Δεν συμπαρατάσσεται στο αίτημα της κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος για θέματα Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης, Ελέγχου και Καταπολέμησης της Απάτης, Αλγκίντας Σεμετά. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση που ζητά η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι η καλύτερη επιλογή για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της ενώ υποστήριξε ότι όλα εξαρτώνται από τα δημοσιονομικά περιθώρια και παρέπεμψε το θέμα στην τρόικα. Στο μεταξύ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, επικαλούμενος απάντηση του κ. Σεμετά το 2011, σύμφωνα με την οποία η μείωση του ΦΠΑ εμπίπτει στην αρμοδιότητα των κρατών μελών, κάνει λόγο για επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης και την καλεί να ανακοινώσει μονομερώς τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. 

Ads

 
Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση τέθηκε στηχθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον αρμόδιο επίτροπο της ΕΕ για τις φορολογικές υποθέσεις, Αλγκίντας Σεμετά, ο οποίος, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα επιφυλάχθηκε να απαντήσει. Στο μεταξύ η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή στη ΝΕΤ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ αλλά υπό προϋποθέσεις.
 
Ο κ. Σεμετά επανήλθε σήμερα στο θέμα. Σε δηλώσεις στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα επιβεβαίωσε ότι συζήτησε το θέμα τόσο με το Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.

«Το συζητήσαμε και όπως σας είπα από νομικής άποψης είναι δυνατή η μείωση του ΦΠΑ για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων θεμάτων, ωστόσο όλα εξαρτώνται από τα δημοσιονομικά περιθώρια» δήλωσε ο Επίτροπος και παρέπεμψε το θέμα στην τρόικα.

«Υπάρχουν παραδείγματα ήδη από το 2009 όταν ορισμένες χώρες είχαν ζητήσει τη μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένους κλάδους, όπως στην εστίαση. Για την Ελλάδα πρέπει να δούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν. Αλλού όπου εφαρμόστηκε η μείωση δεν πέτυχε το σκοπό της και πρέπει η Ελλάδα να δει τα στοιχεία πριν λάβει αποφάσεις» συμπλήρωσε ο κ. Σεμέτα επιχειρώντας να κλείσει τη συζήτηση.
 

Ads

Μιλώντας γενικά για το ενδεχόμενο μείωσης φόρων προέτρεψε την κυβέρνηση να ξανασκεφτεί. «Πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση πρέπει να εξετάσετε αν υπάρχει αυτή τη στιγμή η δημοσιονομική δυνατότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Αισιόδοξος

Στο μεταξύ, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών, Θεσμών και Διαφάνειας, ο κ. Σεμετά αναγνώρισε ότι έχει γίνει σκληρό έργο, τόσο από τις Αρχές όσο και από τον ελληνικό λαό, ώστε να επιτρέπονται αισιόδοξες προβλέψεις.
 
Τόνισε την ανάγκη αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος χαρακτηρίζοντας το ως σημαντικό μέτρο για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. «Πρέπει να είναι απλό, δίκαιο, με μηχανισμό που να εντοπίζει και να τιμωρεί όσους παρανομούν» επισήμανε και εξέφρασε την άποψη ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, που ζητά η Ελλάδα, δεν είναι η καλύτερη επιλογή για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της.
 
Επιπλέον, ο Ευρωπαίος επίτροπος έκανε λόγο για εντυπωσιακή πρόοδο συνεργασίας μεταξύ Eurostat και ΕΛΣΤΑΤ με αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία, που όπως είπε, έχουν δημοσιευτεί έξι φορές χωρίς επιφυλάξεις. Στην παρατήρηση του βουλευτή της ΝΔ, Προκόπη Παυλόπουλου, ότι η ΕΛΣΤΑΤ αρνείται να δώσει στοιχεία στη Δικαιοσύνη, ο κ. Σεμετά σημείωσε ότι είναι γενικός κανόνας να μη δίνονται στοιχεία βάσει της συμφωνίας εμπιστευτικότητας.

