Ελάχιστα περιορισμένη χρήση έχει, σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, η συζήτηση περί λάθους στους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές στην περίπτωση της Ελλάδας. Σε επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, ο Ευρωπαίος επίτροπος εκτιμά ουσιαστικά ότι δεν υπήρξε «λάθος» και ότι οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την Ελλάδα οφείλονται κυρίως στην αστάθεια που επικράτησε στη χώρα και στα προβλήματα εφαρμογής του προγράμματος στο αρχικό στάδιο.

Ads

Στην επιστολή του, που κοινοποιείται και στον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο κ. Ρεν σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως «οι πρόσφατες μελέτες για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές έχουν εξαιρετικά περιορισμένη χρησιμότητα όσον αφορά την περίπτωση της Ελλάδας».
 
Αναφέρεται ακόμη στο άρθρο του ο επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, σε ελληνική εφημερίδα, όπου τόνισε ότι το να συνδέουμε τις περιορισμένες επιδόσεις της Ελλάδας με το σχεδιασμό του προγράμματος «συνιστά θεμελιώδη ριζική παρερμηνεία των ιστορικών δεδομένων και της έρευνας του ΔΝΤ σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές».
 
Παράλληλα, ο Ευρωπαίος επίτροπος επικρίνει εμμέσως τα στελέχη του ΔΝΤ για τη σχετική φιλολογία που αναπτύσσουν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτή η στάση δεν είναι εποικοδομητική και επισημαίνοντας ότι πρέπει να τεθεί τέλος σε αυτή τη συζήτηση καθώς δεν είναι ωφέλιμη.
 
«Θα ήθελα να πω μερικά πράγματα για έναν διάλογο που δεν έχει βοηθήσει ιδιαίτερα και έχει απειλήσει να διαβρώσει την εμπιστοσύνη που με μεγάλο κόπο καταφέραμε να χτίσουμε τα τελευταία χρόνια με μια σειρά πολυάριθμων, πολύωρων συναντήσεων. Αναφέρομαι στο διάλογο για το δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, δηλαδή στην οριακή επίδραση στην ανάπτυξη που έχει μια μεταβολή στη δημοσιονομική πολιτική», γράφει χαρακτηριστικά στην επιστολή του.
 
Στην ίδια επιστολή, καλεί την Ελλάδα να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα. «Από το περασμένο καλοκαίρι, το ελληνικό πρόγραμμα έχει επανέλθει αποφασιστικά σε τροχιά. Έχουν επιτευχθεί πολλά στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής και της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της ανάπτυξης. Η απόφαση του Eurogroup του περασμένου Δεκέμβρη απομάκρυνε την καταστροφική αβεβαιότητα που βάρυνε την Ελλάδα για πολύ καιρό και άνοιξε το δρόμο για την επιστροφή της εμπιστοσύνης. Είναι πλέον στο χέρι των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν μέσω της αποφασιστικής εφαρμογής του προγράμματος μεταρρυθμίσεων πως η εμπιστοσύνη θα συνεχίσει να αυξάνεται», επισημαίνει.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το θέμα έθεσε στο χθεσινό Ecofin ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ζητώντας όχι να ανοίξει το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του Μνημονίου, αλλά μια τοποθέτηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την παραδοχή του λάθους.