Ο Σάββας Ρομπόλης, ομότιμος Καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου, σχολιάζοντας την πρόταση της ΝΔ για το κεφαλαιοποιητικό ασφαλιστικό σύστημα και τη θετική αναφορά του Κώστα Καραγκούνη για το ασφαλιστικό σύστημα του δικτάτορα Πινοσέτ, σημείωσε πως το εν λόγω ασφαλιστικό μοντέλο αποδείχθηκε αποτυχημένο.

Ads

«Η Χιλή επιστρέφει στο σύστημα που είχε πριν», σημείωσε ο κ. Ρομπόλης μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6, υπογραμμίζοντας πως η αποτυχία του κεφαλαιοποιητικού συστήματος καταγράφηκε και στις ΗΠΑ, όταν επί Ομπάμα, λόγω της κρίσης που ξέσπασε, ασφαλιστική δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει με αποτέλεσμα η αμερικανική κυβέρνηση να της χορηγήσει ένα τεράστιο δάνειο 85 δις για να μην καταρρεύσει.

Διευκρίνισε ότι σε όλες τις χώρες της Ένωσης υπάρχει με βάση τη νομοθεσία η κύρια σύνταξη, η επικουρική και η προαιρετική (δηλαδή τα επαγγελματικά ταμεία). «Αν κατάλαβα καλά, αυτό που συζητείται στην Ελλάδα είναι η επικουρική να πάει προς τις ασφαλιστικές εταιρίες», είπε και εκτίμησε ότι αν συμβεί αυτό οι επικουρικές θα μειωθούν ακόμη περισσότερο. Σημείωσε δε πως το πιο σημαντικό πρόβλημα του ασφαλιστικού μαζί με τη γήρανση του πληθυσμού είναι ο παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας.

Σημειώνεται πως το διανεμητικό σύστημα στηρίζεται στην αρχή των τρεχουσών πληρωμών, δηλαδή στο γεγονός πως οι σημερινοί εργαζόμενοι καταβάλλουν τις εισφορές από τις οποίες χρηματοδοτούνται οι τρέχουσες συντάξεις (διαγενεακή αλληλεγγύη). Στον αντίποδα, στη βάση των κεφαλαιοποιητικών συστημάτων δεν είναι η κοινωνική αλληλεγγύη αλλά η επίτευξη της μέγιστης οικονομικής αποδοτικότητας. Στηρίζεται εξολοκλήρου στις δυνάμεις της αγοράς και τη λειτουργία των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Βασική αρχή λειτουργίας είναι η ατομική κεφαλαιακή συσσώρευση, σύμφωνα με την οποία παρέχεται και η σύνταξη στο άτομο. Άρα η συνταξιοδότηση εξαρτάται από την ικανότητα των ατόμων να αποταμιεύουν εισοδήματα κατά τη διάρκεια του εργάσιμου βίου τους.

Ads

Εν τω μεταξύ, μετά το σάλο που προκάλεσαν οι αναφορές Καραγκούνη για το «ασφαλιστικό Πινοσέτ», η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη έσπευσε να αμβλύνει τις αντιδράσεις λέγοντας πως «η πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό θα αναλυθεί στη ΔΕΘ από τον Κυρ. Μητσοτάκη».

«Ο πρώτος πυλώνας είνα δημόσιος και υποχρεωτικός, ο δεύτερος είναι υποχρεωτικός και αφορά έναν προσωπικό κουμπαρά στο ταμείο καθενός ή σε ιδιωτική ασφαλιστική, ο τρίτος πυλώνας είναι προαιρετικός και αναφέρεται στην ιδιωτική ασφάλιση. Το κάνουν χώρες όπως η Νορβηγία και άλλες πολύ προηγμένες χώρες. Ηταν ένα από τα πιο ατυχή παραδείγματα που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η αναφορά στον Πινοσέτ από τον Κ. Καραγκούνη», δήλωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7.