Εκατοντάδες θεατές και διθυραμβικά σχόλια για την Νονά, που προβλήθηκε χθες το βράδυ στη Ρόδο και τις προηγούμενες μέρες στο Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, την Κατερίνη και την Δράμα. Στο Ηράκλειο, ομάδες πολιτών ζήτησαν από τον Στέλιο Κούλογλου το dvd της νέας του ταινίας, για να την προβάλλουν σε γειτονιές της πόλης εν όψει των ευρωεκλογών. 

Ads

Την επόμενη εβδομάδα, η Νονά θα προβληθεί την Δευτέρα στη Σαλαμίνα(Σινέ Σελήνη, Σελήνια ώρα 9 μμ) και την Τετάρτη στη Νάουσα. 

image

Όπως είπαν θεατές που κατέκλυσαν τον κινηματογράφο “Τεχνόπολις” στο Ηράκλειο, “δεν χρειάζονται άλλα λόγια για τα αίτια της κρίσης και τις καταστροφικές συνέπειες της για την Ελλάδα”. 

Ads

image

Συνωστισμός και ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Στέλιο Κούλογλου στο Ρέθυμνο, μετά την προβολή της ταινίας.

image

Μεγάλη η προσέλευση και στη Δράμα. 

Ο Αντώνης Κάλφας στο e-pieria.gr έγραψε για τη «Νονά» που προβλήθηκε στην Κατερίνη:

Η ταινία/ντοκιμαντέρ καλοστημένη, με σφιχτό σενάριο και με πλούσια τεκμηρίωση (η αφήγηση στηρίζεται στην πειστική παρουσία της βιογράφου και συγγραφέα του βιβλίο «Η νονά» Γερτρούδης Χέλερ) εξετάζει την πολιτική προέλευση και τη διαδρομή της Μέρκελ από το αυταρχικό πολιτικό σύστημα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας μέχρι τη σημερινή νεοφιλελεύθερη εκδοχή τής ενωμένης πια Γερμανίας. Παράλληλα, επισημαίνονται τα κοινά χαρακτηριστικά τής καιροσκόπου πολιτικού: μυστικοπάθεια, επιλεγμένη πολιτική στάση (πάντα με τη μεριά των ισχυρών) και ανίνανη να σκεφτεί με τους όρους της παραδοσιακά ευρωπαϊκής πολιτισμικής και πολιτικής πρακτικής (αυτό που πρέπει να ενώνει την Ευρώπη είναι το ενδιαφέρον για την κοινή μοίρα των λαών, αυτό που επίσης έχει σημασία είναι η ευρωπαϊκή Γερμανία και όχι μια γερμανική Ευρώπη κλπ).

image

Η τεκμηρίωση διαθέτει επίσης χιούμορ από το καλό πολιτικό καμπαρέ, όπως ο Ράινερ Κρόνερτ, ένας Γερμανός κωμικός που μιμείται την Μέρκελ με απολαυστικό τρόπο, καθώς και ο Μπέπε Γκρίλο που μιλάει για την Ελλάδα. Στην ταινία συνδέονται επίσης με τη γερμανική πολιτική και τα κύματα ξενοφοβίας και ρατσισμού, τα οποία και θα εκφραστούν και στις προσεχείς ευρωεκλογές απειλώντας το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, πολιτικό και οικονομικό. Με τα λόγια του Κούλογλου: «Αυτό είναι και το μεγάλο οικονομικό ρίσκο που συνειδητά παίρνει η Μέρκελ και η γερμανική οικονομική ολιγαρχία, που κερδίζει δις από την κρίση: αν το ευρώ καταρρεύσει ή αντικατασταθεί από το “ευρώ του Βορρά” ή το μάρκο, η γερμανική οικονομία θα υποστεί ανυπολόγιστες καταστροφές.»


Στην ταινία παρατίθενται ακόμα απόψεις και άλλων σύγχρονων αναλυτών και διανοητών όπως του δημοσιογράφου Χάραλντ Σούμαν, του κοινωνιολόγου Ούλριχ Μπεκ, αλλά και της γνωστής ακτιβίστριας και συγγραφέα Ναόμι Κλάιν, οι οποίοι προχωρούν βαθύτερα και υποστηρίζουν πειστικά τη σχέση της Γερμανίδας καγκελαρίου με την οικονομική ολιγαρχία της πατρίδας της και το στήσιμο της επιχείρησης διάσωσης του «ασύδοτου» ευρωπαϊκού Νότου, το οποίο δεν ήταν παρά η επιχείρηση διάσωσης των προβληματικών τραπεζικών κολοσσών του Βορρά.

image

Στη δύσκολη εποχή που διανύουμε οι πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται στη ζοφερή ιδέα μιας Γερμανικής Ευρώπης, οφείλουν να τερματίσουν τη λιτότητα, τον αυταρχισμό και την αδυσώπητη κυριαρχία της αγοράς. Και είναι πολύ ελπιδοφόρο το γεγονός ότι στοχαστές σαν τον Ούλριχ Μπεκ συνιστούν στις πολιτικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης να τερματίσουν την μη δημοκρατική βασιλεία της Βασίλισσας Μερκιαβέλι αφού μέχρι σήμερα η χρηματική βοήθεια είναι συνδεδεμένη με τη λιτότητα και τη νεοφιλελεύθερη μεταρρύθμιση. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι στο μέλλον πρέπει να συνδεθεί με την ετοιμότητα μιας χώρας να υποστηρίξει ένα νέο, πανευρωπαϊκό κοινωνικό συμβόλαιο που θα καταρτιστεί για να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας, να διευρύνει την ελευθερία και να προωθήσει τη δημοκρατία.