Την εργοδοτική αποχαλίνωση επαναφέρει η κυβέρνηση της ΝΔ με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας (αναρτήθηκε στη «Διαύγεια»), σύμφωνα με την οποία παύει εφεξής η υποχρέωση του εργοδότη να συμπληρώνει στο «Έντυπο Ε6-  Καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου (με ή χωρίς προειδοποίηση)» πεδίο στο οποίο θα αναφέρεται ο βάσιμος λόγος καταγγελίας της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου.

Ads

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο εργοδότης δεν υποχρεούνται πλέον ούτε στην τυπική αιτιολόγηση των απολύσεων, γεγονός το οποίο στο «βάθος» είναι  πολύ πιθανό να επηρεάσει δυσμενώς και τις αποζημιώσεις προς τους εργαζόμενους, αλλά και τη συλλογική σύμβαση εργασίας, αποδυναμώνοντας την διαπραγματευτική θέση των συνδικάτων.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, υπέγραψε την Δευτέρα εγκύκλιο εφαρμογής της διάταξης της παρ. 2α, άρθρ. 117 του ν. 4623/2019, με την οποία καταργήθηκαν τα άρθρα 48 και 58 του ν. 4611/2019, αναδρομικά, αφότου ίσχυσαν. Σύμφωνα με την σημερινή εγκύκλιο του υπουργείου εργασίας, η καταγγελία της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου έχει το χαρακτήρα μονομερούς αναιτιώδους δικαιοπραξίας, το κύρος της δηλαδή δεν εξαρτάται από την ύπαρξη νόμιμης αιτίας και λαμβάνει χώρα, εκτός αν έχει περιορισθεί με συμφωνία των μερών ή με διάταξη νόμου. Η καταγγελία ως εκ τούτου δεν είναι καταχρηστική όταν δεν υπάρχει αιτία. Η δε καταχρηστικότητα υφίσταται μόνο αν υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι όπως αυτοί περιγράφονται στον Αστικό Κώδικα (π.χ. η απόλυση απαγορεύεται αν υπερβαίνει τα όρια που επιβάλλουν η καλή πίστη ή τα χρηστά ήθη ή ο κοινωνικός ή οικονομικός σκοπός του δικαιώματος).

Παύει λοιπόν εφεξής η υποχρέωση του εργοδότη να συμπληρώνει στο «Έντυπο Ε6 – Καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου (με ή χωρίς προειδοποίηση)» πεδίο στο οποίο θα αναφέρεται ο βάσιμος λόγος καταγγελίας της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου. Ωστόσο το υπουργείο επιχειρεί να παρουσιάσει μια εντελώς διαφορετική εικόνα για την εν λόγω απόφαση, υποστηρίζοντας ότι με την εγκύκλιο αυτή… «ολοκληρώνεται η αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της εργασίας» και «καταργείται το φακέλωμα των υπαλλήλων». Δηλαδή, ενώ απελευθερώνει τους εργοδότες έστω και από την τυπική υποχρέωση αιτιολόγησης των απολύσεων, εμφανίζει την απελευθέρωση των εργοδοτών ως «προστασία» των εργαζομένων.

Ads

Μάλιστα ανάλογα δημοσιεύματα έκαναν την εμφάνισή τους και στον φιλοκυβερνητικό τύπο προκαλώντας και την αντίδραση της πρώην υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, η οποία κατήγγειλε τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας για την ειδική αιτιολόγηση των απολύσεων, την οποία μάλιστα η ΝΔ κατήργησε εν κρυπτώ κατά παράβαση κάθε κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Η σχετική ρύθμιση, που είχε νομοθετηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προέβλεπε ότι η απόλυση δεν μπορεί να είναι αυθαίρετη αλλά θα έπρεπε  να δικαιολογείται από βάσιμο λόγο. Σε αντίθετη περίπτωση η καταγγελία της σύμβασης εργασίας θα ήταν άκυρη, βάσει και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη. «Όσα δημοσιεύματα “πλυντήρια” κατά παραγγελία και αν στηθούν δεν μπορούν να κάνουν το μαύρο άσπρο. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη καταργεί μέτρα προστασίας των εργαζομένων και αποδεικνύει ποια είναι η “κανονικότητα” που οραματίζεται για τους εργαζόμενους της χώρας».