Για πρώτη φορά έπειτα από αρκετούς μήνες το τουρκικό σκάφος γεωτρήσεων Yavuz εγκατέλειψε την Κυριακή τη θέση του, νοτιοδυτικά της Κύπρου. Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο πραγματοποιούσε έρευνες για φυσικό αέριο εντός της κυπριακής ΑΟΖ, χωρίς φυσικά την έγκριση της κυβέρνησης στη Λευκωσία.

Ads

Αν το πλοίο συνεχίσει την πορεία του προς τον Βορρά, εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, με αναλυτές να μιλούν για ενδείξεις αποκλιμάκωσης στην περιοχή. Ωστόσο, νοτίως της Κύπρου παραμένει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros.

Στην Τουρκία ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, αναβλήθηκε η τεχνική συνάντηση

Εξάλλου, τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα «τεχνική συνάντηση» μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας.
Σημειώνεται ότι στην Τουρκία θα βρεθεί ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο επικεφαλής της Συμμαχίας θα μεταβεί στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και άλλους υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Ads

Μια ημέρα μετά, ο Στόλτενμπεργκ θα είναι στην Αθήνα και θα συναντηθεί τόσο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας για την εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού για την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών. Ο μηχανισμός είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς συναντήσεων που έγιναν μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των δύο χωρών.