Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για πρόσθετη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων μετά το «κούρεμα» των αποθεματικών τους, δήλωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Παιδείας, Γιώργος Μπαμπινιώτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Σύγκλητοι των πανεπιστημίων θα καταρτίσουν τους προϋπολογισμούς τους, ενώ αποσυνδέεται η χρηματοδότησή τους από την εφαρμογή του νέου Νόμου Πλαισίου.
 

Ads

Ο υπουργός Παιδείας σημείωσε στη συνέντευξη ότι έχει τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού για να κάνει ό,τι μπορεί, ώστε να έχουν τα πανεπιστήμια πρόσθετη χρηματοδότηση μετά το «κούρεμα» των αποθεματικών τους.
 
Επιπλέον, όπως έκανε γνωστό, συγκροτείται επιτροπή από πρυτάνεις και στελέχη του υπουργείου, επιτροπή της οποίας τα μέλη έως τις 15 Μαΐου θα μελετήσουν τυχόν βελτιώσεις του νόμου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως τόνισαν τόσο ο κ. Μπαμπινιώτης, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτοπουλος, ο νόμος θα εφαρμοστεί. Αμφότεροι δε κάλεσαν τις πρυτανικές αρχές των ΑΕΙ να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
 
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στα Λύκεια, ο υπουργός σημείωσε ότι υπάρχει ώριμο πλαίσιο, έτοιμο να κατατεθεί, εφόσον η επόμενη κυβέρνηση το επιθυμεί. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι τα παιδιά που φοιτούν σήμερα στην Α’ Λυκείου θα δώσουν εξετάσεις με το ισχύον σύστημα. Όσο για τα τετράδια των μαθητών, αυτά εκτυπώνονται και θα είναι στα χέρια των υποψηφίων στις 21 Μαΐου, πρώτη μέρα των πανελληνίων.
 
Ο αριθμός των εισακτέων θα κινηθεί φέτος στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα.
 
Σχετικά με τα βιβλία της νέας σχολικής χρονιάς, ο κ. Μπαμπινιώτης σημείωσε ότι τον Ιούλιο θα είναι έτοιμα για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και τον Αύγουστο για τα Δημοτικά σχολεία.
 
Όσον αφορά τέλος τις τροπολογίες για την εισαγωγή των πολυτέκνων και τα ιδιωτικά σχολεία, συμπεριλαμβάνονται και κατατίθενται σε τρέχων νομοσχέδιο.

Χαιρετίζει τις ανακοινώσεις Μπαμπινιώτη το ΑΠΘ
 
Τις οικονομικές και θεσμικές ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας σχετικά με την εφαρμογή του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση χαιρέτισε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μία ευχάριστη εξέλιξη, που δικαιώνει τον αγώνα των πανεπιστημίων και ανοίγει μία νέα εποχή στις σχέσεις τους με το υπουργείο, μακριά από τον στείρο ανταγωνισμό και την αντιπαράθεση.
 
Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τις διεθνείς δράσεις του πανεπιστημίου και το ρόλο του στις νέες προκλήσεις (θα παρουσιαστούν σε διήμερο διεθνές συμπόσιο που ξεκινά αύριο), εξέφρασε την ικανοποίησή του τόσο για την αποδέσμευση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ από τη διαδικασία των εκλογών για την ανάδειξη των νέων Συμβουλίων Διοίκησης, όσο και για την σύσταση Επιτροπής που θα μελετήσει τα προβλήματα του νόμου και θα προτείνει βελτιώσεις.
 
«Τα πανεπιστήμια αποδεσμεύονται από το άγχος της μη χρηματοδότησης σε μία εποχή οικονομικής κρίσης», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «οι εκβιασμοί δε συνάδουν με την Παιδεία και την ακαδημαϊκή ζωή, που απαιτεί διάλογο και συνεννόηση». Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία των ΑΕΙ και του υπουργείου, κατέληξε.
 
Κλειστό για δυο μέρες το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
 
Στο μεταξύ, την απόφαση να αναστείλει τη λειτουργία του για τις επόμενες δύο μέρες (29-30 Μαρτίου) έλαβε το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, που διαμαρτύρεται για τις μειώσεις στον τακτικό προϋπολογισμό του, αλλά και για το «κούρεμα» που υπέστη ο λογαριασμός διαθεσίμων που είχε στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς υπάχθηκαν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI).
 
Με νόμο του κράτους τα ακαδημαϊκά ιδρύματα διατηρούσαν τα υπόλοιπα των λογαριασμών τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ωστόσο φέτος μετέτρεψε το απόθεμα των ΤΕΙ σε ομόλογα του δημοσίου, με αποτέλεσμα να εξανεμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που διατηρούσαν. Συνολικά, τα 16 ΤΕΙ της χώρας διέθεταν περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ στα υπόλοιπα διαθέσιμά τους, από τα οποία τελικά έμειναν (μετά το κούρεμα) 15 εκατομμύρια.
 
Συγκεκριμένα για το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το ποσό των 8 εκατομμυρίων ευρώ (διαθέσιμα από το 2008) μειώθηκε στις 200.000 ευρώ, με αποτέλεσμα όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ιδρύματος, Παύλος Καρακολτσίδης, όλα τα λειτουργικά έξοδά του να βρίσκονται στον αέρα. «Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους εκτάκτους, το ρεύμα και τα τηλέφωνα, την σίτιση, ενώ δεν έχει εκταμιευτεί ακόμη ούτε και ο προϋπολογισμός του 2012. Το ΤΕΙ αδυνατεί να λειτουργήσει» ανέφερε. Εξάλλου, ο προϋπολογισμός του 2012 είναι μειωμένος κατά 50% σε σχέση με αυτόν του 2009 (από 22 εκατομμύρια ευρώ, στα 11).
 
Το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης κατέθεσε σήμερα μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να διερευνηθεί η ευθύνη οποιουδήποτε εμπλεκόμενου στις ενέργειες που οδήγησαν στην απώλεια του προϋπολογισμού του ιδρύματος.