Αποζημίωση ύψους 10.000 ευρώ υποχρεώθηκε να καταβάλει τράπεζα σε πελάτη της για την ηθική βλάβη που τού προκάλεσαν υπάλληλοί της από διάφορες παραλείψεις, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου.

Ads

Συγκεκριμένα, ο πελάτης, αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, είχε τραπεζικό λογαριασμό καταθέσεων και υπολόγισε ότι η τράπεζα σε συγκεκριμένη ημερομηνία θα έβαζε στον λογαριασμό του, όπως όφειλε, τους νόμιμους τόκους. Έτσι, εξέδωσε επιταγή με βάση την προσδοκία ότι θα μπουν την καθορισμένη ημερομηνία τα χρήματα.

Όταν ο κάτοχος της επιταγής πήγε στην τράπεζα να την εισπράξει, στο λογαριασμό του αξιωματικού δεν υπήρχε όλο το ποσό που αναγραφόταν στην επιταγή, καθώς η τραπεζοϋπάλληλος από αμέλεια δεν πέρασε στο λογαριασμό του τους τόκους. Στη συνέχεια μπήκε στον Τειρεσία και η τράπεζα έστειλε την υπόθεση στον εισαγγελέα με λάθος όμως διεύθυνση του πελάτη της, χωρίς αυτός ποτέ να ειδοποιηθεί. Ο αξιωματικός καταδικάστηκε για την ακάλυπτη επιταγή ως αγνώστου διαμονής. Για την επιταγή αυτή απαλλάχθηκε στη συνέχεια κατόπιν δικαστικού αγώνα.

Ο άνδρας πέτυχε να διαγραφεί από τον Τειρεσία ενώ ο Άρειος Πάγος υποστήριξε ότι πέραν της υλικής ζημιάς υπέστη πλήγμα η προσωπικότητα, η τιμή και η υπόληψή του αποφάσισε ότι δικαιούται χρηματική αποζημίωση. Αφού δικαιώθηκε από τον Άρειο Πάγο, η υπόθεση του αξιωματικού παραπέμφθηκε και πάλι στο Εφετείο Αθηνών, καθώς προέκυψε ζήτημα παραγραφής τμήματος της αξίωσης του από την τράπεζα.

Ads