Με την Ελλάδα να οδεύει σε δεύτερες εκλογές με επικρατέστερες ημερομηνίες την 25η Ιουνίου και τη 2α Ιουλίου, τα διεθνή ΜΜΕ σχολιάζουν τη σαρωτική επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και την αδυναμία επίτευξης της απαιτούμενης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ads

«Μεγάλη νίκη για τον κεντροδεξιό Μητσοτάκη», αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «επιθυμεί να κυβερνήσει χωρίς την εμπλοκή άλλων κομμάτων». «Το αποτέλεσμα αποτέλεσε τεράστια οπισθοδρόμηση για τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος χαρακτήρισε την επίδοση του κόμματός του “εξαιρετικά αρνητική”. Ήρθε στην εξουσία το 2015 κάνοντας εκστρατεία κατά της λιτότητας των διεθνών προγραμμάτων διάσωσης, αλλά τελικά συμφώνησε με τις απαιτήσεις των πιστωτών» σημειώνει το βρετανικό δίκτυο. 

«Οι κυβερνώντες συντηρητικοί στην Ελλάδα κερδίζουν τις εκλογές αλλά δεν εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία» γράφει το CNN, σχολιάζοντας ότι υποψηφιότητα της Νέας Δημοκρατίας για μια δεύτερη θητεία επικεντρώθηκε στην επιτυχημένη οικονομική ανάκαμψη της χώρας από την ανάληψη της εξουσίας το 2019, με τον Μητσοτάκη να παρουσιάζεται ως αξιόπιστος για την περαιτέρω ενίσχυση της ανάπτυξης.

Η αμερικανική Washington Post αφού έγραψε για συντριπτική εκλογή της Νέας Δημοκρατίας εστίασε στο «χάσμα» μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων στην Ελλάδα και έστρεψε το ενδιαφέρον της στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι όπως, σημείωνε, «εξέφρασαν την απογοήτευσή τους». Μάλιστα, σε δηλώσεις του υποστηρικτής του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ότι «όσοι άνθρωποι κατανοούν τη θέση τους, τη φτώχεια και τη δυστυχία στην οποία έχουν τεθεί, και συνεχίζουν να τους ψηφίζουν (σ.σ. Νέα Δημοκρατία) αξίζουν αυτό που παίρνουν».

Ads

«H ΝΔ κατατροπώνει τους αντιπάλους στις εκλογές, ενισχυμένη από την οικονομική ανάκαμψη» εκτιμά η Wall Street Journal.

Κεντρικό θέμα στην αγγλική έκδοση του Anadolu ήταν για ώρες η νίκη της ΝΔ, σχολιάζοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί «μια μεγάλη αποτυχία για τις δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα».

Για «πολιτική αποδέσμευση των νέων» κάνει λόγο το Al Jazeera, υπογραμμίζοντας ότι οι εκλογές της Κυριακής «είναι οι πρώτες στην Ελλάδα από τότε που η οικονομία της έπαψε να τελεί υπό την αυστηρή εποπτεία των διεθνών δανειστών, οι οποίοι παρείχαν κεφάλαια διάσωσης κατά τη διάρκεια της σχεδόν δεκαετούς οικονομικής κρίσης της χώρας». Όπως σημειώνει το δίκτυο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχτηκε μεν πλήγμα μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη της 28ης Φεβρουαρίου, όμως «με την οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμό 5,9% το 2022 και την ανεργία και τον πληθωρισμό να μειώνονται, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τον πρωθυπουργό σταθερά μπροστά στην προεκλογική περίοδο».

«Πάνω από όλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάστηκε ως ανάχωμα απέναντι σε κάθε οικονομική ή γεωπολιτική αβεβαιότητα. Για να αντιμετωπίσει τον Τούρκο γείτονα που συνεχίζει να αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας στέλνοντας αεροπλάνα και πλοία κοντά στα νησιά της, οι ψηφοφόροι «επέλεξαν ένα έμπειρο χέρι να κρατήσει το τιμόνι», όπως πιστεύει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Έχοντας επίγνωση των έντονων κοινωνικών ανισοτήτων, των καταστροφών του πληθωρισμού για τα λιγότερο εύπορα νοικοκυριά και των χαμηλών μισθών, υποσχέθηκε να ακολουθήσει τον δρόμο της προόδου, να αυξήσει τις αποδοχές και να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας» γράφει η γαλλική Le Figaro.

«Ελλάδα, προχωρήστε δεξιά», είναι ο τίτλος της ιταλικής La Stampa, η οποία σημειώνει ότι «το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη πέτυχε ρεκόρ ψήφων και διπλάσιο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ». «Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να πάει αμέσως σε νέες εκλογές και οι αριθμοί των στηρίζουν» αναφέρει, εκτιμώντας ότι στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι «να αυξήσει ακόμη περισσότερο το ποσοστό του κόμματός του και να εξασφαλίσει μια σταθερή πλειοψηφία».

«Σαρωτική νίκη για την ελληνική κεντροδεξιά, αλλά θα χρειαστεί μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση» υπογραμμίζει από την πλευρά της η La Repubblica.

Για «πολιτικό σεισμό» στις εκλογές της 21ης Μαΐου, κάνουν λόγο και τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, επισημαίνοντας ότι παρά την ευρεία νίκη Μητσοτάκη, η χώρα οδεύει προς νέες εκλογές. «Χαστούκι για την αριστερά, νίκη για τη δεξιά» έχει τίτλο σημερινό δημοσίευμα της LeSoir.