«Τα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των πολιτικών αρχηγών είναι προφανή και δεν αλλάζουν, δεν κατανοούμε τη σκοπιμότητα μία τέτοιας συνάντησης», διαμηνύει η ΝΔ, δηλώνοντας την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο σύγκλισης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά της «φωνές» που ακούγονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης συνεργασίας για το χρόνο ζωής της, τις αλλαγές τη σύνθεσή της, αλλά και τη διαφωνία ΝΔ και ΛΑΟΣ στην προωθούμενη νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Ads

 
Απαντώντας στις διαρροές κύκλων της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ ότι χρειάζεται αποσαφήνιση του ρόλου και της αποστολής τής κυβέρνησης, η ΝΔ απαντά ότι αυτά είναι δεδομένα. Όσο για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών και πάλι η ΝΔ υποστηρίζει ότι «η ημερομηνία των εκλογών έχει αποφασιστεί και είναι η 19η Φεβρουαρίου, έστω λίγο νωρίτερα ή λίγο αργότερα ανάλογα με την εξέλιξη του PSI».
 
Αυτό είναι και το πλαίσιο με το οποίο θα προσέλθει αύριο ο Αντώνης Σαμαράς στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Οι κ.κ. Σαμαράς και Παπαδήμος θα συναντηθούν το απόγευμα της Παρασκευής στο πλαίσιο επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, προκειμένου να ζητήσει την επιβεβαίωση των όρων της συμφωνίας που οδήγησαν σε αυτήν.
 
Νωρίτερα σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι βρίσκεται στη διάθεση του Πρωθυπουργού για τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, εάν κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή δρομολογημένο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.
 
Πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε σήμερα, μιλώντας στη Βουλή ότι το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και πως το γεγονός αυτό «είναι η εγγύηση για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου».
 
Αναφερόμενος στην κυβέρνηση και στο ρόλο των υπουργών του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε πως ντρέπεται πραγματικά να ασχοληθεί με οτιδήποτε άλλο «πέραν των επιτακτικών αναγκών διάσωσης της πατρίδας μας». Επανέλαβε επίσης τη θέση ότι η χώρα δεν μπορεί να οδηγηθεί σε εκλογές, προτού ολοκληρωθούν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση.
 
Σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Βενιζέλου στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σημείωσε:  «Αν η αναφορά σας στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι μήνυμα “καθίστε καλά, γιατί διαφορετικά θα συνεχίσουμε μόνοι μας”, αυτό, κύριε υπουργέ, θα εκληφθεί από εμάς, ως εκλογικό πραξικόπημα». «Χρειάζεται νέα σύνθεση και ένας άλλος χρόνος, διαφορετικά θα εμπλακούμε σε νέα προβλήματα. Ή εκλογές αύριο ή προκήρυξή τους σε χρόνο που μας επιτρέπει να διαχειριστούμε τα προβλήματα», πρόσθεσε.
 
«Το πράγμα όπως έχει σήμερα, δεν προχωράει», συνέχισε και διερωτήθηκε κατά πόσο η παρούσα σύνθεση της κυβέρνησης εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας, όταν κάποιοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, ευτυχώς όχι όλοι, επιδίδονται σε κομματικές διαδικασίες αλλά και στην αναμονή των εκλογών.
 
«Σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης η κυβέρνηση»
 
«Οι μνημονιακοί εταίροι της τριμερούς συγκυβέρνησης, υιοθετώντας υποκριτικά αντιμνημονιακές κορώνες, προσπαθούν να αποδράσουν από τις ευθύνες τους», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Δημήτρης Σκουρλέτης, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση Παπαδήμου βρίσκεται σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης. Κάθε μέρα παραμονής της στην εξουσία επιδεινώνει τα προβλήματα σε όλα τα επίπεδα. Η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία θα έπρεπε να είχε γίνει χθες».
 
Επικίνδυνα κομματικά παιχνίδια χρέωσε σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης, υποστηρίζοντας ότι «η αναβλητικότητα και οι μικροκομματικοί υπολογισμοί ενισχύουν την κρίση εμπιστοσύνης στην ελληνική κοινωνία και οικονομία και δημιουργούν συνθήκες ακυβερνησίας». Ο κ. Ζαφειριάδης σημείωσε ακόμη ότι «χρειάζεται περισσότερη και πιο σκληρή δουλειά από όλους, μεγαλύτερη υπευθυνότητα και σοβαρότητα» και κατέληξε πως «ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλα αναποτελεσματικά μέτρα και οριζόντιες περικοπές χωρίς αντίκρισμα».