Με την ομιλία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου ολοκληρώθηκε η κοινοβουλευτική συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η παραμονή της χώρας στο ευρώ, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Την ανάγκη διεξαγωγής εκλογών στις 19 Φεβρουαρίου, υποστήριξε νωρίτερα ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ γι’ άλλη μια φορά διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να δώσει τις έγγραφες δεσμεύσεις που ζητά η ΕΕ. Δεν χρειάζονται υπογραφές, υποστήριξε από την πλευρά του και ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Νωρίτερα, ο Φώτης Κουβέλης διεμήνυσε ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ads

 
Η παραμονή μας στο ευρώ ο πρωταρχικός στόχος, επιμένει ο Παπαδήμος

Το «τιτάνιο έργο» που έχει αναλάβει η νέα κυβέρνηση υπογράμμισε, κατά την ομιλία του στη Βουλή, με την οποία κλείνει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, τονίζοντας πως δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Παραδέχτηκε, πάντως, πως η οικονομική κατάσταση θα παραμείνει δύσκολη είτε με το ευρώ είτε με τη δραχμή. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο, η παραμονή στο ευρώ δεν αποτελεί εκβιασμό αλλά αλήθεια. Διευκρινίσε ότι η έξοδος από το ευρώ και η υιοθέτηση ένος υποτιμημένου εθνικού νομίσματος θα οδηγούσε στην αύξηση πληθωρισμού που θα έπληττε τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων. Πρόσθεσε, ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν δυσχερέστερη η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους που είναι εκπεφρασμένο με ευρώ, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία τόσου του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα θα μπορούσαν να εξαγορασθούν σε πολύ χαμηλές τιμές από οσους διαθέτουν μεγάλα κεφάλαια σε ευρώ ή αλλα ισχυρά νομίσματα.

Ads

 
Αναφερόμενος στο ευρύτερο θέμα της κλιμάκωσης της κρίσης που πλήττει την Ευρωζώνη, σημείωσε πως η κρίση χρέους αγγίζει τον ευρωπαϊκό σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης, ωστόσο δήλωσε αισιοδοξος ότι η Ευρωζώνη θα υπερβεί τις δυσκολίες. «Εκτιμώ πως όλες οι χώρες έχουμε κοινό συμφερον θα διασφαλιστεί η συνοχή της Ευρωζώνης» σημείωσε.
 
Ο Λ. Παπαδήμος υπογράμμισε ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί ριζοσπαστικές παρεμβάσεις όπως την ενίσχυση οικονομικών πόρων και της ευελιξίας του προσωρινού ταμείου διάσωσης EFSE καθώς και ένα ισχυρότερο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης και ουσιαστικά βήματα στην ενοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων των κρατών μελών.

 
Για το αίτημα των Ευρωπαίων για ρητή δέσμευση των αρχηγών των κομμάτων ότι συμφωνούν με την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι αυτό ζητείται καθώς οι εταίροι μας δεσμεύονται σε μια πολυετή χρηματοδότηση της χώρας.
 
Τέλος, απευθυνόμενος σε εκείνους που δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης, τους κάλεσε να σταθούν «κριτικά στην κυβέρνηση αλλά όχι απορριπτικά στην κοινή προσπάθεια».

Σαμαράς: Προϊόν ανάγκης το κυβερνητικό σχήμα, εκλογές 19 Φλεβάρη
 
Τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο Αντώνης Σαμαράς, υπογραμμίζοντας πάντως για ακόμη μία φορά τη θέση ότι το νέο σχήμα «είναι προϊόν ανάγκης για να ανορθωθεί η αξιοπιστία της χώρας, να διασφαλιστεί η ομαλότητα στο εσωτερικό και να αποφευχθεί η έξοδος από το ευρώ».  Επεσήμανε ότι η αποστολή της νέας κυβέρνησης έχει οριστεί σαφώς και καταλήγει στην ολοκλήρωση της νέας δανειακής σύμβασης και τη διεξαγωγή εκλογών στις 19 Φεβρουαρίου.

image

«Όσοι προσπαθούν να επιμηκύνουν την θητεία της την υπονομεύουν αυτήν την κυβέρνηση δεν την ευνοούν», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και παρατήρησε ότι «η ομαλότητα θα εξασφαλιστεί στο επόμενο τρίμηνο, όσο ο λαός γνωρίζει ότι μετά θα του δοθεί η ευκαιρία να εκφραστεί». Σε αντίθετη περίπτωση εκτίμησε ότι θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη.  

