Ασφαλιστικό, εργασιακά και το ύψος των μέτρων παραμένουν τα σημαντικά ανοιχτά θέματα μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων στην Αθήνα, ενώ κυβερνητική «πηγή» εκτιμά ότι έγινε «σημαντική πρόοδος» στα δημοσιονομικά και στις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Για «σημαντική πρόοδο» έκαναν λόγο και οι θεσμοί σε κοινή ανακοίνωσή τους. Πάντως πηγές από το υπουργείο Εργασίας επισήμαναν πως οι διαφωνίες στα εργασιακά με το ΔΝΤ παραμένουν

Ads

Οι εκπρόσωποι των θεσμών αποχώρησαν μετά τη βραδινή τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group. Για το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται κύκλος τηλεδιασκέψεων, ενώ στόχος είναι να επιστρέψουν οι θεσμοί μετά το Eurogroup της 20ης Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές, παρά τις συγκλίσεις βρίσκονται ακόμα μακριά από το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement – SLA).

Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο ο οποίος μετείχε στις διαπραγματεύσεις υπάρχει σημαντική πρόοδος στο ισορροπημένο δημοσιονομικό πακέτο μέτρων και αντίμετρων, το οποίο αφορά την μεταπρογραμματική περίοδο, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα μέσω τηλεδιασκέψεων είτε σε τεχνικό επίπεδο, είτε σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Πρόοδο καταγράφει και το Euro Working Group

Ads

Επισήμανε ότι το κενό που απομένει για το 2018 είναι ασήμαντο και έχει επί της ουσίας έχει καλυφθεί από τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει ακόμα ένα ανοιχτό θέμα με την ενέργεια το οποίο όμως αναμένεται να επιλυθεί σύντομα.

‘Αλλο κυβερνητικό στέλεχος σημείωσε ότι το ΔΝΤ διατηρεί τις «ιδεολογικές του εμμονές για τις ομαδικές απολύσεις και για το lock out» με το Ταμείο να επιμένει κατά τις πληροφορίες σε αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5 στο 10% και μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Σε σχέση με το συνταξιοδοτικό η ίδια κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι υπάρχει μία διαφωνία ως προς το χρόνο. «Το ΔΝΤ μας ζητά να λάβουμε τα μέτρα εντός ενός έτους, ενώ εμείς αλλά και οι Ευρωπαίοι – βάσει και της τελευταίας απόφασης του Eurogroup – ζητούμε να υπάρχει κατανομή σε περισσότερα έτη».

Να σημειωθεί, ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέφρι Ράις, μιλώντας σήμερα στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους σημείωσε πως «έχει υπάρξει πρόοδος σε κάποιες σημαντικές περιοχές και την καλωσορίζουμε. Ωστόσο, οι διαφορές παραμένουν σε σημαντικές περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές επιμένουν σε συνολικό πακέτο μέτρων 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ) το οποίο αναλύεται σε 1% από το αφορολόγητο το 2019 και 1% από τις συντάξεις το 2020, ενώ στο μέτωπο των αντίμετρων οι δανειστές απορρίπτουν την μεγάλη μείωση του ΕΝΦΙΑ που ζητούσε η κυβέρνηση και φέρνουν σε πρώτο πλάνο τις μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις και τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα των φυσικών προσώπων.

Υπάρχουν όμως πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες αποδέχονται και εκεί υπάρχει σύγκλιση, αρκετές από τις ελληνικές προτάσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.