Αποσύρει μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γ. Ντόλιος την εγκύκλιο που επέβαλε να πληρώσουν επιπλέον χρηματικό ποσό όσοι «τακτοποιημένοι χώροι» μετατράπηκαν σε χώρους κύριας χρήσης, ενώ άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο για αναδρομικές χρεώσεις, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος. «Συγγνώμη» από τους πολίτες για την αναστάτωση που προκλήθηκε, ζήτησε ο υφυπουργός Εσωτερικών, ύστερα από απαίτηση του Γιάννη Ραγκούση και εντολή του Γιώργου Παπανδρέου. Ο υπουργός Εσωτερικών και ο πρωθυπουργός φέρονται ενοχλημένοι για το χειρισμό του θέματος.

Ads

«Ανακαλείται η συγκεκριμένη εγκύκλιος εξ ολοκλήρου, ενόψει νομοθετικής ρύθμισης που θα αναληφθεί και θα καταργεί, ή θα απαγορεύει, την αναδρομική εφαρμογή του υπολογισμού των δημοτικών τελών», ανέφερε ο κ. Ντόλιος, από τη Βουλή, μετά τις έντονες αντιδράσεις από κόμματα και φορείς. Η απόσυρση της εγκυκλίου του υφυπουργού Εσωτερικών έγινε με εντολή του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, η οποία δόθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου, ύστερα από σχετική απαίτηση του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση να είναι ενοχλημένος καθώς φέρεται να μην είχε ενημερωθεί για την πρωτοβουλία του κ. Ντόλιου να εκδόσει την επίμαχη εγκύκλιο.

«Καλέσαμε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα την εγκύκλιο – δόλωμα για τους ημιυπαίθριους. Αναγκάστηκαν να το κάνουν. Προφανώς κατάλαβαν την πολιτική απάτη που διέπραξαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «περιμένουμε να δούμε αν περισσεύει πλέον η πολιτική ευθιξία». Παράλληλα, με σχετική ανακοίνωση, ο ΛΑΟΣ υποστηρίζει ότι «πετυχαίνει απόσυρση της εγκυκλίου για επιβολή τελών επί των ημιυπαιθρίων», επικαλούμενος προηγούμενη παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Αστέριου Ροντούλη.

Ads

Με εγκύκλιο του, το ΥΠΕΚΑ στις 28 Ιανουαρίου επισήμαινε ότι οι κλειστοί χώροι που «τακτοποιούνται» «δεν λαµβάνονται υπόψη για τον υπολογισµό των δηµοτικών τελών», ωστόσο, µε χθεσινή εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών διευκρινίζεται ότι υπολογίζονται. Όσοι πολίτες έσπευσαν να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου 3843/2010 του υπουργείου Περιβάλλοντος και δήλωσαν τους ημιυπαίθριους, τα πατάρια και τα υπόγεια που έχουν μετατρέψει σε χώρους κύριας χρήσης, λόγω της αύξησης των τετραγωνικών μέτρων που υπολογίζονται πλέον τα κτίρια που έχουν στην κατοχή τους, θα καταβάλουν και το αντίστοιχο τέλος ακίνητης περιουσίας.

Στην εγκύκλιο επίσης προβλέπεται ότι οι δήμοι μπορούν να επιβάλλουν πρόστιμα αναδρομικά σε όσους ιδιοκτήτες είχαν καταθέσει ανακριβείς δηλώσεις για τα τετραγωνικά των κτιρίων που έχουν στην κατοχή τους. Επίσης προβλέπεται ότι μπορούν να απαιτηθούν αναδρομικά και τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού καθώς και ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων, σε περιπτώσεις που αν και οι ιδιοκτήτες είχαν δηλώσει τους ανοιχτούς χώρους που υπήρχαν στα κτίρια τους, οι διοικήσεις των δήμων δεν τις υπολόγιζαν στην καταβολή των ανταποδοτικών τελών. Με την νέα εγκύκλιο ενθαρρύνονται μάλιστα οι δήμοι να απευθυνθούν στις πολεοδομίες, που πλέον ανήκουν στην αρμοδιότητά τους, να κάνουν αντιπαραβολή με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί για να εντοπίσουν και να τιμωρήσουν με πρόστιμα όσους έχουν αποκρύψει τετραγωνικά από το ακίνητό τους.

