Να αποσυρθούν οι 360 υπάλληλοι, που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, από τις θέσεις στις οποίες εργάζονταν άτυπα τους τελευταίους μήνες στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) αποφάσισε η γενική συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος την Πέμπτη, με στόχο να καταδειχθεί ότι χωρίς το δυναμικό αυτό θα προκληθούν σοβαρά προβλήματα στις διοικητικές λειτουργίες του Ιδρύματος.

Ads

Αύριο, Παρασκευή, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια, καταγγέλοντας “εμπαιγμό” από την κυβέρνηση καθώς, όπως ανέφεραν στην γενική συνέλευση, τους είχε δοθεί η υπόσχεση πριν από ένα χρόνο ότι θα επιστρέψουν όλοι στις θέσεις τους ή θα ενταχθούν στο πρόγραμμα της διαϊδρυματικής κινητικότητας.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θεοδόσης Πελεγρίνης, έκανε λόγο για μίσος της Πολιτείας απέναντι στα ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ εξέφρασε φόβο ότι θα οδηγηθούν σε κατάρρευση. Τα μέλη της Συγκλήτου επανέλαβαν το αίτημά τους να εξαιρεθούν από τη διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των αναγκών του σε διοικητικό επίπεδο. Επίσης, εξέφρασαν την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι το ΕΚΠΑ χάνει πολύ περισσότερους υπαλλήλους σε σύγκριση με άλλα πανεπιστήμια. Παράλληλα, καταδίκασαν την προχθεσινή επίθεση σε βάρος του προέδρου του Φυσικού Τμήματος, Γ. Τόμπρα, από φοιτητές που τον προπηλάκισαν για να τον εκβιάσουν να κλείσει το τμήμα του.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε σήμερα απαντώντας στην σχετική ερώτηση της Θεανώς Φωτίου από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι ενδεχομένως να προκηρυχθούν και άλλες θέσεις για διοικητικούς υπαλλήλους πέραν των 600 που έχει εξαγγείλει. Σαφής απάντηση στο θέμα θα υπάρξει μέσα σε πενήντα ημέρες, αφού σε «20-25 ημέρες θα προκύψουν οι ανεξάρτητοι αξιολογητές για τους 36 οργανισμούς ΑΕΙ και ΑΤΕΙ οι οποίοι θα πρέπει να παραδώσουν τα συμπεράσματά τους σε τέσσερις μήνες, ενώ για τα οργανογράμματα των 8 ΑΕΙ που έχουν διαθέσιμους, η αξιολόγηση θα πρέπει να παραδοθεί μέσα σε τριάντα ημέρες», όπως είπε ο υπουργός. 

Ads

Υπενθυμίζεται, πως οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας βρίσκονται σε 48ωρη απεργία την Πέμπτη και την Παρασκευή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες καθηγητές έχουν αναφέρει σε φοιτητές πως ενδέχεται οι κινητοποιήσεις να κρατήσουν μέχρι και τον Αύγουστο.