Ξεκίνησαν σήμερα, Πέμπτη, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, οι εργασίες του 34ου Τακτικού Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, το οποίο θα διαρκέσει έως τι 21 Μαρτίου. Στο συνέδριο μας θα πάρουν μέρος περίπου 490 σύνεδροι αντιπρόσωποι απ’ όλους τους κλάδους και κατηγορίες εργαζομένων απ’ όλη τη χώρα, ενώ θα παραστούν περίπου 100 αντιπροσωπείες διεθνών συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ads

Το συνέδριο ξεκίνησε με την εναρκτήρια ομιλία του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου, ενώ την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου στις 18:00 θα κήρυξε ο γενικός γραμματέας της ITUC, Guy Ryder.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα αποφασιστούν οι δράσεις και οι διεκδικήσεις της ΓΣΕΕ, για την επόμενη περίοδο και ταυτόχρονα θα εκλεγούν τα όργανα της νέας διοίκησης της Συνομοσπονδίας.

«Να μην επιτρέψουμε η κρίση του συστήματος να μετατραπεί σε κρίση της μισθωτής εργασίας», σημείωσε στην ομιλία του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Ads

Ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές οδήγησαν την Ε.Ε. στο «χείλος του γκρεμού» και κατέστησαν την Ελλάδα «πειραματόζωο» της «νεοσυντηριτικής πολιτικής ελίτ, που διοικεί την Ευρώπη». Χαρακτήρισε όσα βιώνει ο ελληνικός λαός, «απότοκα» της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής κρίσης, και της «ασκηθείσας, κυρίως από την απελθούσα κυβέρνηση, δημοσιονομικής πολιτικής», η οποία κατέστησε «ανοχύρωτη» τη χώρα «στις πιέσεις των αγορών και των κερδοσκόπων». Υποστήριξε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι «άδικα», «σκληρά», χωρίς «κοινωνικό ισοδύναμο».

«Να πληρώσουν για την κρίση, αυτοί που πραγματικά ευθύνονται, οι έχοντες και κατέχοντες, οι μονίμως φοροκλέπτοντες και οι φοροαποφεύγοντες. Η κρατικοδίαιτη και εν πολλοίς επιδοτούμενη επιχειρηματικότητα, η οποία είχε απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού ελλείμματος» τόνισε, προσθέτοντας ότι «Η κυβέρνηση οφείλει να αφουγκραστεί τη φωνή της κοινωνίας και αμέσως να προχωρήσει σε μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης, δηλαδή, σε μέτρα που θα καλούνται οι έχοντες και κατέχοντες να πληρώσουν και σε πολιτικές αναπτυξιακές, που θα αλλάξουν εκ βάθρων το παραγωγικό πρότυπο της χώρας».