Για παρερμηνεία της εγκυκλίου έκανε λόγο μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος. Παραδέχθηκε ότι δεν υπήρξε προηγούμενη συνεννόηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι Δήμοι μπορούν να ζητήσουν την αναδρομική καταβολή των τελών έως και επίπεδο πενταετίας.

«Υπερισχύει ο νόμος της εγκυκλίου», διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος , στην «Ελευθεροτυπία», αφήνοντας όμως έτσι τους ιδιοκτήτες να τα βγάλουν μόνοι τους πέρα με τους δημάρχους. Συγκεκριμένα τονίζουν ότι κατά την εκπόνηση του νομοσχεδίου είχε ζητηθεί η γνώμη του υπουργείου Εσωτερικών και είχε συμφωνήσει με τις προωθούμενες ρυθμίσεις και σημείωναν ότι «ο νόμος υπερισχύει της εγκυκλίου».

Ο νόμος 3843/2010, με βάση τον οποίο υποβάλλονται οι δηλώσεις τακτοποίησης, αναφέρει ότι οι χώροι απαλλάσσονται από:

  • Πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης για τους χώρους που έχουν αλλάξει χρήση.
  • Εισφορές υπέρ του ΙΚΑ λόγω οικοδομικών εργασιών.
  • Φόρο ακίνητης περιουσίας και τεκμήρια διαβίωσης.
  • Τέλη καθαριότητας και φωτισμού, καθώς και ενδεχόμενες ειδικές εισφορές που επιβάλλει ένα δημοτικό συμβούλιο.

Διευκρινίζεται μάλιστα, τόσο με το νόμο όσο και με τις εγκυκλίους του υπουργείου Περιβάλλοντος, ότι η απαλλαγή από εισφορές και φόρους δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Ωστόσο, η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών την οποία υπογράφει ο κ. Ντόλιος διευκρίνιζε μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Οι ημιυπαίθριοι, τα υπόγεια, οι σοφίτες, οι πιλοτές κ.λπ., ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι αλλάξει χρήση και πριν από την ψήφιση του νόμου, χαρακτηρίζονται ως στεγασμένοι χώροι και επομένως επιβαρύνονται με τέλη φωτισμού, καθαριότητας και ηλεκτροδοτούμενων χώρων.
  • Υπόκεινται επίσης σε όλες τις ειδικές επιβαρύνσεις που αποφασίζουν τα δημοτικά συμβούλια για συγκεκριμένους σκοπούς.
  • Τα τέλη αυτά βαρύνουν τον χρήστη του ακινήτου, αφού πληρώνονται μέσω της ΔΕΗ. Επομένως ο υπόχρεος μπορεί και να μην είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου.
  • Προβλέπονται πρόστιμα για όσους δηλώνουν ψευδή στοιχεία για τα πραγματικά τετραγωνικά του ακινήτου τους, ανεξάρτητα από το νόμο του 2010, και επομένως οι δημοτικοί άρχοντες έχουν τη δυνατότητα να καταλογίσουν αναδρομικά τέλη για τις επιφάνειες που έχουν αποκρυφθεί.
  • Όσον αφορά στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, κατά παράβαση του νόμου 3843/2010, σημειώνει ότι υπολογίζεται με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου και για όλα τα τετραγωνικά του, νόμιμα ή τακτοποιημένα.

Ανάκληση της εγκυκλίου απαιτεί η ΠΟΜΙΔΑ

Η ΠΟΜΙΔΑ(Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) ζητά την άμεση ανάκληση της νέας εγκυκλίου για τους ημιυπαίθριους την οποία είναι βέβαιη ότι ουδεμία δημοτική αρχή της χώρας που σέβεται στοιχειωδώς τους δημότες της, πρόκειται να εφαρμόσει με αναδρομική ισχύ.

