Μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα αποτυπώνεται στα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

Ads

Τον Δεκέμβριο του 2019 αν και μειώθηκαν οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης και μερικής απασχόλησης, αυξήθηκαν αντίθετα οι θέσεις εκ περιτροπής απασχόλησης. 

Το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων ήταν αρνητικό κατά 3.666 θέσεις εργασίας, καθώς οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 200.243, ενώ οι αποχωρήσεις σε 203.909.

Συγκρίνοντας δε τα στοιχεία για τους μήνες Δεκέμβριος 2019 και Δεκέμβριος 2018, προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο -3.666 θέσεων εργασίας για τον Δεκέμβριο 2019, έναντι θετικού ισοζυγίου 5.970 θέσεων για τον Δεκέμβριο του 2018. 

Ads

Μάλιστα, ο φετινός Δεκέμβριος καταγράφει αρνητικό ρεκόρ επταετίας, καθώς από το 2013 και μετά το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων των μηνών Δεκεμβρίου ήταν θετικό.

image

image

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2019, το ισοζύγιο ήταν αρνητικό στους 4 από τους 6 μήνες. Αντίθετα, κατά το πρώτο εξάμηνο, το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων ήταν αρνητικό μόνο τον πρώτο μήνα.

image

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση, καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Τόσο τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη συνεχή πτώση της ανεργίας από τον Ιούλιο του 2019, όσο και τα ετήσια στοιχεία του ΠΣ “ΕΡΓΑΝΗ 2019” για την αύξηση της συνολικής απασχόλησης κατά 127.644 θέσεις εργασίας, φανερώνουν τη σταθερή βελτίωση της αγοράς εργασίας, λόγω των θετικών προσδοκιών, αλλά και των νέων μεταρρυθμιστικών μέτρων, που σταδιακά, υπεύθυνα και αποφασιστικά, εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην οικονομία και την αγορά εργασίας».

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, σε γραπτή δήλωσή του, με τίτλο «τέταρτος συνεχόμενος μήνας αποκλιμάκωσης της ανεργίας με παράλληλη βελτίωση των δεικτών της συνολικής και της πλήρους απασχόλησης».

Τα αρνητικά ρεκόρ της Ν.Δ. στην απασχόληση συνεχίζονται τονίζει σε δήλωση της η βουλεύτρια Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου. «Ο Δεκέμβριος του 2019 ήταν ο χειρότερος της τελευταίας εξαετίας με απώλεια 3.700 θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ» σημειώνει η Έφη Αχτσιόγλου προσθέτοντας ότι «το 2019 έκλεισε με 13.500 λιγότερες νέες θέσεις εργασίας σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι ελαστικές μορφές εργασίας αυξήθηκαν. Ο οδοστρωτήρας συνεχίζει το έργο του».