Με μια λιτή ανακοίνωση και χωρίς να εξηγεί το λόγο το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε, ότι με απόφαση του Νίκου Δένδια, προχωρά στην αντικατάσταση του εκπροσώπου τύπου Αλέξανδρου Παπαϊωάννου.

Ads

Η απόφαση έρχεται μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας των New York Times, όπου ο κ. Παπαϊωάννου εκ μέρους του υπουργείου παραδεχόταν πως η ελληνική κυβέρνηση είχε δώσει άδεια εξαγωγής του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator.

Ο τέως πλέον εκπροσωπος του Ελληνικού υπουργειου Εξωτερικών είχε δηλώσει στους New York Times πως «το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου έδωσε δύο άδειες εξαγωγής στην Intellexa στις 15 Νοεμβρίου 2021». Ενώ ο ίδιος ανέφερε πως ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου «ξεκίνησε εσωτερική έρευνα μετά τις αναφορές στον εγχώριο τύπο».

Η ανακοίνωση του υπουργειου Εξωτερικών αναφέρει: Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, από σήμερα Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, ο Γεώργιος Αρναούτης, Σύμβουλος Πρεσβείας Α΄, αναλαμβάνει καθήκοντα Εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ads

O Υπουργός Εξωτερικών, ευχαρίστησε θερμά τον απερχόμενο Εκπρόσωπο, Αλέξανδρο Παπαϊωάννου, για τις υπηρεσίες του και την προσφορά του από τη θέση αυτή και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη σταδιοδρομία του».

Το παρασκήνιο μετά το δημοσίευμα είναι πλούσιο καθως, όπως έγραψε το tvxs η παραδοχή από πλευράς υπουργειου Εξωτερικών θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση το Μέγαρο Μαξίμου που αρνείται πεισματικά οποιαδήποτε σχέση με τις εταιρείες που εμπορεύονται το κακόβουλο λογισμικό, πόσο μάλλον την αξιοποίησή του από την ΕΥΠ.

Ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, ρίχνουν το ανάθεμα στον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια που, το λιγότερο, δεν τους ενημέρωσε για το ρεπορτάζ που έκανε η αμερικανική εφημερίδα απευθυνόμενη και στο υπουργείο Εξωτερικών.

Μένει να φανεί αν η απομάκρυνση του στενού συνεργάτη του Νίκου Δένδια, θα περιορίσει το εξαιρετικά τεταμένο κλίμα που επικρατεί μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργειου Εξωτερικών.