Ads

Σε συμφωνία για νέο δημοσιονομικό σύμφωνο στην ΕΕ κατέληξαν οι 17 χώρες της Ευρωζώνης. Το γαλλο-γερμανικό σχέδιο που προβλέπει δημοσιονομική πειθαρχία και επιτήρηση, ακόμη και κυρώσεις, για τις χώρες που δεν “συμμαζεύουν” τα ελλείμματα τους εγκρίθηκε στις Βρυξέλλες από το σύνολο των χωρών της ΕΕ, με εξαίρεση την Βρετανία. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον, προειδοποίησε ότι θα θέσει βέτο και αρνήθηκε να συμφωνήσει στην αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ. 

 

Ετοιμες να συμμετάσχουν μαζί με τους 17 της ευρωζώνης στις διαδικασίες διαμόρφωσης της νέας διακυβερνητικής συνθήκης για μία στενότερη δημοσιονομική ένωση, δηλώνουν εννέα από τις δέκα χώρες-μέλη της Ε.Ε. εκτός της ζώνης του ευρώ, σύμφωνα με νέο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ads

Μόνη χώρα που δεν συντάσσεται με το σχέδιο δημοσιονομικής ένωσης παραμένει η Βρετανία, η οποία βρίσκεται πλέον ακόμα πιο απομονωμένη στο εσωτερικό της Ε.Ε.

Οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Δανίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και τη Σουηδίας έδειξαν διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία, αφού συμβουλευθούν τα κοινοβούλιά τους όπου αυτό είναι απαραίτητο», αναφέρεται στο σχέδιο συμπερασμάτων.

 
Το νέο «Δημοσιονομικό Σύμφωνο»

Η απόφαση ορίζει ότι οι εθνικοί προϋπολογισμοί θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι ή πλεονασματικοί, κανόνας που δεν θα παραβιάζεται όσο το ετήσιο διαρθρωτικό έλλειμμα (το έλλειμμα χωρίς τις θετικές ή αρνητικές κυκλικές επιπτωσεις της οικονομίας) δεν ξεπερνά το 0,5% του ΑΕΠ.

Αυτός ο κανόνας θα ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία σε συνταγματικό ή ισοδύναμο νομικά επίπεδο. Ο κανόνας θα εμπεριέχει ένα αυτόματο διορθωτικό μηχανισμό, ο οποίος θα ορίζεται από κάθε κράτος-μέλος στη βάση των προτάσεων της Κομισιόν. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα επαληθεύει τη μεταφορά αυτού του κανόνα στο εθνικό δίκαιο.

Τα κράτη-μέλη που είναι σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος θα πρέπει να υποβάλλουν στην Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προς έγκριση, ένα οικονομικό πρόγραμμα που θα περιέχει λεπτομερώς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούν στη μείωση του υπερβολικού ελλείμματος. Η εφαρμογή του προγράμματος και τα ετήσια σχέδια προϋπολογισμού που θα στοχεύουν σε αυτό θα επιτηρείται από την Κομισιόν και το Συμβούλιο. Θα συσταθεί επιπλέον ένας μηχανισμός, όπου τα κράτη-μέλη θα αναφέρουν εκ των προτέρων τα σχέδια τους για την έκδοση ομολόγων.

image

Σε όποιο κράτος το δημοσιονομικό έλλειμμα ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ, θα επιβάλλονται αυτόματες κυρώσεις, εκτός και αν αυτές μπλοκαριστούν από την πλειοψηφία. Η Κομισιόν θα εξετάζει τις βασικές παραμέτρους σε κάθε σχέδιο προϋπολογισμού και αν χρειασθεί θα εκφράζει γνώμη. Εάν διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει συμμόρφωση με το Σύμφωνο Σταθερότητας, τότε θα απαιτεί ένα αναθεωρημένο σχέδιο προϋπολογισμού.

Στο κομμάτι της δημοσιονομικής σταθερότητας, αποφασίστηκε καταρχήν να ενισχυθεί το ΔΝΤ με 200 δισ. ευρώ. Επίσης, αποφασίστηκε ότι «κατά περίπτωση», σύμφωνα με δηλαδή με τους κανόνες του ΔΝΤ, θα συμμετέχει ο ιδιωτικός τομέας σε μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρεών, ενώ επιβεβαιώθηκε για μία ακόμα φορά η ασυμφωνία για την έκδοση κοινών ευρωομολόγων.