Η ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ:

Η εγκύκλιος του Υπουργείου προσκολλάται το γράμμα των προισχυσασών διατάξεων περί δημοτικών τελών, παραβιάζοντας σαφέστατα την αρχή της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών στο Κράτος αλλά και στην πολιτική του ηγεσία, η οποία διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους τους πολίτες ότι όσοι δηλώσουν αλλαγή χρήσης χώρων δεν θα έχουν γενικά καμιά άλλη παράπλευρη συνέπεια.

Η νομοθεσία για τα δημοτικά τέλη δεν προέβλεπε τον συνυπολογισμό των ημιυπαίθριων χώρων στον υπολογισμό των δημοτικών τελών και του ΤΑΠ, γι΄αυτό και οι πολίτες, κατά την αρχική ρευματοδότηση των κατοικιών τους, ορθά δήλωναν στους ΟΤΑ αποκλειστικά το κυρίως εμβαδόν τους, όπως αναφέρεται στον νόμιμο τίτλο τους. Κατά τη δεκαετία του ‘90, όταν άρχισε το συστηματικό κλείσιμο των ημιυπαίθριων, πολλοί ΟΤΑ και σε διαφορετικό χρόνο ο καθένας (ο Δήμος Αθηναίων ήδη από το 1987), έλαβαν αποφάσεις για συνυπολογισμό των εμβαδών τους στα δημοτικά τέλη. Έτσι σήμερα, οι ιδιοκτήτες κατοικιών σε δήμους που δεν τα συνυπολόγιζαν, χωρίς καμιά ευθύνη των πολιτών, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπ. Εσωτερικών προς του ΟΤΑ, αντιμετωπίζουν τους εξής κινδύνους, τους οποίους ουδείς μπήκε στον κόπο να τους εξηγήσει πριν από την υποβολή των δηλώσεων αλλαγής χρήσης:

1. Αναδρομική επιβολή ΤΑΠ και Δημοτικού Φόρου από τον Απρίλιο 2010.

2. Αναδρομική επιβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού επί της διαφοράς του εμβαδού, μέχρι και μια πενταετία (νόμιμος χρόνος παραγραφής των δημοτικών τελών).

3. Επιβολή διαφορών τέλους και προστίμων από την αλλαγή της κύριας χρήσης των χώρων σε άλλη κύρια χρήση (!) (π.χ. από κατοικία σε επαγγελματικό χώρο) με τον εξωφρενικό ισχυρισμό ότι δήθεν οι συγκεκριμένες αλλαγές χρήσης δεν υπάγονται στις διατάξεις του ν. 3843/2010!

Η αποστροφή αυτή της εγκυκλίου αποτελεί διαστρέβλωση της έννοιας του νόμου ο οποίος ουδεμία τέτοια διάκριση κάνει, σε βάρος των πολιτών, καθόσον ο νόμος ξεκάθαρα ορίζει ότι «Επιτρέπεται μετά την καταβολή ειδικού προστίμου η διατήρηση για σαράντα (40) χρόνια ημιυπαίθριων χώρων, καθώς και χώρων που βρίσκονται στο υπόγειο, ισόγειο ή άλλη στάθμη του κτιρίου, οι οποίοι βρίσκονται μέσα στον εγκεκριμένο κτιριακό όγκο βάσει της οικοδομικής του άδειας, η οποία εκδόθηκε ή αναθεωρήθηκε έως 2.7.2009, και έχουν μετατραπεί σε χώρους κύριας χρήσης»!

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου αυτής, την οποία είμαστε βέβαιοι ότι, ούτως ή άλλως, ουδεμία δημοτική αρχή της χώρας που σέβεται στοιχειωδώς τους δημότες της, πρόκειται να εφαρμόσει με αναδρομική ισχύ. Παράλληλα τονίζει ότι ουδείς ενδιαφερόμενος πολίτης που υπέβαλε ή σκοπεύει να υποβάλλει δήλωση αλλαγής χρήσης ημιυπαίθριου, έχει λόγο ή συμφέρον να αλλάξει γνώμη.