Για σταδιακή εφαρμογή της αύξησης εισφορών στον ΟΓΑ δεσμεύτηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος αναγνώρισε τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών στον αγροτικό κόσμο. Όπως είπε το υπουργείο επεξεργάζεται διάφορα σενάρια και θα διαπραγματευτεί με τους θεσμούς.

Ads

Κύριο θέμα που απασχολεί το υπουργείο είναι το ζήτημα της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ, το οποίο, όπως είπε μιλώντας στο Mega δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητες του χώρου και στη διαφορετική μεταχείριση για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι φτάνουν τις 340.000.

Όπως είπε τηρώντας βιβλία εσόδων-εξόδων θα εμφανιστεί πραγματικά το κόστος παραγωγής και σημείωσε ότι η φορολογητέα ύλη δεν θα υπάρχει ως καθαρό κέρδος.

Ερωτηθείς για το εάν θα φορολογηθούν οι ενισχύσεις, διευκρίνισε πως το υπουργείο θα εξετάσει το τι συμβαίνει με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ κληθείς να απαντήσει για το σενάριο περί τριπλασιασμού των εισφορών στον ΟΓΑ, ανέφερε πως το υπουργείο θα ζητήσει την σταδιακή εφαρμογή του μέτρου, σε βάθος 3-5 ετών.

Ads