Επιπλέον σύμφωνα με το προσχέδιο, στόχος είναι ο ΕSM να τεθεί σε λειτουργία από τον Ιούλιο του 2012, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα, από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί. Το ανώτερο «ταβάνι» για τον ESM ορίσθηκε στα 500 δισ. ευρώ. Για «έκτακτες διαδικασίες», στις οποίες εμπλέκεται ο ESM θα ισχύει επίσης η αρχή της ειδικής πλειοψηφίας. Επισημαίνεται ότι το Βερολίνο αρνήθηκε  τη μετατροπή του Μόνιμου Μηχανισμού Σταθερότητας (ESF) σε τράπεζα.

Η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα αγγλικά

Σαρκοζί: Απαράδεκτοι οι όροι του Λονδίνου

«Οι προσπάθειες για τη διάσωση του ευρώ θα επικεντρωθούν πλέον σε μία συμφωνία μεταξύ των 17 χωρών που χρησιμοποιούν το ενιαίο νόμισμα» δήλωσε νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις ολονύκτιες συνομιλίες, ενώ έκανε γνωστό ότι η ευρωζώνη έθεσε προθεσμία έως τον ερχόμενο Μάρτιο για την έγκριση μίας διακυβερνητικής συμφωνίας.

image

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, το γεγονός ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται σε επίπεδο των 17 της ευρωζώνης δεν σημαίνει μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτους τους όρους που έθεσε το Λονδίνο για την αλλαγή της Συνθήκης. «Θα σώσουμε μόνοι μας το Ευρώ», κατέληξε.

Ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της συνόδου εμφανίστηκε η Άνγκελα Μέρκελ. «Έλεγα πάντοντε ότι τα 17 μέλη της ευρωζώνης πρέπει να ανακτήσουν την αξιοπιστία τους» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Πιστεύω ότι με τις σημερινές αποφάσεις αυτό θα επιτευχθεί» πρόσθεσε,  χαιρετίζοντας τη γαλλογερμανική συνεργασία: «Αν δεν είχαμε σκεφτεί πάρα πολύ μαζί για τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθούν τα πράγματα, νομίζω ότι δεν θα είχαμε προχωρήσει τόσο πολύ».
 
Ικανοποίηση αναφορικά με τις αποφάσεις εξέφρασε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έκανε λόγο για ένα σημαντικό βήμα προς την τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας. Για ένα «καλό αποτέλεσμα» μίλησε και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Σημάδι προόδου χαρακτήρισε τις αποφάσεις ο Λευκός Οίκος, επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά.

Κάμερον: Δύσκολη αλλά σωστή η απόφαση

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αρκέστηκε να δηλώσει: «Η πρόταση που έγινε δεν ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα της Βρετανίας, οπότε δεν έγινε δεκτή. Ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά ήταν η σωστή απόφαση». «Δεν έχουμε εξαιρεθεί, είμαστε στην ΕΕ, είμαστε ηγετικό μέλος της ενιαίας αγοράς», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη στις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

image

Χέιγκ: Δεν θα αλλάξει η σχέση του Λονδίνου με την ΕΕ

Βέβαιος ότι δεν θα αλλάξει η σχέση του Λονδίνου με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το βρετανικό «όχι» στην αλλαγή των Συνθηκών της ΕΕ εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του BBC. H Βρετανία δεν θα είναι απομονωμένη στην ΕΕ μετά την άρνησή της να συμφωνήσει στην αλλαγή των Συνθηκών της ΕΕ για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία, ανέφερε, σημειώνοντας πως «ήταν λογικό» να απορρίψει η χώρα του τις κινήσεις που θα επέτρεπαν στις αρχές της ΕΕ να ασκούν αυστηρότερο έλεγχο στον προϋπολογισμό των κρατών μελών.

Όπως εξήγησε, το Λονδίνο κατάφερε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις αγορές με την πολιτική της μείωσης του ελλείμματος ακριβώς επειδή «είχαμε τον έλεγχο των δικών μας υποθέσεων».

Ο κ. Χέιγκ εκτίμησε εξάλλου ότι δεν θα υπάρξει μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων στο μέλλον καθώς υπάρχουν «πολλοί τομείς συνεργασίας» εντός της ΕΕ, η οποία, όπως είπε, «δεν είναι ένας μονολιθικός οργανισμός».