Με την τρόικα να πιέζει για επίσπευση όλων των μεταρρυθμίσεων, ζητώντας ειδικότερα μια «μεγάλη έκρηξη» στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου διαμήνυσε στη Βουλή πως «πρέπει να γίνουν όλα και να γίνουν τώρα. Δεν υπάρχει πια χρόνος. Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα».

Ads

Στη διάρκεια συζήτησης επερώτησης του ΚΚΕ για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου, κάνοντας λόγο για «ένταση των πιέσεων προς τη χώρα μας προκειμένου να προχωρήσει πιο γρήγορα», διευκρίνισε πως «η κυβέρνηση παραμένει αταλάντευτη στην κατεύθυνση που επέλεξε, για να συγυρίσουμε τα δημόσια οικονομικά, να σταματήσουμε παράγουμε έλλειμμα και να κάνουμε όλες τις απαραίτητες αλλαγές ώστε να καταστεί η οικονομία μας πιο ανταγωνιστική».

«Ο λαός ξέρει πως αυτός είναι ο μόνος δρόμος και τα υπόλοιπα είναι σειρήνες που οδηγούν εκεί που καταφέραμε να φύγουμε, δηλαδή στην χρεοκοπία», υπογράμμισε, προσθέτοντας: «Κανείς δεν είπε να πουλήσει τα πάντα, όμως δεν μπορούμε να μείνουμε αγκυλωμένοι σε πρακτικές του παρελθόντος».

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται από την Αριστερά, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «δαιμονοποιούνται μια σειρά πράγματα: Η κυβέρνηση έχει πει ότι θα μπορεί να ασκεί μια επιρροή στις δημόσιες υποδομές, όχι όμως να είμαστε αγκυλωμένοι στο παρελθόν και σε λύσεις που έχουν αποδείξει ότι δεν βοηθούν την οικονομία και το μέλλον της χώρας. Χρειάζεται ιδιωτικά κεφάλαια και επενδύσεις η ελληνική οικονομία, χρειάζεται να προσεγγίσουμε ξένες επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα όπως και ελληνικές για να δημιουργηθεί πλούτος».

Ads

«Κάναμε τη δουλειά μας με όποιες υστερήσεις και καθυστερήσεις δικαιολογημένες, αλλά βρισκόμαστε σε κρίσιμη στιγμή. Η χώρα δεν μπορεί να δανείζεται επ’ άπειρον από τους θεσμικούς επενδυτές, πρέπει να σταθεί στα πόδια της, αν δεν γυρίσουμε το 2012 στις αγορές πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε», κατέληξε ο υπουργός.

Οι δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου ήρθαν ως απάντηση στην κριτική που δέχτηκε από τους βουλευτές του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζή, Ν. Καραθανασόπουλο, Γ. Μαυρίκο, Ι. Πρωτούλη, για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και πλήρη υποταγή στο μεγάλο κεφάλαιο.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης επισήμανε πως «Λέμε ναι στην συναίνεση, αλλά όχι στην συνενοχή και στην επιμονή του λάθους». Απαντώντας στις επικρίσεις του ΚΚΕ ότι συμβαδίζει με την κυβέρνηση και της κυβέρνησης ότι συμπλέει με το ΚΚΕ, δήλωσε ότι η ΝΔ δεν είναι ούτε αριστερά ούτε δεξιά αλλά είναι μπροστά.

«Ναι» στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είπε ο Αστέριος Ροντούλης του Λα.Ο.Σ., αρκεί «να είναι λελογισμένη και να γίνει με κανόνες διαφάνειας».

Για πλήρη και παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης και του μνημονίου έκανε λόγο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεχίζονται τα σενάρια για το χρέος, εκτοξεύονται τα spread

Η διαρκής συζήτηση για το ελληνικό χρέος και οι πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα για τολμηρές μεταρρυθμίσεις, οδήγησαν σε νέο ιστορικό υψηλό το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών bunds, που ξεπέρασε τις 1.380 μονάδες βάσης. Στις 14:22 (ώρα Ελλάδος), το πριμ που ζητούσαν οι επενδυτές για διακράτηση 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών διευρυνόταν στις 1.387,9 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας τάσσεται κατά του ενδεχόμενου αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας πως «η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας θα έθετε υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά και την αξιοπιστία μελλοντικών ευρωπαϊκών συμφωνιών».

Απίθανο είναι, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ, το ενδεχόμενο να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές το επόμενο έτος. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για την Ελλάδα καθώς οι ευρωπαϊκές αρχές περιμένουν την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Οι επόμενες δράσεις θα δρομολογηθούν όταν θα είναι γνωστό με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το επόμενο έτος, τόνισε, σημειώνοντας παράλληλα πως η καταλληλότερη πορεία είναι αυτή των ιδιωτικοποιήσεων, αν και σημείωσε ότι ο αντίκτυπος των αποκρατικοποιήσεων ενδεχομένως να μην είναι αρκετός.

Στο μεταξύ, ιδιαίτερη κρίσιμη χαρακτήρισε την ερχόμενη βδομάδα για την ελληνική οικονομία ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας μιλώντας στη γενική συνέλευση της Τράπεζας. Ταυτόχρονα, μίλησε για ανάγκη να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση.