Με την πρόταση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη περί ανταλλαγής χρέους, ασχολείται ο γερμανικός Τύπος, που εκτιμά ότι διατυπώνεται για να κατευνάσει όσους αντιδρούν στην Ευρώπη.

Ads

Τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να λύσει τη διαμάχη για το χρέος παρουσιάζει η FAZ, που σημειώνει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δίνει για πρώτη φορά στοιχεία για τις προθέσεις της. Αναφέροντας εκτενώς τις προτάσεις του υπουργού για ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης και ομόλογα χωρίς ημερομηνία λήξης, η εφημερίδα στέκεται ιδιαίτερα στο ότι η πρόταση της Αθήνας θέλει να αποφύγει το «κούρεμα που δεν μπορεί να γίνει πολιτικά αποδεκτό στην Ευρώπη».

Στο ίδιο μήκος κύματος η Sueddeutsche Zeitung γράφει πως «Η Αθήνα παίρνει αποστάσεις από το κούρεμα» και σημειώνει πως η ελληνική κυβέρνηση «παρουσιάζει πιο συγκεκριμένα τις προτάσεις της για το χρέος».

Η Deutsche Welle από την πλευρά της γράφει πως «Η Αθήνα θέλει να παρακάμψει το κούρεμα» και αναφέρει επισής ότι «μετά από φωνές και κατευνασμούς, τώρα ακούγονται και συγκεκριμένες προτάσεις». Σκοπός, τονίζει και η DW, είναι να γίνει βιώσιμο το βάρος του χρέους και επιπλέον να αποφευχθεί η έννοια του κουρέματος.

Ads

«Αναδιάρθρωση αντί για κούρεμα» γράφει το Spiegel, υποστηρίζοντας όμως πως «ο Έλληνας υπουργός απέφυγε το πιεστικότερο πρόβλημα, τα έντοκα γραμμάτια σε ιδιώτες πιστωτές που ωριμάζουν σύντομα». Πηγή που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό υποστηρίζει ότι τα χρεόγραφα στα χέρια ιδιωτών θα εξαιρεθούν, με την επισήμανση πως το συνολικό ύψος τους δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί. Το περιοδικό σημειώνει ότι η έκδοση νέων γραμματίων δεν είναι απλή για την Αθήνα, καθώς για κάτι τέτοιο ουσιαστικά απαιτείται η έγκριση της ΕΚΤ.

Στο μεταξύ, την ίδια στιγμή που τα γερμανικά ΜΜΕ αποκλείουν το ενδεχόμενο κατάργησης της τρόικας, η Handelsblatt υποστηρίζει πως υπάρχουν σκέψεις για αποχώρηση της ΕΚΤ από την τρόικα, ίσως και του ΔΝΤ.