«Απολύτως αισιόδοξος για μια επιτυχή κατάληψη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα», δηλώνει ο  ο Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του EuroWorking Group. Σημειώνεται πως την Τρίτη πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group η οποία διήρκεσε μόλις 45 λεπτά.

Ads

Οι θεσμικοί σύμβουλοι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Euro Working Group) συζήτησαν τις εξελίξεις στις συζητήσεις της Ελλάδας με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ). Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν από ελληνικής πλευράς οι Ελενα Παναρίτη και Νίκος Θεοχαράκης, ενώ νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε σύσκεψη με τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Γιάνη Βαρουφάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Υπενθυμίζεται πως τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται από την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα και συνεχίζουν τη συγκέντρωση στοιχείων για την ελληνική οικονομία.

Σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ εξέφρασε την «απόλυτη αισιοδοξία» του για μια επιτυχή κατάληψη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Όπως είπε δεν αμφισβητείται η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και τη διαμόρφωση ενός φορολογικού συστήματος που όλοι θα πληρώνουν αυτό που τους αναλογεί, ωστόσο εξέφρασε την αντίθεσή του με τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στο ζήτημα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Όπως λέει «δεν μπορεί να φανταστεί ότι κάποιος που έχει χρέος προς την εφορία ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, θα μπορεί να εξοφλήσει σε εκατό δόσεις. Δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει αυτό με τους απλούς ανθρώπους. Κάποιοι θα χαίρονταν να χρωστούσαν φόρους ενός εκατ. ευρώ». Τέλος ο Τόμας Βίζερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, απέρριψε κατηγορηματικά οποιοδήποτε σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Το γενικό σενάριο είναι ότι η Αθήνα θα παραμείνει μέρος της Νομισματικής Ένωσης», τόνισε. 

Ads