«Ψυχρολουσία» για τις δηλωμένες ή μη προσδοκίες περί του αντιθέτου, αποτελεί η απόρριψη – έκτη κατά σειρά – του αιτήματος αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τα τουρικικά δικαστήρια.

Ads

Η πρόσφατη ρύθμιση που ψήφισε η ελληνική Βουλή, προκειμένου να εμφανίζουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία οι δύο στρατιωτικοί ώστε για να μπορούν να μείνουν ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τους, αχρήστευε και τις τελευταίες προφάσεις των Τούρκων δικαστών, γεγονός που, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των εκλογών στην Τουρκία, δημιουργούσε αντικειμενικές συνθήκες ελπίδας για την αποφυλάκισή τους.

Ωστόσο, η  αιτιολογία της απόρριψης του αιτήματος παραμένει η ίδια και το σκεπτικό του δικαστηρίου εδράζεται στη μη ύπαρξη μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία, στην οποία θα μπορούσαν να διαμείνουν οι δύο στρατιωτικοί έως και την απαγγελία του κατηγορητηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης κρατούνται από τις 2 Μαρτίου, στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, όχι μόνο χωρίς δίκη, αλλά και χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορητήριο. Αυτό είναι το έκτο αίτημα αποφυλάκισης, καθώς εντός του Μαρτίου είχαν κατατεθεί δύο αιτήματα, ένα στις 5 Μαρτίου και το δεύτερο στις 27 του ίδιου μήνα. Ακολούθησαν τα αιτήματα της 24ης Απριλίου, της 22ης Μαΐου, της 19ης Ιουνίου και το σημερινό, η απόφαση επί του οποίου δεν διαφοροποιήθηκε από εκείνη των προηγουμένων.

Ads

Το αίτημα αποφυλάκισης κατατέθηκε στο πλαίσιο δικαιώματος που παρέχει η τουρκική νομοθεσία για επανεξέταση του θέματος κάθε μήνα.