Το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ επικύρωσε σήμερα σε ειδική συνεδρίαση τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα για την επίλυση της διαφοράς του ονοματολογικού.

Ads

Παράλληλα όμως εντείνεται η κόντρα μεταξύ Πρωθυπουργού και Προέδρου της χώρας, με εκατέρωθεν δηλώσεις. 

Αν οι πολίτες που θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα ταχθούν υπέρ της συμφωνίας και ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ δεν την υπογράψει, τότε η πλειοψηφία των βουλευτών θα επιδιώξει την αποπομπή του Προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Ζόραν Ζάεφ.

«Υπάρχει διάθεση για παγίωση της πλειοψηφίας της Βουλής και αν χρειαστεί να αποπεμφθεί ο Πρόεδρος. Οι πολίτες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θέλουν την αλλαγή του ονόματος», είπε ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Ads

Με πρόκληση απάντησε στον Ζ. Ζάεφ ο Γκ. Ιβάνοφ. Συγκεκριμένα τόνισε χαρακτηριστικά: «Ζητώ από τον Ζάεφ, με την ίδια πλειοψηφία των 2/3 που είναι αναγκαία για την αλλαγή του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, να προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία αποπομπής του Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή στη διαδικασία της πρότασης μομφής (σ.σ.: εναντίον του). Η θέση μου για τη βλαπτική συμφωνία είναι οριστική και παραμένει αμετάβλητη, παρά τις δεδηλωμένες απειλές και πιέσεις».

Σημειώνεται ότι για να κινηθεί η διαδικασία αποπομπής του προέδρου απαιτείται πλειοψηφία 2/3 του συνολικού αριθμού των βουλευτών της ΠΓΔΜ. Αν εγκριθεί η πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου από τη σκοπιανή Βουλή, στη συνέχεια τον λόγο παίρνει το Συνταγματικό Δικαστήριο, στο οποίο επίσης απαιτείται πλειοψηφία 2/3 για να υπάρξει αποπομπή του προέδρου της Δημοκρατίας. Αν το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίσει θετικά, η θητεία του προέδρου παύει άμεσα, υπό την ισχύ του Συντάγματος.