Αποστολή του Κοινωνικού ΕΚΑΒ μετέφερε και παρέδωσε στο Περιφερειακό Νοσοκομείο της Οδησσού χειρουργικό και ιατρικό εξοπλισμό, προερχόμενο από ιδίους πόρους και από δωρεές.

Ads

Στόχος της αποστολής ήταν η παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας απευθείας στους ωφελούμενους φορείς, η άμεση επαφή με τις Δημοτικές αρχές, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Οδησσό, άλλους φορείς και ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Λόγω των προβλημάτων διέλευσης στο μεθοριακό σταθμό Λεουσένι της Μολδαβίας και της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες στην Ουκρανία, η αποστολή αναγκάσθηκε να διανυκτερεύσει στη νεκρή ζώνη μεταξύ των δύο χωρών και έφτασε στην Οδησσό το πρωί της 6ης Μαΐου 2022.

Συναντήθηκε με τον αντιδήμαρχο της πόλης, κ. Τetjuhin Sergey Nikolaevich, ο οποίος έχει αναλάβει την διαχείριση της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο κ. Τetjuhin ευχαρίστησε θερμά το Κοινωνικό ΕΚΑΒ και ενημέρωσε τα μέλη της ομάδας για την υγειονομική και την γενικότερη κατάσταση. Στη συνέχεια, η Ομάδα του Κοινωνικού ΕΚΑΒ μετέφερε τον χειρουργικό εξοπλισμό στο Περιφερειακό Νοσοκομείο της Οδησσού, όπου την υποδέχτηκε ο Διευθυντής, ιατρός Tourchin Mykola Ivanovich, που την ενημέρωσε για την κατάσταση και τις ανάγκες του ιδρύματος.

Ads

Το νοσοκομείο αποτελεί χειρουργικό κέντρο αναφοράς για την περιοχή. Διαθέτει 470 κλίνες και συμπεριλαμβάνει όλες τις χειρουργικές και τραυματολογικές ειδικότητες. Δεδομένων των περιστάσεων, έχει βέβαια κατακλυστεί από μεγάλο αριθμό τραυματιών, προεχόμενων από την ευρύτερη περιοχή και συνεπώς έχει μεγάλες ανάγκες σε εξοπλισμό και αναλώσιμα.

Ο εξοπλισμός που παραδόθηκε περιλαμβάνει 8 χειρουργικούς αναπνευστήρες, απινιδωτή, αναισθησιολογικά αναλώσιμα, φορητές φιάλες οξυγόνου, ενδοσκοπικό εξοπλισμό κα. Επίσης, παραδόθηκαν στο Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο Philatov φάρμακα γενικής χρήσης.

Τις επόμενες μέρες η ομάδα του Κοινωνικού ΕΚΑΒ επισκέφτηκε το κέντρο υποστήριξης προσφύγων που διαχειρίζονται οι οργανώσεις «Side by Side» και «Odessa as it is», όπου την υποδέχτηκε ο ιατρός Ilya Nasinnyk . Τέλος, επισκέφθηκε τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Οδησσού, όπου καθημερινά φτάνουν τρένα από την Ανατολική Ουκρανία, με πρόσφυγες, που αυτή την στιγμή υπολογίζονται σε 200.000 ανθρώπους.

Τα μέλη του Κοινωνικού ΕΚΑΒ συναντήθηκαν με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Οδησσό, κ. Δημήτρη Δόχτση, τον οποίο ενημέρωσαν για την αποστολή τους. Ο Πρόξενος αναφέρθηκε στα θέματα που αφορούν στην Ελληνική κοινότητα της Οδησσού και στις ανησυχίες όλων, σχετικά με την εξέλιξη του πολέμου.

Επίσης, συνάντηση πραγματοποιήθηκε και με την Ελληνική Εκκλησία στην Οδησσό, η οποία παρέχει άμεση βοήθεια στους πρόσφυγες. Ειδικότερα συζητήθηκε το ενδεχόμενο υλοποίησης προγράμματος φιλοξενίας στη χώρα μας για ανήλικους ασυνόδευτους κατά τους θερινούς μήνες.

Σκοπός του Κοινωνικού ΕΚΑΒ είναι η συνέχιση της υποστήριξης του Περιφερειακού Νοσοκομείου της Οδησσού και άλλων υγειονομικών φορέων, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές ανάγκες που κατέγραψε η αποστολή. Για τον σκοπό αυτό απευθύνει έκλυση για ειδική οικονομική βοήθεια (https://kinonikoekav.gr/index.php/el/draseis/anthrwpistiki-voitheia-ukraine, ΙΒΑΝ GR9102603740000750200505309) και βοήθεια σε ιατροφαρμακευτικό υλικό (τηλ. 210 72 55 363).

Το Κοινωνικό ΕΚΑΒ ευχαριστεί θερμά το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το οποίο διέθεσε σημαντικό μέρος του εξοπλισμού που μεταφέρθηκε, καθώς και το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελλάδας για τα φάρμακα που διέθεσε.

Γιγαντοαφίσα στην Οδησσό: Είδατε τον εχθρό ενημερώστε…

image

Γιγαντοαφίσα στην Οδησσό: Είμαστε σε επιφυλακή…

image

Γιγαντοαφίσα στην Οδησσό: Είμαστε στη γη μας, έχουμε δίκιο, θα νικήσουμε…

image

Γιγαντοαφίσα στην Οδησσό: Αγόρια είστε super, η Ουκρανία είναι μαζί σας… 

image

Γιγαντοαφίσα στην Οδησσό: Εμπρός για τη νίκη…

image

Στο κέντρο υποστήριξης προσφύγων που διαχειρίζονται οι οργανώσεις «Side by Side» και «Odessa as it is»

image

Συνάντηση του Προέδρου του Κοινωνικού ΕΚΑΒ, Οδ. Βουδούρη, με τον Έλληνα Πρόξενο Δημήτριο Δόχτση

image

image