Σφοδρές αντιδράσεις αλλά και σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η πτώση ασανσέρ στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ το βράδυ της Δευτέρας (7/10), καθώς από καθαρή τύχη δεν σημειώθηκε τραυματισμός.

Ads

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για την πτώση του ασανσέρ στη Γ’ Φοιτητική Εστία του ΑΠΘ.

Συγκεκριμένα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Στυλιανή Γιαϊλόγλου, ζήτησε από την εισαγγελέα ποινικής δίωξης, Αθανασία Υφαντή, να παραγγείλει ποινική έρευνα για το περιστατικό, προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της κοινώς επικίνδυνης βλάβης, από αμέλεια, ή της παραβίασης κανόνων οικοδομικής, από αμέλεια.

Στο πλαίσιο της έρευνας, την οποία καλείται να φέρει εις πέρας η Πυροσβεστική Υπηρεσία, θα εξεταστούν οι συνθήκες υπό της οποίες έγινε η πτώση, ενώ θα διερευνηθεί ο χρόνος τέλεσης της τελευταίας συντήρησης του συγκεκριμένου ανελκυστήρα, όπως επίσης τυχόν χρήση μη ασφαλών υλικών σε αυτό.

Ads

Με την ίδια παραγγελία, η εισαγγελέας ζητεί να γίνει έλεγχος σε όλους τους ανελκυστήρες των Φοιτητικών Εστιών του Ιδρύματος για να διαπιστωθεί, εάν προκύπτουν ενδείξεις πλημμελούς συντήρησης.

Για το περιστατικό ξεκίνησε έρευνα και το Ίδρυμα Νεολαίος και Διά Βίου Μάθησης.

ΑΠΘ: Τι αναφέρει εταιρεία ελέγχων

Σε κάθε περίπτωση, τα αναπάντητα ερωτήματα παραμένουν πολλά, καθώς σήμερα αποκαλύπτεται ότι το συγκεκριμένο ασανσέρ λειτουργούσε εδώ και δύο χρόνια χωρίς πιστοποιητικό ελέγχου.

Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση της TÜV AUSTRIA, που αποτελεί εγκεκριμένο οργανισμό ελέγχου ανελκυστήρων.

Η εταιρεία σημειώνει ότι το εν λόγω μηχάνημα είχε υποβληθεί σε έλεγχο τόσο στις 3 Μαρτίου 2022 όσο και στις 12 Σεπτεμβρίου 2023. Ωστόσο, όπως επισημαίνει,  κανένας από τους εν λόγω ελέγχους δεν οδήγησε στην έκδοση ετήσιου πιστοποιητικού ελέγχου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας και συνεπώς, ο ανελκυστήρας λειτουργούσε για τουλάχιστον δύο (2) χρόνια χωρίς το εν λόγω προβλεπόμενο πιστοποιητικό ελέγχου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με αφορμή το ατυχές περιστατικό της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου 2024 με το τεχνικό πρόβλημα ενός εκ των ανελκυστήρων της Γ’ Φοιτητικής Εστίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η TÜV AUSTRIA, εγκεκριμένος οργανισμός ελέγχου ανελκυστήρων με ηγετική θέση στην Ελληνική αγορά στους ελέγχους ασφάλειας, επισημαίνει ότι ο εν λόγω ανελκυστήρας είχε υποβληθεί σε έλεγχο από έμπειρο επιθεωρητή της εταιρείας στις 03/03/2022 και στις 12/09/2023.

Ωστόσο, κανένας από τους εν λόγω ελέγχους δεν οδήγησε στην έκδοση ετήσιου πιστοποιητικού ελέγχου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας και συνεπώς, ο ανελκυστήρας λειτουργούσε για τουλάχιστον δύο (2) χρόνια χωρίς το εν λόγω προβλεπόμενο πιστοποιητικό ελέγχου.

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και με την ασφάλεια να αποτελεί πυρήνα του DNA των υπηρεσιών μας, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, η TÜV AUSTRIA αναμένει με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της διερεύνησης του συμβάντος. Ελπίζουμε ότι η διερεύνηση θα συμβάλει στην ακριβή αποτύπωση του περιστατικού και θα αναδείξει πλήρως τα τεχνικά αίτια που οδήγησαν στην εκδήλωσή του.

ΑΠΘ:  Τι ισχυρίζεται το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης

Τα όσα αναφέρει η εταιρεία έρχονται σε πλήρηγ αντίθεση με τα όσα ανέφεραν χθες ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας, και, κυρίως, το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ).
Σημειώνεται ότι η πρόεδρος του Ίδρυμα επέρριψε στην εταιρεία σημειώνοντας ότι «επισκευή και συντήρηση των ανελκυστήρων, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ είχε προκηρύξει από τον Σεπτέμβριο του 2022 διαγωνισμό, ο οποίος επικυρώθηκε στην εγνωσμένης αξιοπιστίας εταιρεία OTIS» και οι εργασίες επισκευής ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο του 2023, οπότε και πιστοποιήθηκαν αρμοδίως οι ανελκυστήρες από «την πλέον αναγνωρισμένη εταιρεία TUV Austria με ISO πιστοποιητικά, τα οποία λήγουν το 2026». Από τότε, υποστήριξε η κ. Ροκόφυλλου, οι ανελκυστήρες «δεν έμειναν ούτε μια μέρα χωρίς συντήρηση».