Αναστατωμένη είναι η πανεπιστημιακή κοινότητα, μετά την καταγγελία από τρεις καθηγητές του ΑΠΘ, ότι  απαγόρευσαν σε φοιτητές των δωρεάν μεταπτυχιακών προγραμμάτων να κάνουν μάθημα σε αίθουσες ανακαινισμένες από τα δίδακτρα των ιδιωτικών. 

Ads

«Πρόκειται για δημόσιες δομές και τις εκμεταλλεύονται για κερδοσκοπικούς λόγους.  Τις κλειδώνουν για τους άλλους, που πληρώνουν. Ιδιωοποιούν δηλαδή, τη δημόσια περιουσία για ιδιωτικούς σκοπούς!» λέει ο καθηγητής Ιατρικής Α. Μπένος στο Tvxs.gr σχετικά με το θέμα που πρώτο ανέδειξε το alterthess.gr

«Κάθε χρόνο τον Σεπτέμβρη, κάνουμε ένα έγγραφο και ζητάμε αίθουσες με συγκεκριμένο πρόγραμμα προκειμένου να μη συμπέσουμε» εξηγεί ο καθηγητής.

«Φέτος μας είπαν πως θα μας δίνουν τις πρωινές ώρες κάποιες αίθουσες, για τις απογευματινές δεν απάντησαν. Επιλέξαμε τις αίθουσες που είναι ακριβώς απέναντι από τα γραφεία μας οι τρεις καθηγητές, και είδαμε με έκπληξη ότι ήταν κλειδωμένες. Προφανώς επειδή πρόσφατα ανακαινίστηκαν από χρήματα των ιδιωτικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Αυτός είναι ο λόγος που δεν τις δίνουν στους υπόλοιπους φοιτητές. Τώρα λένε ότι το έκαναν για λόγους ασφαλείας, πράγμα το οποίο δεν ισχύει καθώς το πρωί που είναι ανοιχτές περνάνε από εκεί πολλοί περισσότεροι φοιτητές. Αλλά αν ήταν έτσι θα έκλειναν όλες τις αίθουσες, όχι μόνο τις συγκεκριμένες». 

Ads

Στην ερώτησή μας ποιες αίθουσες τους δόθηκαν απαντά: «Γινόμαστε γυρολόγοι, κάθε μέρα ψάχνουμε αίθουσες».

Ο κ. Μπένος συμπληρώνει πως αυτή η πράξη από την πλευρά του κοσμήτορα, συνάδει με την εφαρμογή του νόμου Κεραμέως «…γιατί αν στα δημόσια μεταπτυχιακά, δεν παρέχεται τίποτα… η  πίεση  για να κλείσουν γίνεται μεγαλύτερη. Άρα, δεν είναι προσωπικό το θέμα, είναι πολιτικό θέμα, είναι θέμα της Παιδείας. Δεν δικαιολογείται το αυθαίρετο κλείδωμα ώρες διδασκαλίες δημόσιου χώρου. Γι’αυτό πρέπει να δοθούν οι αίθουσες αυτές σε όλους τους φοιτητές του δημόσιου πανεπιστημίου.»

«Πρόκειται για ευθεία εφαρμογή της αντίληψης ιδιοποίησης των δημόσιων χώρων και υποδομών, σε συντονισμό με τις επιταγές του νέου νόμου για την παιδεία» επισημαίνει ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού του ΑΠΘ, ενώ ανακοινώσεις έβγαλαν και σύλλογοι της Αθήνας. 

ΕΣΔΕΠ: Να ακυρωθεί άμεσα η απαράδεκτη αυτή κίνηση

Την απαράδεκτη κίνηση του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ, καθηγητή κ. Θ. Δαρδαβέση, να επιβάλει (με αλλαγή κλειδαριών) την απαγόρευση πρόσβασης σε αίθουσες διδασκαλίας στο Τμήμα Ιατρικής των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών καταδικάζει με ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ τονίζοντας πως «η ακαδημαϊκά ανεπίτρεπτη αυτή πράξη δεν είναι τυχαίο ότι αφορά δύο ΠΜΣ χωρίς τέλη φοίτησης».

«Πρόκειται για ευθεία εφαρμογή της αντίληψης ιδιοποίησης των δημόσιων χώρων και υποδομών, σε συντονισμό με τις επιταγές του νέου νόμου για την παιδεία. Σύμφωνα με αυτόν, το πανεπιστήμιο της πλήρως εμπορευματοποιημένης παιδείας ανοίγει και κλείνει όποτε το επιλέγουν οι μάνατζερς» καταγγέλλει η Γενική Συνέλευση του ΕΣΔΕΠ απαιτώντας την άμεση ακύρωση αυτής της απόφασης και τη διασφάλιση της πλήρους πρόσβασης στις αίθουσες διδασκαλίας των εν λόγω ΠΜΣ με ακαδημαϊκό συντονισμό και κριτήρια.