Τις πολιτικές και οικονομικές αναταράξεις στην Ιταλία φέρεται να επικαλείται ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας ότι δεν θα αφήσει την Αθήνα να βγει “απροστάτευτη στις αγορές” , και επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο την προληπτική γραμμή στήριξης, παρά την κατηγορηματική αντίθεση της ελληνικής κυβέρνησης. Μάλιστα τις προθέσεις του φέρεται να τις έχει κοινοποιήσει και στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ αλλά και στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ads

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Νέα Σελίδα”, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προτάσσοντας τη νομισματική σταθερότητα της Ευρωζώνης, που κλυδωνίζεται από την πολιτική και οικονομική αστάθεια στην Ιταλία, ισχυρίζεται πως “δεν θα αφήσει την Ελλάδα να βγει απροστάτευτη στις αγορές και, ιδιαίτερα, χωρίς το ισχυρό «μαξιλάρι ασφαλείας» που προσφέρει η προληπτική γραμμή πίστωσης”.

Κατά τις αλλεπάλληλες επαφές που είχαν το προηγούμενο διάστημα παράγοντες των ευρωπαϊκών οργάνων, συζητήθηκε εκτεταμένα η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. Αρκετά στελέχη της Κομισιόν προέκριναν τις γρήγορες λύσεις, ακόμη και με υποχωρήσεις των δανειστών σε ορισμένα θέματα, επισημαίνοντας πως τα γεγονότα στην Ιταλία θα πρέπει να κλείσουν οριστικά το ζήτημα της Ελλάδας. Η Γερμανία από την πλευρά της επέμεινε στη σκληρή γραμμή και ο Μάριο Ντράγκι έθεσε στο τραπέζι το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής ενός έτους, ώστε η Ελλάδα να έχει πρόσβαση σε φθηνό χρήμα και “να μη γίνει βορά στις αγορές”, που με τις κρίσεις σε Ιταλία, Ισπανία και Τουρκία είναι αρκετά επιφυλακτικές.

Μάλιστα ανώτατος αξιωματούχος, που μίλησε στην εφημερίδα “Νέα Σελίδα”, εκτίμησε πως στην παρούσα συγκυρία, όπως αυτή διαμορφώνεται με τις παραπάνω κρίσεις, η προληπτική γραμμή θα είναι για τον Αλέξη Τσίπρα, όχι μόνο διαχειρίσημη πολιτικά, αλλά και μια “σώφρων” κίνηση για την “προστασία της Ελλάδας”.

Ads

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτός ο προβληματισμός και οι μύχιες σκέψεις του Μάριο Ντράγκι επικοινωνήθηκαν με συγκρατημένο και διερευνητικό τρόπο σε στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης. Η απάντηση της Αθήνας ήρθε και δημόσια: “Η Ελλάδα ούτε ζήτησε, ούτε θα ζητήσει αλλά ούτε και χρειάζεται προληπτική γραμμή στήριξης αφού διαθέτει μαξιλάρι ασφαλείας”, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης. “Η Ιταλία δεν μας ανησυχεί. Προχωράμε με νηφαλιότητα και αυτοπεποίθηση στην καθαρή έξοδο από το μνημόνιο, όπως ακριβώς έχουμε προγραμματίσει”, σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Την ίδια στιγμή, σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Ντράγκι, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, επανήλθε και αυτός στο σενάριο της προληπτικής γραμμμής. Εξάλλου σε αυτό επιμένει πολύ καιρό και κυρίως από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το σχέδιο για την καθαρή έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα. Στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας “Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος” επαναλαμβάνει πως “το καθεστώς εποπτείας στη μετά το πρόγραμμα εποχή είναι μείζονος σημασίας, δεδομένου ότι η επιστροφή σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης μέσω της απρόσκοπτης χρηματοδότησης από το χρηματοπιστωτικό σύστημα αποτελεί σημαντική πρόκληση. Υπό το πρίσμα αυτό, η ύπαρξη μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής σαν δικλίδα ασφαλείας θα μπορούσε να λειτουργήσει επικουρικά σε αυτή την προσπάθεια εξασφαλίζοντας πρόσβαση, εάν χρειαστεί, σε φθηνά κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), καθώς και την παρέκκληση ( Waiver) και τη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στην κανονική περίοδο αλλά κυρίως στην περίοδο επανένδυσης”.

Η κυβέρνηση, πλησιάζοντας και στο κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, καλείται να διαχειριστεί τις τελευταίες πιέσεις που υφίσταται από συγκεκριμένα Ευρωπαϊκά Όργανα. Σε αυτή τη μάχη κατεβαίνει με δύο όπλα: πολιτικά και οικονομικά. Το πολιτικό σκέλος αφορά την επισήμανση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πως η χώρα έχει ταλαιπωρηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα Μνημόνια και η προληπτική γραμμή συνοδεύεται με την υπογραφή νέου μνημονίου, δεσμευτικών όρων και αυστηρής επιτήρησης.

Σχετικά με το οικονομικό, η κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί για τη δημιουργία ενός “μαξιλαριού ασφαλείας” ύψους 20 έως 25 δισ. ποσό που θεωρείται από το οικονομικό επιτελείο υπεραρκετό ώστε να αντιμετωπιστούν οι όποιες αντιξοότητες προκύψουν στις διεθνείς αγορές και να εξυπηρετηθούν οι δανειακές ανάγκες της χώρας, τουλάχιστον μέχρι το 2021.