Το υπουργείο Υγείας αποσύρει, υπό την πίεση των σφοδρών αντιδράσεων, την εγκύκλιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, για την εφημερία όλων των γιατρών ανεξαρτήτου ειδικότητας, που είχε προκαλέσει την οργή σύσσωμης της ιατρικής κοινότητας του ΕΣΥ. 

Ads

Οι «διευκρινήσεις» που είχε δώσει μία μέρα πριν το υπουργείο, μετά από τις ανακοινώσεις των σωματείων – που προειδοποιούσαν ακόμη και με εξώδικα – προφανώς δεν «διασκέδασαν» τις σοβαρές ανησυχίες για τους κινδύνους που θα επέφερε η εφαρμογή εκείνης της εγκυκλίου για τους ασθενείς.

image

Όπως τόνιζαν τα σωματεία πρόκειται για μια εγκύκλιο «άκρως επικίνδυνη και εξευτελιστική για τους ασθενείς και τους συναδέλφους της, ιατρούς του ΕΣΥ» που οδηγεί «όσους ιατρούς έχουν απομείνει στο ΕΣΥ σε μαζικές παραιτήσεις».

Ads

Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

«Μετά τις αντιδράσεις και το εξώδικο των γιατρών κατά της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, η Μίνα Γκάγκα πήρε πίσω άρον άρον την εξωφρενική απαίτησή της να εφημερεύουν οι γιατροί όχι μόνο σε περιστατικά της ειδικότητάς τους, αλλά και σε περιστατικά που δεν είναι της ειδικότητας τους» σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και προσθέτει: «Ακόμα και τις τελευταίες ημέρες πριν την ήττα τους επιχείρησαν να ασκήσουν πολιτική για την Υγεία όπως έκαναν τέσσερα χρόνια, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια γιατρούς και ασθενείς, με μόνο στόχο την απαξίωση της δημόσιας Υγείας.

Αυτή τη φορά λόγω εκλογών η κα Γκάκα έκανε πίσω και έκρυψε την απόφασή της πίσω στο συρτάρι. Όμως την κοροϊδία σε βάρος των εργαζομένων στη δημόσια Υγεία δεν θα μπορέσει να την κρύψει».

«Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης διακήρυττε τη ”δίκαιη πολιτική για την Υγεία”, το υπουργείο Υγείας έστελνε μια πρόσφατη κατάπτυστη και επικίνδυνη εγκύκλιο -που αναγκάστηκε να την πάρει πίσω μετά την κατακραυγή-, η οποία θεσμοθετούσε η περίθαλψη των ασθενών στα νοσοκομεία να γίνεται κι από άσχετες ειδικότητες» επισημαίνει σε σχόλιο του το ΚΚΕ.

«Μια πρόγευση για το τι είναι πραγματικά αυτή η πολιτική: Ένα σύστημα υγείας που το κράτος θα δίνει ακόμα λιγότερα και οι ασθενείς θα πληρώνουν ακόμα περισσότερα για τις ανάγκες τους στα κοράκια των ιδιωτικών ομίλων και στο εμπορευματοποιημένο δημόσιο τομέα υγείας. Ενώ η ”αξιολόγηση των μονάδων υγείας”, που έθεσε ως προτεραιότητα, σημαίνει δομές που θα λειτουργούν σαν καλά μαγαζιά, με λιγότερο και ελαστικά εργαζόμενο προσωπικό και αύξηση των έμμεσων και άμεσων πληρωμών από τους ασθενείς-πελάτες» προσθέτει το σχόλιο του ΚΚΕ και καταλήγει:

«Χρειάζεται πιο δυνατό ΚΚΕ και ενίσχυση του αγώνα του λαού για να εμποδίσουμε τις εφημερίες ”πάμε κι όπου βγει”, την αντιλαϊκή πολιτική που προετοιμάζει νέα “Τέμπη” για την υγεία του λαού, για πλήρεις, σύγχρονες, ασφαλείς και δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες υγείας».