Την άμεση αντίδραση ευρωβουλευτών, τόσο της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου που ερευνά το σκάνδαλο των υποκλοπών όσο και άλλων, προκάλεσε το εξώδικο που έστειλε η Intellexa.

Ads

Στο κείμενο του εξωδίκου ο πληρεξούσιος δικηγόρος της εταιρείας, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για αμφισβήτηση της νομιμότητας και του κύρους των ενεργειών της Επιτροπής και επιφυλάσσεται να κινηθεί εναντίον της για να αντιμετωπίσει τους «ισχυρισμούς» της Επιτροπής και τις δημόσιες τοποθετήσεις.

Αρχικά, η εισηγήτρια της PEGA Σοφί Ιν’τ Φελντ με ανάρτησή της στα social media τονίζει πως δεν ανησυχεί για το προκλητικό εξώδικο της Intellexa. «Ανυπομονώ πάρα πολύ για την αντιπαράθεση με την Intellexa. Μπορεί τελικά να πάρουμε κάποιες απαντήσεις στις επιστολές που έχουμε στείλει από το προηγούμενο καλοκαίρι», σχολιάζει χαρακτηριστικά η Ολλανδή ευρωβουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η βελγίδα Σασκιά Μπρικμόντ, μέλος της Επιτροπής, ανέφερε ότι «ίσως η Intellexa θα μπορούσε να ξεκινήσει απαντώντας στις -μέχρι τώρα αναπάντητες- ερωτήσεις της PEGA. Θα ήταν μια έξυπνη κίνηση στη διαδικασία επιλογής της κατάλληλης πορείας δράσης».

Ads

Επιπλέον, η ευρωβουλεύτρια των Πρασίνων Χάνα Νόιμαν, έγραψε χαρακτηριστικά: «Αν αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί οι βουλευτές απολαμβάνουν βουλευτική ασυλία, η Intellexa απειλεί να μηνύσει ολόκληρη την επιτροπή PEGA για το προσχέδιο της έκθεσής της. Λοιπόν, μάλλον κάποιος δεν έχει καταλάβει ότι εμείς είμαστε οι νομοθέτες εδώ».

Την Τετάρτη ο  ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου σε δήλωσή του χαρακτήρισε «πρωτοφανές φαινόμενο» μια εταιρεία να αμφισβητεί της νομιμότητα των ενεργειών μιας ανεξάρτητης κοινοβουλευτικής επιτροπής με πολύ ισχυρή και διευρυμένη εντολή ή, ακόμη περισσότερο, να επιχειρεί να εκφοβίσει εμμέσως τα μέλη της.

«Η Ιntellexa» πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, «που προστατεύτηκε από την κυβέρνηση με κάθε τρόπο, επιβεβαιώνει απόλυτα την άποψη ότι ανταποδίδει τη στήριξη και εξυπηρετεί τους εκλογικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών. Το εξώδικο προς την PEGA μοιάζει να εκπροσωπεί το Μέγαρο Μαξίμου και όχι την ίδια την εταιρεία, που είχε πολλές ευκαιρίες να συνεργαστεί με την Επιτροπή αλλά αρνήθηκε».