«Τι μεγαλύτερη δέσμευση από το να δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, επιμένοντας από το βήμα της Βουλής ότι δεν πρόκειται να υπογράψει δεσμευτικό κείμενο για την εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Επεσήμανε ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο δεσμευτικό από τη θέση του κόμματος εντός του κοινοβουλίου.
 
Στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Σαμαράς είπε ότι η νέα κυβέρνηση σχηματίστηκε μετά από πρωτοβουλία της ΝΔ, όταν «ήταν άμεση ανάγκη η λύση του αδιεξόδου» και αναφερόμενος στο δημοψήφισμα τόνισε ήταν «πρωτοβουλία που κλόνισε πλήρως την αξιοπιστία της χώρας» και πως η χώρα ήταν ακυβέρνητη.
 
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του εμφανίστηκε διατεθειμένος να στηρίξει την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί αν επανεξεταστούν τα πληθυσμιακά κριτήρια, ενώ όσον αφορά το ειδικό τέλος ακινήτων, ζήτησε να μην κόβεται το ρεύμα σε όσους αποδεδειγμάν δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Καρατζαφέρης: Δεν χρειάζονται υπογραφές
 
Τη στήριξή του στο Λουκά Παπαδήμο εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, εκφράζοντας την πίστη του ότι «έχουμε στο τιμόνι τον καλύτερο τεχνοκράτη ο οποίος θα μπορέσει να ολοκληρώσει ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση».
«Όταν το καραβάνι προχωράει και γαυγίζουν τα σκυλιά δεν σταματήσει, προχωράει… πόσο μάλλον αν αυτά είναι πεκινουά και κανίς», είπε με νόημα απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό.

image

Επιπλέον, σχολιάζοντας την άρνηση του Αντώνη Σαμαρά να υπογράψει τις γραπτές δεσμεύσεις που ζητούνται επιτακτικά από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σημείωσε και πάλι απευθυνόμενος στον κ. Παπαδήμο: «Θα πάτε να τους πείτε ότι στη γλώσσα μας υπάρχουν δύο λέξεις, υπάρχει μπέσα και φιλότιμο και ότι οι πολιτικοί αρχηγοί που σας στηρίζουν έχουν και μπέσα και φιλότιμο, υπογραφή δεν χρειάζεται».

Πάντως, ο κ. Καρατζαφέρης εμφανίστηκε αντίθετος με το πολυπληθές κυβερνητικό σχήμα, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να είναι πιο ευέλικτο. «Δεν έπρεπε να χετε τόσα μέλη στο υπουργικό δείχνει δυσκινησία» είπε χαρακτηριστικά και αναφερόμενος στα 37 μέλη του υπουργικού συμβουλίου από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ διερωτήθηκε: «Γιατί αυτή η πλεονεξία; Γιατί αυτό το κυνήγι της καρέκλας;».

Ολοκληρώνοντας τονισε πως «θα στηρίξουμε την προσπάθεια χωρίς βέτο και αστερίσκους» και ευχήθηκε: «Καλό δρόμο κ. Πρωθυπουργέ».

Φώτης Κουβέλης: Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης
 
Την απόφαση της Δημοκρατικής Αριστεράς να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης.

image
 
Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, αλλά δεν περιοριζόμαστε στο «όχι», είμαστε εδώ και θα είμαστε με συγκεκριμένες, επίμονες προτάσεις και διεκδικήσεις, τόνισε κατά την ομιλία του ο κ. Κουβέλης, κάνοντας λόγο για θεσμική ανακολουθία και ουσισιαστικούς πολιτικούς λόγους που επιβάλλουν τη θέση αυτή της Δημοκρατικής Αριστεράς.
 
Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς ξεκαθάρισε ότι σταθερός στόχος είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη.
 
Όπως επεσήμανε κατά την ομιλία του ο κ. Κουβέλης, με δεδομένο ότι η νέα κυβέρνηση θα ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση και τους εφαρμοστικούς νόμους, η χώρα και η κοινωνία είναι αντιμέτωπες με σημαντικά ζητήματα, όπως το πως θα αντιμετωπιστούν οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία, ποια συγκεκριμένα μέτρα θα ληφθούν για τους ασθενέστερους και των προστασία των ΣΣΕ, πως θα γίνει η ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα με ανακατανομή των υπαλλήλων και όχι με οριζόντιες περικοπές, αλλά και πως θα διεκδικηθεί στην ΕΕ ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, ένα πακέτο επενδυτικών δραστηριοτήτων.

«Πρωτοβουλίες ανάταξης» ζητά από τον Παπανδρέου ο Κώστας Σκανδαλίδης
 

«Πρωτοβουλίες ανάταξης» του πολιτικού χώρου του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από το Γ. Παπανδρέου ο Κώστας Σκανδαλίδης κατά την ομιλία του στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης στη Βουλή.

image

Ο υπουργός Αγρορικής Ανάπτυξης κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να εμφανίσει τάχιστα τις πρωτοβουλίες για την ανάταξη του πολιτικού χώρου στον οποίο ανήκει.
 