Χαρακτήρισε, «θετικό πρώτο βήμα» την καθιέρωση γγ Εσόδων, σημειώνοντας ότι έχει γίνει πρόοδος, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να υπάρξει και ισχυρή πολιτική βούληση. «Το θέμα είναι μια δίκαιη φορολόγηση με μηδενική ανοχή στην απάτη» τόνισε και πρόσθεσε ότι ήδη η Task Force προετοιμάζει νέους φορολογικούς κώδικες, που θα ενσωματωθούν στην ελληνική νομοθεσία. Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο επίτροπος ανέφερε ότι η Επιτροπή πιέζει όλα τα κράτη-μέλη για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τους φορολογικούς παραδείσους και τόνισε ότι η φοροδιαφυγή πρέπει να αντιμετωπιστεί, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Χουντής: Ανακοινώστε μονομερώς τη μείωση ΦΠΑ στην εστίαση
 
Στο μεταξύ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, επικαλούμενος απάντηση του κ. Σεμετά το 2011, σύμφωνα με την οποία η μείωση του ΦΠΑ εμπίπτει στην αρμοδιότητα των κρατών μελών, κάνει λόγο για επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης και την καλεί να ανακοινώσει μονομερώς τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.
 
Ο κ. Χουντής επικαλείται την απάντηση του Επιτρόπου Φορολογίας Α. Σεμέτα το 2011, σύμφωνα με την οποία «ο προσδιορισμός και ο ορισμός των πράξεων που μπορούν να φορολογηθούν με μειωμένο συντελεστή εμπίπτει στην αρμοδιότητα των οικείων κρατών μελών».
 
Οι απαντήσεις του Επιτρόπου Σεμέτα και του Επιτρόπου Ρεν, όπως τις έδωσε στη δημοσιότητα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
 

Ανταπόκριση του κυρίου Šemeta (27.9.2011)
 
Οι διατάξεις για τους συντελεστές του ΦΠΑ που θεσπίζονται από την οδηγία για τον ΦΠΑ (οδηγία 2006/112/ΕΚ[1]) επιτρέπουν στα κράτη μέλη να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε ορισμένες παραδόσεις αγαθών και σε ορισμένες παροχές υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών εστίασης και τροφοδοσίας. Βάσει των ρυθμίσεων αυτών, ο προσδιορισμός και ο ορισμός των πράξεων που μπορούν να φορολογηθούν με μειωμένο συντελεστή εμπίπτει στην αρμοδιότητα των οικείων κρατών μελών. Εξάλλου, τίποτα δεν εμποδίζει τα κράτη μέλη να εφαρμόζουν τον κανονικό συντελεστή στις εν λόγω πράξεις.
 
Ωστόσο, στο πλαίσιο της άσκησης της εξουσίας αυτής, τα κράτη μέλη οφείλουν να σέβονται την αρχή της φορολογικής ουδετερότητας. Η αρχή αυτή δεν επιτρέπει μεταξύ άλλων να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από πλευράς ΦΠΑ εμπορεύματα ή παρεχόμενες υπηρεσίες παρόμοια, δηλαδή ανταγωνιστικά τα μεν με τα δε,, οπότε τα εν λόγω εμπορεύματα ή οι εν λόγω υπηρεσίες πρέπει να υπόκεινται σε ενιαίο συντελεστή, προκειμένου να εξαλείφεται κάθε στρέβλωση του ανταγωνισμού.
 
Η Επιτροπή θα προβεί στις απαραίτητες επαφές για να λάβει τις σχετικές διευκρινίσεις για τα πραγματικά περιστατικά που επικαλείται το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου. Η Επιτροπή μπορεί, κατά περίπτωση, να απευθύνει συστάσεις στο πλαίσιο της Επιχειρησιακής μονάδας («task force») για την Ελλάδα, η συγκρότηση της οποίας εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2011 με βάση την πρόταση του Προέδρου της Επιτροπής, και να ερευνήσει τον φάκελο στο πλαίσιο της διαδικασίας του άρθρου 258 ΣΛΕΕ.
 
Απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών Όλι Ρεν (24.4.2013)
 
Τον Ιούλιο του 2011, η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στον τομέα των εστιατορίων εκτιμήθηκε ότι θα αποφέρει 300 εκατ. ευρώ το 2011 (εφόσον το μέτρο τέθηκε σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου) και επιπλέον 700 εκατ. ευρώ από το 2012 και μετά. Η εκτίμηση στη συνέχεια αναθεωρήθηκε προς τα κάτω σε 400 εκατ. ευρώ για την περίοδο από το 2012 και μετά, έπειτα από συμφωνηθείσα με τις αρχές εκτίμηση που βασίστηκε σε νέα στοιχεία. Πιο πρόσφατα, οι υπηρεσίες της Επιτροπής ζήτησαν συμπληρωματικά στοιχεία από τις αρχές προκειμένου να εκτιμήσουν τις δημοσιονομικές επιπτώσεις από την αύξηση του ΦΠΑ στον τομέα των υπηρεσιών εστίασης με μεγαλύτερη ακρίβεια.