγμα για τους δικηγόρους.

 
Στην αίτησή του ο κ. Τσιγκρής τονίζει ότι οι φορολογούμενοι για να καταβάλουν τους αμφισβητούμενους έκτακτους φόρους, που είναι δυσανάλογοι σε σχέση με τη φοροδοτική ικανότητά τους, μπορεί να καταφύγουν σε δανεισμό και αν δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν, κινδυνεύουν με την επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος τους, όπως είναι η κατάσχεση της περιουσίας τους.

 
Παράλληλα, υποστηρίζει ότι το τέλος επιτηδεύματος ψευδεπίγραφα αποκαλείται έτσι και όχι φόρος, αφού δεν προβλέπεται ειδικό αντάλλαγμα από το κράτος: «Το τέλος επιτηδεύματος έχει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του φόρου. Πρόκειται για χρηματική, υποχρεωτική και οριστική οικονομική επιβάρυνση των φορολογουμένων, επιτηδευματιών και ελεύθερων επαγγελματιών προς το κράτος προς εκπλήρωση δημοσίου σκοπού που πραγματοποιείται με βάση προνόμια δημόσιας εξουσίας και η οποία δίνεται χωρίς ειδικό αντάλλαγμα».

Ads

 
Σύμφωνα με την προσφυγή, η υπουργική απόφαση για «τη διαδικασία για τη βεβαίωση και είσπραξη της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, της έκτακτης εισφοράς σε αντικειμενικές δαπάνες και του τέλους επιτηδεύματος» παραβιάζει το άρθρο 78 του Συντάγματος, που καθιερώνει τις αρχές της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, της φορολογικής ισότητας, της νομιμότητας του φόρου, τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, ενώ είναι αντίθετη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που κατοχυρώνει το δικαίωμα στην περιουσία.

 
Στην πραγματικότητα, με το τέλος επιτηδεύματος επιβάλλεται «κεφαλικός φόρος» στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες και μάλιστα όχι ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα, αλλά με κριτήρια μη αντικειμενικά, όπως είναι ο τόπος εγκατάστασής τους. Αυτό σημαίνει ότι δύο φορολογούμενοι που είναι εγκατεστημένοι στην Αθήνα, με εισοδήματα 20.000 και 200.000 ευρώ ο καθένας, θα φορολογηθούν με το ίδιο ποσό των 400 ευρώ.