Εντός της εβδομάδας θα πρέπει να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με ποιο τρόπο θα βοηθήσει την Ελλάδα, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Olli Rehn, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί «σοβαρή αναταραχή» για το ευρώ. Στο μεταξύ, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης και 26ης Μαρτίου πρόκειται να ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα, υποστηρίζει δημοσίευμα των Financial Times Deutschland. Η εφημερίδα επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες του ανταποκριτή της στις Βρυξέλλες Peter Ehrlich. Παράλληλα, Γαλλία και Γερμανία αποφάσισαν, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, να στηρίξουν εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόβλημα του ελληνικού δανεισμού.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Financial Times Deutschland, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy δήλωσε στην εφημερίδα ότι «στόχος είναι να επέλθει συμφωνία πριν από τη σύνοδο κορυφής» και πως ο Van Rompuy βρίσκεται σε επαφή, μεταξύ άλλων, με τη Merkel, τον Sarkozy και άλλους ευρωπαίους ηγέτες για το ζήτημα αυτό.
«Από τη διεξαγόμενη συζήτηση διαφαίνεται όλο και περισσότερο ο συνδυασμός βοήθειας του ΔΝΤ και των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Τα τελευταία θα παραχωρήσουν, σε περίπτωση ανάγκης, δάνεια στην Ελλάδα. Τα διμερή δάνεια δεν παραβιάζουν – σύμφωνα με νομικούς της ΕΕ – τη ρήτρα ‘no-bail-out’», αναφέρει η Financial Times Deutschland.
Η Γερμανία, από την πλευρά της, άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο αποδοχής μιας ευρωπαϊκής δημοσιονομικής βοήθειας για την Ελλάδα, αλλά αξίωσε από τους εταίρους της στην ευρωζώνη να διαπραγματευτούν σκληρότερους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας. Παράλληλα, το Bloomberg αναφέρει ότι το Παρίσι και το Βερολίνο συμφώνησαν σε λύση με συμμετοχή του ΔΝΤ δύο ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, έπειτα από εβδομάδες διαφωνίας ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι στα θέματα που συζητούνται από την Γαλλία και την Γερμανία και ευρύτερα στις 27 χώρες-μέλη, περιλαμβάνονται πιθανά επιτόκια δανεισμού και η διάρκεια των δανείων που προορίζονται για την Ελλάδα καθώς και ο τρόπος ενεργοποίησης των δανείων.
«Τώρα χρειαζόμαστε την πολιτική απόφαση»
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Olli Rehn, δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ληφθεί εντός της εβδομάδας διότι, σε διαφορετική περίπτωση, θα είναι μεγάλος ο κίνδυνος για «σοβαρές αναταραχές» για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. «Υπάρχει ήδη η τεχνική ετοιμότητα. Τώρα χρειαζόμαστε την πολιτική απόφαση. Αυτό είναι σημαντικό και για την Ελλάδα ώστε να ξέρει τι να περιμένει», δήλωσε ο Olli Rehn στην φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat. «Είμαστε σε σταυροδρόμι. Η Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αναταραχή (στο ευρώ) ή μπορούμε να μάθουμε από αυτή την κρίση» σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Ο κ.Rehn πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμα μια σειρά από εναλλακτικές στο τραπέζι αναφορικά με την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το ενδεχόμενο βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «Η ΕΕ είναι κοντά στο ΔΝΤ. Είμαστε εταίροι».
Στο μεταξύ, το ευρώ υποχώρησε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου 10μήνου έναντι του αμερικανικού δολαρίου, ενώ σημείωσε μεγάλη πτώση και έναντι του ελβετικού φράγκου.
Τα γερμανικά «ναι» και «όχι»
Ανώτερος αξιωματούχος της Γερμανίας παρουσίασε χθες λεπτομερώς τους όρους του Βερολίνου για οποιονδήποτε μηχανισμό βοήθειας προς την Ελλάδα ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που αρχίζει την Πέμπτη. Σύμφωνα με τους όρους αυτούς, η Ελλάδα θα πρέπει να μην μπορεί να έχει πρόσβαση στις πιστωτικές αγορές, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να συμβάλει σε οποιαδήποτε διάσωση και τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν για τη διαπραγμάτευση «επιπρόσθετων εργαλείων» για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, πέραν των σημερινών κανόνων, οι οποίοι δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την αύξηση των χρεών και των ελλειμμάτων της Αθήνας, τα οποία προκάλεσαν κλυδωνισμούς στην ευρωζώνη.
Σήμερα, η γερμανική εφημερίδα Die Welt, επικαλούμενη πηγές της ΕΕ με γνώση του θέματος, αναφέρει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel επιθυμεί να υπάρξει την Πέμπτη συμφωνία σε δήλωση του Eurogroup σχετικά με έναν γενικό μηχανισμό βοήθειας προς τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η δήλωση δεν θα αναφέρεται συγκεκριμένα στην Ελλάδα ούτε σε συγκεκριμένους όρους ως αντάλλαγμα για την παροχή οικονομικής βοήθειας. «Η καγκελάριος δεν έχει αναλάβει καμία δέσμευση να συμφωνήσει σε τέτοιου είδους δήλωση του Eurogroup την Πέμπτη», απάντησε πάντως εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στο δημοσίευμα.
Σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble επανέλαβε ότι προτιμά η Ευρωζώνη να επιλύσει μόνη της τα προβλήματά της αντί να στηριχθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). «Μπορεί και θα έπρεπε να αποτελεί μόνο εξαίρεση μια νομισματική ένωση να επιλύει τα προβλήματα ενός εκ των μελών της μέσω του ΔΝΤ».
Από την πλευρά του, όμως, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Rainer Bruederle τάσσεται κατά ενδεχόμενης παροχής γερμανικής βοήθειας προς την Ελλάδα. «Η ίδια η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν χρειάζεται οικονομική βοήθεια και πως μπορεί να τα καταφέρει μόνη της. Τόσο το καλύτερο. Η παροχή βοήθειας στην Ελλάδα θα ήταν το λάθος μήνυμα», δήλωσε στην εφημερίδα Passauer Neue Presse. «Δεν επιτρέπεται να δημιουργήσουμε προηγούμενο, το οποίο θα μπορούσαν στη συνέχεια να επικαλούνται άλλες χώρες – μέλη». Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Bruederle τονίζει ότι «ο Γερμανός φορολογούμενος δεν μπορεί να πληρώνει για τα κακώς κείμενα της ελληνικής οικονομίας ή άλλων χωρών».
Γαλλία – Ισπανία, στηρίζουν την Ελλάδα
Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy και ο Ισπανός πρωθυπουργός Jose Luis Rodriguez Zapatero ζήτησαν σήμερα να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των υπουργών του Eurogroup -του φόρουμ των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ- «αμέσως πριν» την ευρωπαϊκή διάσκεψη κορυφής της 25ης και 26ης Μαρτίου για να συζητήσουν «για την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης και της ζώνης του ευρώ στην οποία πιστεύουμε πολύ».
«Συμφωνούμε να ζητήσουμε να γίνει μία σύσκεψη των ηγετών των κρατών και των υπουργών του Eurogroup αμέσως πριν την ευρωπαϊκή διάσκεψη κορυφής», για να συζητήσουμε «την οικονομική διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ», δήλωσε ο Sarkozy κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισπανό πρωθυπουργό.
«Έχουμε τις ίδιες απόψεις όσον αφορά τα οικονομικά. Πρέπει να ενισχύσουμε την οικονομική διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ, αλλά όχι μόνο. Η σύσκεψη πριν την διάσκεψη κορυφής είναι μία καλή ευκαιρία να ενισχύσουμε τον ηγετικό ρόλο του Eurogroup. Πρέπει το Eurogroup να βοηθήσει την Ελλάδα να προχωρήσει», δήλωσε ο Zapatero.
Λίγη ώρα αργότερα, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Herman Van Rompuy, δήλωσε ότι ο τελευταίος σχεδιάζει να συγκαλέσει την εβδομάδα αυτή μια σύνοδο κορυφής των χωρών της ζώνης του ευρώ για να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση στο θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα.
«Αυτή είναι μια ενδεχόμενη λύση, την οποία σκέφτεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι ο κ. Van Rompuy είχε μιλήσει για αυτό το ενδεχόμενο την Δευτέρα το βράδυ στις Βρυξέλλες σε κεκλεισμένων των θυρών σύνοδο με τους υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ένωσης.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, η Γαλλία και η Γερμανία διεξάγουν συνομιλίες για την εξεύρεση κοινής θέσης σχετικά με την κρίση χρέους της Ελλάδας για την σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή την εβδομάδα.
«Δεν έχει υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες», σημείωσαν, αλλά έκαναν λόγο για το ενδεχόμενο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να διαδραματίσει ρόλο στη βοήθεια προς την Ελλάδα και την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε ομιλία του στο συνέδριο της εφημερίδας Ιnternational Herald Tribune, χθες στην Αθήνα, επανέλαβε ότι «Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει χρήματα από κανέναν» και έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να έχει πρόβλημα δανεισμού από τις αγορές τους επόμενους μήνες.
Ιαπωνική αμφισβήτηση της ισχύος της Ε.Ε.
Εν τω μεταξύ, ιαπωνικά πυρά δέχεται η ευρωζώνη για την προσφυγή στο ΔΝΤ. «Φαίνεται ότι η ευρωζώνη δεν μπορεί να λύσει την ελληνική κρίση μόνη της και συνεπώς απευθύνεται στο ΔΝΤ για βοήθεια» δήλωσε ο Ιάπωνας αναλυτής Τσουτόμου Σόμα, διευθυντικό στέλεχος της Οκασάν Σεκιούριτις, στο Τόκιο. «Αυτό δημιουργεί κάποια αμφιβολία για την ισχύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >