Υπερψηφίστηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας. Υπέρ του νομοσχέδιου τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ το καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας κυρίως τις άθλιες συνθήκες κράτησης που επικρατούν στις φυλακές. Νωρίτερα απορρίφθηκε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για επίσκεψη επιτροπής της Βουλής στις φυλακές όπου οι κρατούμενοι πραγματοποιούν απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ads

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν ορισμένες βελτιωτικές αλλαγές και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «προσπάθεια εντυπώσεων με στείρα κριτική και χωρίς την κατάθεση καμίας εναλλακτικής πρότασης».

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου προχώρησε σε ορισμένες τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής και ειδικότερα μείωσε σε πέντε χρόνια, από δέκα που προέβλεπε αρχικά το νομοσχέδιο, το χρόνο παραμονής κρατουμένων σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, ενώ σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης σε βάρος βουλευτή σε δεύτερο βαθμό τότε καταργούνται όλα τα βουλευτικά προνόμια.

Οι τόνοι κατά τη διάρκεια της συζήτησης ανέβηκαν όταν ο Χαράλαμπος Αθανασίου υποστήριξε πως οι φυλακές της Ελλάδας βρίσκονται σε τέτοιο επίπεδο που υπάρχουν αιτήσεις από κρατούμενους άλλων ευρωπαϊκών χωρών για να εκτίσουν την ποινή τους στην χώρα μας.

Ads

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για ανακρίβειες και ζήτησε από τον υπουργό να καταθέσει τα σχετικά στοιχεία. Κατά την τοποθέτησή της μίλησε για «νομοσχέδιο έκτρωμα» τονίζοντας πως είναι ότι «πιο νοσηρό και σκοτεινό έχει ποτέ επιχειρηθεί να εισαχθεί στη Βουλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κάλεσε τους βουλευτές και τον υπουργό να επισκεφτούν μια φυλακή, τώρα που 4.500 κρατούμενοι βρίσκονται σε απεργία πείνας, καθώς όπως είπε μια τέτοια επίσκεψη θα ήταν «παιδαγωγική και διαφωτιστική».

Ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλης Υψηλάντης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «ασκήσεις επαναστατικής πολιτικής, δηλώνοντας πως αν η Ζωή Κωνσταντοπούλου συνεχίσει στο ίδιο πνεύμα θα αποχωρήσει από την Επιτροπή. Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος, τόνισε την ανάγκη ουσιαστικότερων αλλαγών ζητώντας μεταξύ άλλων καλύτερους όρους διαβίωσης κρατουμένων σε φυλακές υψίστης ασφαλείας όπως στο να μην απαγορεύεται το επισκεπτήριο για συγγενείς και συνηγόρους τους.

Διαβάστε επίσης:

Για νομοσχέδιο με ασαφείς όρους που πέφτει σε ιδεολογικό κενό, μίλησε ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι με τις διατάξεις για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας «κάνουμε ανασφαλή την ασφάλεια».

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, υποστηρίζοντας ότι ο πυρήνας του νομοσχεδίου για τη δημιουργία φυλακών Γ’ τύπου, το μόνο που δημιουργεί είναι κλίμα τρομολαγνείας ενώ εισάγεται ένα μόρφωμα που καμία σχέση δεν έχει με τον σκοπό του σωφρονισμού.
«Έτσι όπως οριοθετούνται τα κριτήρια για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας καταργούν τον σωφρονιστικό σκοπό της φυλάκισης που είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο», υποστήριξε από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές η Θεοδώρα Τζάκρη.

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για επίσκεψη επιτροπής της Βουλής στις φυλακές

Νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα να επισκεφτεί επιτροπή της Βουλής τους κρατουμένους για να ακούσουν τα προβλήματά τους, ωστόσο το αίτημα απορρίφθηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου πρότεινε να αναβληθεί η συνεδρίαση και η Επιτροπή να μεταβεί στα Καταστήματα Κράτησης της Αττικής και της Δομοκού για να ενημερωθεί.

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ έχει επισκεφτεί το προηγούμενο διάστημα τις φυλακές για να καταγράψει τα αιτήματα τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίθζουν. «Υπάρχει σχετικό αίτημα κρατούμενων», είπε, ζητώντας από τον υπουργό Δικαιοσύνης να εξετάσει «με ανθρωπιά και ανθρωπισμό» το πρόβλημα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μιχάλης Ταμήλος, απέρριψε το αίτημα λέγοντας πως «είναι άσχετο με το νομοσχέδιο και πως «η διαδικασία για την προετοιμασία της επίσκεψης είναι χρονοβόρα». «Το νομοσχέδιο βελτιώνει τις συνθήκες κράτησης», υποστήριξε. Ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλειος Υψηλάντης, έκανε λόγο για «ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής εν μέσω θέρους» από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Αν είναι έτσι, εγώ δεν θα καθίσω να ακούω την κυρία Κωνσταντοπούλου. Δεν μπορεί η Επιτροπή να πηγαίνει με το ρέγουλο της κυρίας Κωνσταντοπούλου», ανέφερε. «Δεν θα συμπράξουμε με όσους θέλουν να διαλύσουν την κοινοβουλευτική διαδικασία», είπε από την πλευρά του ο Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος συντασσόμενος με τον εισηγητή της Ν.Δ.

Την πρόταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ, Γιάννης Πανούσης, ο οποίος υπογράμμισε πως «δεν θα χάναμε τίποτα αν αναβάλαμε τη συνεδρίαση» για να επισκεφτούμε τις φυλακές. Τελικά, ύστερα από ψηφοφορία, το αίτημα για αναβολή της συνεδρίασης απορρίφθηκε με 10 ψήφους κατά (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ) και 5 υπέρ