Αποσύρει -μετά από τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν- το υπουργείο Περιβάλλοντος   από το υπό ψήφιση νομοσχέδιο τις  διατάξεις που έδιναν, μεταξύ άλλων, το «πράσινο φως» για ξενοδοχεία-μεγαθήρια στην περιοχή του κέντρου, στου Ψυρρή, την Ομόνοια αλλά και στο Μεταξουργείο.

Ads

Με τις επίμαχες ρυθμίσεις η κυβέρνηση Μητσοτάκη επεδίωκε να αλλάξει όρους χρήσεων γης και να άρει περιορισμούς δόμησης στο κέντρο της πρωτεύουσας. Εκείνο δε που προκαλεί αίσθηση είναι το γεγονός ότι, όπως επισημαίνουν νομική κύκλοι,  η αλλαγή προεδρικών διαταγμάτων που αφορούσαν τις χρήσεις γης στο κέντρο της Αθήνας επιχειρήθηκε να γίνει με νόμο αντί Προεδρικού Διατάγματος. Σε αυτές (που περιλαμβάνονταν στο άρθρο 99 -Ρυθμίσεις θεμάτων πολεοδομικού χαρακτήρα) οριζόταν μεταξύ άλλων ότι απαλείφεται ο περιορισμός των 100 κλινών από τη χρήση ξενοδοχείων του τομέα «Γενικής Κατοικίας» του Ψυρρή –Κέντρου (Ομόνοια). Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση ξενοδοχείων του τομέα «Γενικής Κατοικίας» και «Τοπικού κέντρου συνοικίας –γειτονιάς» του Μεταξουργείου.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ήταν το Μέγαρο Μαξίμου εκείνο που παρενέβη -αφουγκραζόμενο προφανώς το κλίμα- προκειμένου να αποσυρθούν οι επίμαχες διατάξεις.

Στην οπισθοχώρηση της κυβέρνησης συνέβαλε και η εκφρασμένη αντίθεση δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Δήμο Αθηναίων. Μάλιστα, η Ανοιχτή Πόλη (στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ), και η δημοτική παράταξη του Παύλου Γερουλάνου «Αθήνα είσαι εσύ» είχαν ζητήσει να διεξαχθεί συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για να καταδικαστεί η απόπειρα της κυβέρνησης να αλλάξει όρους δόμησης και να ανοίξει το δρόμο για ανεξέλεγκτη τουριστικοποίηση σε γειτονιές της Αθήνας.

Ads

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, απέσυρε τις διατάξεις στο άρθρο 99 του νομοσχεδίου αναφορικά με τη χρήση γης για τον Δήμο Αθηναίων, αλλά προανήγγειλε ότι θα το επαναφέρει στο χωροταξικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί εντός διμήνου.

Η Ανοιχτή πόλη με επικεφαλής τον Νάσο Ηλιόπουλο χαρακτηρίζουν ως «μια πρώτη νίκη», την εξέλιξη αυτή.