«Είναι ευκαιρία», εκτίμησε, «να δούμε την ανασύνταξη του πολιτικού συστήματος και των θεσμών της δημοκρατίας. Να ανακτήσουν τα πολιτικά κόμματα το νήμα που τα νομιμοποιεί στην κοινωνία, πριν καταπλακωθούν πάνω στα ερείπια της μεταπολίτευσης». «Η παράταξή μας πρόσφερε πολλά, αλλά πρέπει να προσθέσει και κάτι στον εαυτό της», σημείωσε.

Δήμας: Να παλέψουμε για τη διεθνή εικόνα της χώρας

Έκκληση τόσο στους εταίρους όσο και στις εσωτερικές πολιτικές δυνάμεις, να συνδράμουν εποικοδομητικά ώστε να προβληθούν και να αξιοποιηθούν τα θετικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, από το βήμα της Βουλής.

image

«Αναμένουμε από τους εταίρους μας να σταματήσουν την κακοφωνία περί εξόδου της Ελλάδος από την Ευρωζώνη. Αυτή η ρητορική αποθαρρύνει τους επενδυτές» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Στ. Δήμας, ενώ απευθυνόμενος στις εσωτερικές πολιτικές δυνάμεις, τις κάλεσε να παλέψουν για να αποκαταστήσουν τη «διεθνή εικόνα της χώρας που έχει τρωθεί επικίνδυνα».

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, ο Στ. Δήμας είπε ότι η Ελλάδα έχει κρυστάλλινη θέση και δεν κάνει εκπτώσεις στην εθνική κυριαρχία της επιχειρώντας να στείλει μήνυμα τόσο στην Τουρκία όσο και στα Σκόπια ότι η ενταξιακή τους προοπτική περνά μέσα από το σεβασμό και την τήρηση των διεθνών συμβάσεων και κανόνων.

Αβραμόπουλος: Χρονικά οριοθετημένη η αποστολή της κυβέρνησης

«Αυτή η κυβέρνηση θα συμβάλει αποφασιστικά στην αποκατάσταση του κύρους της Ελλάδας», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημ. Αβραμόπουλος, από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.

image

Η αποστολή αυτής της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένη και χρονικά οριοθετημένη και οφείλει, σύμφωνα με τον Δημ. Αβραμόπουλο, να προσηλωθεί στους καθορισμένους στόχους της: Την εκταμίευση της 6ης δόσης, την υπογραφή της συμφωνίας που απορρέει από τις πρόσφατες αποφάσεις των αρχηγών των ευρωπαϊκών κρατών και μετά εκλογές.

Τάσος Γιαννίτσης: Υπόγειος αφανής πόλεμος με στόχο το Λ. Παπαδήμο
image  
Πλήρη στήριξη στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης από το βήμα της Βουλής, ενώ ταυτόχρονα έκανε λόγο για ένα αφανή πόλεμο που γίνεται κατά του πρωθυπουργού, μέσα και έξω από την χώρα. «Παράλληλα με τις προσπάθειες αυτής της κυβέρνησης για να πάει μπροστά η Ελλάδα, υπάρχει ένας αφανής υπόγειος πόλεμος, με στόχο τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, μέσα και έξω από τη χώρα, πάνω από τα κεφάλια του ελληνικού λαού και αυτοί που τον κάνουν δεν έχουν ονοματεπώνυμο», τόνισε ο κ. Γιαννίτσης.

Ταυτόχρονα, έπλεξε το εγκώμιο του πρωθυπουργού σημειώνοντας ότι «το 1994 ο Λουκάς Παπαδήμος έδωσε αποφασιστικά μια τιτάνια μάχη και την κέρδισε, για να μην υποτιμηθεί η δραχμή, παρά τις τεράστιες κερδοσκοπικές πιέσεις».

«Η κοινωνία έχει υποχρέωση να έχει μνήμη και να αντιστέκεται στις λοβοτομές. Υπάρχουν δυνάμεις που δρουν υπόγεια, παίζουν ή φλερτάρουν με την εμβάθυνση της κρίσης», σημείωσε ο κ. Γιαννίτσης και πρόσθεσε: «Προσωπικά αισθάνθηκα την ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ακόμα και αν η μάχη χαθεί. Και άλλοτε το έκανα. Αισιοδοξώ ότι αυτή η κυβέρνηση θα κάνει υπεύθυνα τη δουλειά της και θα παραδώσει στο πολιτικό σύστημα».