Η αναγνώριση από τη Συρία της ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία» αποτελεί «απόρροια της νέας φιλοϊσραηλινής στροφής του κ. Γ. Παπανδρέου και αντί να οδηγεί σε αμοιβαία συμφωνία, απομακρύνει τη λύση» υποστηρίζει με σημερινή του ερώτηση προς τους κ.κ. υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης και Θ. Δρίτσας.
Ads
Αναλυτικότερα, η ερώτηση αναφέρει:
« Η είδηση ότι η Συρία αναγνώρισε την Π.Γ.Δ της Μακεδονίας με το Συνταγματικό της όνομα επέφερε ένα νέο σημαντικό πλήγμα στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Σημειώνουμε χαρακτηριστικά ότι αυτή η αναγνώριση προήλθε από μια χώρα όπως η Συρία, η οποία παραδοσιακά επεδείκνυε ιδιαίτερο σεβασμό στις ελληνικές θέσεις και πραγματοποιήθηκε μετά από Συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Συρίας και ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη, τις μέρες που βρισκόταν εκεί ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και κατά τα άλλα σημείωνε, σύμφωνα με την κυβερνητική επικοινωνιακή προπαγάνδα, δήθεν διπλωματικές και οικονομικές επιτυχίες. Η προσήλωση, φαίνεται, του κ. Γ. Παπανδρέου στην προώθηση του Μνημονίου με τον εμίρη του Κατάρ ήταν τόσο έντονη, ώστε «διέλαθε» της προσοχής του η διπλωματική κίνηση της Δαμασκού!
Η αναγνώριση από τη Συρία της ΠΓΔΜ με το Συνταγματικό της όνομα, σε μια ιδιαίτερα λεπτή και ρευστή περίοδο σαν αυτή που διανύουμε, δεν διευκολύνει τις προσπάθειες αναζήτησης μιας λύσης σύνθετης ονομασίας και κοινής αποδοχής ανάμεσα στις δύο πλευρές, αντίθετα, μάλλον, ενισχύει τους πιο αδιάλλακτους κύκλους της γειτονικής χώρας.
Από την άλλη, έγκυροι διπλωματικοί κύκλοι υπογραμμίζουν πως δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η συγκεκριμένη αναγνώριση της Συρίας ακολούθησε την επίσκεψη Νετανιάχου στην Αθήνα και την πρόσδεση της χώρας μας σε θεμελιώδεις πολιτικοστρατιωτικές προτεραιότητες του Ισραήλ, ενώ σημειώθηκε στην ίδια αμερικάνικη πόλη και την ίδια ώρα που ο κ. Γ. Παπανδρέου απεδέχετο τις θερμές φιλοφρονήσεις του «εβραϊκού λόμπυ» των ΗΠΑ!
Οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι υπογραμμίζουν τον κίνδυνο να αρχίσει η Ελλάδα (και μαζί της η Κύπρος) να πληρώνει «τοις μετρητοίς» τη φιλοϊσραηλινή στροφή στην πολιτική της, με μη φιλικές κινήσεις από σειρά αραβικές και μουσουλμανικές χώρες και όχι μόνο!
Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ.Υπουργοί:
1. Αιφνιδιάστηκαν από την διπλωματική κίνηση της Συρίας προς την ΠΓΔΜ; Αν ναι, γιατί; Αν όχι, τι έπραξαν για να αποτρέψουν τα τετελεσμένα της Δαμασκού; Γιατί απέτυχαν;
2. Περιμένουν ανάλογες τέτοιες κινήσεις και από άλλα αραβικά και μουσουλμανικά κράτη (και όχι μόνο); Τι πρόκειται να πράξουν ώστε να αποτρέψουν ένα ενδεχόμενο κύμα αναγνωρίσεων ανάλογων με αυτών της Δαμασκού ή να ματαιώσουν τυχόν άλλες μη επιθυμητές ενέργειες;
3. Σε ποιο συγκεκριμένο σημείο και με ποιες προοπτικές θετικής έκβασης βρίσκονται οι διαδικασίες με την ΠΓΔΜ για μια διέξοδο κοινής αποδοχής στο όνομα και τα συναφή θέματα;
4. Σκοπεύουν υπό το φως των νέων εξελίξεων να αλλάξουν τους προσανατολισμούς της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα την πολιτικοστρατιωτική πρόσδεση της χώρας στον ατλαντισμό και πρόσφατα στο Ισραήλ;»
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >